Braila abandonata in coltii a 9.000 de ciini maidanezi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila abandonata in coltii a 9.000 de ciini maidanezi

Incidentul de la Bucuresti, in urma caruia un cetatean japonez aflat in vizita in Romania a murit dupa ce un ciine maidanez l-a muscat, in plin centrul orasului, sfisiindu-i artera femurala, a readus in atentia opiniei publice eterna problema a ciinilor fara stapin. Stirea a explodat in presa romaneasca si internationala, scotind din nou in evidenta neputinta autoritatilor romane de a rezolva situatia ciinilor comunitari. Reactiile nu au intirziat sa apara, Primaria Bucurestiului grabindu-se sa declare, din nou, ca va pune foarte rapid in practica un set de masuri care sa duca la disparitia ciinilor de pe strazi. La Braila, din pacate, alesii locali nu dau nici un semn ca ar fi invatat vreo lectie de pe urma macabrei intimplari din capitala. Ieri a fost sedinta de Consiliu Local Municipal si nici un consilier nu a ridicat problema ciinilor comunitari, nici macar atunci cind directorul economic al Primariei a anuntat ca, pentru acest domeniu, s-au alocat de la bugentul local, pe 2006, 600 milioane de lei vechi! Suma pare de-a dreptul derizorie, fie si numai daca se tine cont de faptul ca, anul trecut, s-a prevazut un miliard de lei pentru ciini, iar Directia pentru Administrare si Gospodarire Locala a "tipat" tot timpul ca sint prea putini bani, pentru cit de multi maidanezi exista pe strazile orasului. Cu chiu cu vai, din miliardul acela si din mai multe sponsorizari, s-a reusit amenajarea unui adapost pentru ciini, linga satul Lacu Sarat, mai spatios decit cel care functiona linga oborul Brailei. Amenajarile sint inca provizorii, conducerea DAGL recunoscind faptul ca ar mai fi loc pentru multe alte padocuri, dar ca nu mai sint bani, in conditiile in care se cheltuie considerabil pentru hranirea si tratarea ciinilor capturati pe strazile orasului. Pe parcursul anului trecut au fost prinsi, dupa cum ne-a declarat Adrian Dediu, directorul DAGL, 2.906 ciini. Nu toti au fost capturati de pe strazi, marea majoritate fiind "extrasi" din curtile agentilor economici, care au facut cerere in acest sens, platind circa 600.000 lei, pentru fiecare exemplar de care i-a scapat echipa de prinzatori ai DAGL. "Pe fondul lipsei de bani s-a actionat mai putin pe domeniul public. S-au facut capturi in baza cererilor scrise primite de la cetateni, in zone unde prezenta ciinilor devenise amenintatoare", ne-a declarat directorul Dediu. Potrivit acestuia, din cei 2.906 ciini, 100 au fost adoptati, contra unei taxe de 250.000 lei, de braileni care s-au declarat a fi iubitori de animale, iar restul au fost euthanasiati. Sfirsitul anului 2005 a mai gasit in padocurile Adapostului pentru ciini doar 19 exemplare. Intre timp, numarul "chiriasilor" a crescut la circa 60 de ciini ce isi asteapta destinul: potrivit reglementarilor in vigoare, cei care nu sint adoptati in 14 zile dupa ce au fost dusi la adapost, sint euthanasiati prin injectare cu otrava.

Slabe sperante pentru rezolvarea situatiei

Existenta Adapostului, felul cum este organizat si numarul maidanezilor care ajung lunar acolo sint aspecte care nu ofera nici pe departe garantia ca strazile Brailei vor fi eliberate prea repede de ciinii comunitari. Directorul Dediu estimeaza ca, la ora actuala, in municipiul nostru se afla cam 9.000 de ciini fara stapin, carora serviciul de ecarisaj din cadrul DAGL, cu cei 11 angajati ai sai, si cu lipsa acuta de finantare cu care se confrunta, nu le poate face fata. Iar rezultatele sint vizibile in strada: si in timpul zilei, dar mai ales dupa caderea intunericului, grupuri foarte mari de ciini adulmeca dupa mincare, putind sa constituie in orice moment un pericol pentru trecatori. In plus, zgomotul facut noapte de noapte de latraturile lor a ajuns un motiv permanent de stres pentru locatarii blocurilor. Mai exista si problema mizeriei de pe strazi, prezenta la tot pasul, pe trotuare, spatii verzi, alei, bulevarde, peste tot. Si asta in conditiile in care, in tarile civilizate din Occident, cind isi scot animalele la plimbare, posesorii de ciini sint obligati sa aiba cu ei o lopatica si o punga de plastic, pentru a curata strada dupa ce patrupedul isi satisface nevoile fiziologice! La noi, insa, pina sa luam in calcul aceste aspecte, trebuie sa ne gindim ca, in orice moment putem avea soarta turistului japonez ucis de un ciine in plin centrul Bucurestiului! Iar vina pentru asta nu o poarta doar autoritatile, prin neputinta de care dau dovada de ani de zile, ci si inconstinentii care cred ca, daca arunca pe fereastra citeva oase ciinilor de linga bloc sint mari iubitori de animale. In aceasta categorie se incadreaza multi dintre cei ce au "adoptat" ciini de la Adapost. "Din pacate, multi dintre cei care au platit taxa de 250.000 lei, pentru a recupera ciini adunati de pe strada, in loc sa ii duca acasa si sa le ofere un adapost, sa ii vaccineze si sa ii hraneasca, intr-un cuvint sa isi asume responsabilitatea cresterii lor, nu fac decit sa ii scoata din Adapost pentru a-i elibera in fata blocului, deci tot in strada, pe domeniul public. Altii se opun, folosind violenta verbala sau chiar fizica, atunci cind se actioneaza pentru prinderea ciinilor. Acest gen de oameni contribuie, in mare masura, la problema ciinilor comunitari", ne-a spus directorul Adrian Dediu. Avind in vedere incidentul de la Bucuresti, acesta ne-a declarat ca va propune Consiliului Local Municipal un set de masuri care sa oblige cetatenii orasului la mai multa responsabilitate in ceea ce priveste ciinii. Prin proiectul de hotarire propus de conducerea DAGL se va incerca, se pare, sa se gaseasca o cale de mijloc, intre brailenii care vor ca toti ciinii comunitari sa fie, pur si simplu, omoriti si cei ce propun sa fie lasati in pace pe strazi, pe considerentul ca nu fac nici un rau si ca au dreptul la viata, ca orice fiinta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro