Sistemul de supraveghere şi monitorizare video de pe raza municipiului Brăila începe să îşi arate tot mai mult eficienţa, susţine Poliţia Locală, instituţia care îl administrează. De la începutul anului în curs, imaginile înregistrate au constituit probe în cazul mai multor procese şi litigii aflate pe rolul Judecătoriei Brăila. Poliţia Brăila a primit, din partea instanţelor de judecată, 24 de solicitări de punere la dispoziţie a înregistrărilor. Alte 107 solicitări au venit din partea Poliţiei, iar 130 cereri au fost formulate de alte instituţii, printre care s-au numărat şi posturi de televiziune sau publicaţii on-line. Poliţia Locală subliniază faptul că, în prezent, calitatea imaginilor şi modul de funcţionare a sistemului de supraveghere s-au îmbunătăţit, deoarece transmisia nu se mai face prin unde radio, ci prin fibră optică.
Una dintre cele mai reuşite operaţiuni efectuate cu ajutorul camerelor de supraveghere a fost cea din 8 august, când datorită imaginilor surprinse de acestea, în zona Esplanadei, s-a reuşit identificarea a doi indivizi care îi sustrăseseră borseta cu bani şi acte, dar şi telefonul mobil, unui bucureştean venit să asiste la concertul de gală al Festivalului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee".
Când şi-a dat seama că i s-au furat bunurile, arhitectul Vlad Goia a alertat poliţiştii locali, care asigurau securitatea spectatorilor. Operatorul de la Dispeceratul de Monitorizare a vizionat imaginile înregistrate de camerele video, reuşind să îi localizeze pe făptuitori în intersecţia Bulevardului Independenţei cu Str. Şcolilor, de unde au luat un taxi, deplasându-se în cartierul Viziru III, pe Str. Cocorilor. Înregistrările au fost puse la dispoziţia anchetatorilor, pentru prinderea făptaşilor şi aducerea lor în faţa Justiţiei.
În noiembrie 2012, când a fost pus în funcţiune, sistemul de monitorizare video dispunea de nu mai puţin de 266 camere amplasate pe stâlpii de electricitate. Proiectul a fost intitulat "Sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în Municipiul Brăila" şi a costat 2,12 milioane de lei. Grosul investiţiei, mai exact 1,67 milioane de lei, reprezintă o finanţare nerambursabilă primită de la Uniunea Europeană, iar de la bugetul local s-a contribuit cu suma de 38,7 mii lei.
Echipamentul a fost furnizat de firma "Imsat" SA Bucureşti, iar montajul a fost făcut de asocierea de firme brăilene "Bizing" SRL şi "Unistal" SRL. Managementul proiectului a fost asigurat de Direcţia Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale, din cadrul Primăriei Brăila.
Cele 266 de camere de supraveghere se află în zone precum Viziru I, II şi III, Radu Negru, Călăraşilor IV, Hipodrom, Bariera Călăraşilor, Tineretului, Piaţa Concordiei, Piaţa Independenţei, Centrul Vechi, Piaţa Halelor, Gara CFR, Autogară, Plantelor, Apollo, Chercea, Lacu Dulce, Obor. Menirea lor a fost de la bun început de a furniza non-stop imagini ce sunt stocate într-o bază de date aflată în administrarea Poliţiei Locale.