Un astfel de exemplu este unul din chioscurile amplasate linga statia de autobuz de la capatul liniei 4, care a strins in jurul sau nici mai mult, nici mai putin de 5 vitrine frigorifice, dintre care doua duble, doua simple si unu pentru inghetata. Intrucit acesta este amplasat in apropiere de coltul strazii, vitrinele frigorifice ocupa mai bine de jumatate din trotuar, astfel incit cei care locuiesc in zona fie trebuie sa se strecoare pe linga ele, fie sa mearga pe carosabil. "Nu este loc decit de o persoana si uneori alegi sa mergi pe strada, pentru ca se creeaza adevarate cozi. Cind ploua este si mai grav pentru ca strada se umple cu apa si esti nevoit sa ocolesti toata balta ca sa ajungi acolo unde ai nevoie. Eu nu am nimic impotriva frigiderelor, n-au decit sa puna cite vor, dar sa le amplaseze in asa fel incit sa nu ocupe tot trotuarul. Ca pina la urma trotuarul este pentru pietoni, nu pentru frigiderele lor", ne-a spus o batrina nemultumita de situatia creata in zona.
Exemplele sint nenumarate si aproape toate chioscurile din oras au in jur mai multe frigidere decit le permite legistatia. Pe Calea Calarasilor, din bariera si pina la capatul liniei 4, am identificat alte doua chioscuri care ignora reglementarile in vigoare. Unul dintre ele, desi nu incurca foarte mult circulatia deoarece trotuarul din zona respectiva este deajuns de lat, are 6 frigidere mici, unu mare si unu pentru inghetata. O situatie similara cu cea de la capatul liniei 4 am regasit-o si in bariera, linga statia peco Lukoil. Chioscul respectiv are in jurul sau 6 frigidere, dintre care 3 mari, 2 mici si unul pentru inghetata. Intrucit trotuarul este mai ingust, pietonii sint nevoiti sa calce pe spatiul verde ca sa-l ocoleasca. Lucrurile nu stau mai bine nici pe B-dul Dorobantilor, unde chioscarii par a fi intr-o adevarata competitie in ceea ce priveste numarul combinelor frigorifice pe care le au in jur.
Desi primesc amenzi, chioscarii nu vor sa renunte la frigiderele in plus
Referitor la acest lucru, viceprimarul Lucian Tilea ne-a explicat ca, tocmai pentru a evita aglomerarea trotuarelor cu vitrine frigorifice, municipalitatea a decis anul trecut ca o data cu inchirierea spatiului pe care e amplasat chioscul, patronul sa inchirieze si 3 mp in jurul constructiei, destinati amplasarii unui numar limitat de vitrine frigorifice. Acesta ne-a precizat ca, de atunci, peste jumatate din chioscarii braileni s-au conformat, platind chiriile aferente si amplasind doar numarul legal de vitrine, pentru restul de frigidere gasind loc in interiorul chioscurilor: "Din nefericire, la Braila este inca o tiganie cu chioscurile astea. In curind vor fi nevoiti sa se alinieze toti la normele europene si atunci nu o sa mai vedem asa ceva, cu tot felul de tarabe si vitrine pe trotuar. Toate vor fi in interiorul chioscurilor, care vor avea un anumit numar de metri patrati. Dar, pina atunci, noi am incercat sa mai rezolvam oarecum situatia, obligindu-i sa inchirieze 3 mp din trotuar, si sa puna numai citeva vitrine. Ca sint si unii care nu respecta acest lucru stim si inspectorii nostri le dau amenzi in mod sustinut. Dar, deocamdata, mai mult de atit nu putem face. Decit sa ii amendam".
La rindul sau, directorul Directiei de Control din cadrul Primariei Braila, Elena Prundea, ne-a declarat ca inspectorii de la Control Comercial, verifica lunar toate chioscurile si ca amenzile pur si simplu vin cu nemiluita. Mai mult, aceasta ne-a declarat ca, numai in luna aprilie a acestui an, au fost verificati 258 de agenti economici si s-au dat amenzi in valoare de 5.520 RON: "In luna care a trecut colegii de la Control Comercial au verificat 258 agenti economici, din care 51 au fost gasiti cu diferite nereguli, printre care si ocuparea abuziva a domeniului public. In acest sens s-au dat amezi de 5.520 RON, amenzi deja incasate si care merg la bugetul local. Tot de la agentii economici, au intrat la bugetul local anul trecut, din amenzi, aproape 700 de milioane de lei vechi. Inspectorii nostri lucreaza intens si isi vor continua activitatea in acelasi mod".