Mergi la conţinutul principal

Brăilenii sunt în stare să ignore şi Apocalipsa

* nici Agenţia pentru Protecţia Mediului nu s-a grăbit să oprească difuzarea datelor alarmiste, deşi situaţia fusese provocată de un instrument defect

O informaţie extrem de alarmantă a fost afişată timp de mai multe zile, de la începutul acestui an, pe panoul sistemului de monitorizare a calităţii aerului, situat la intersecţia Bulevardului Independenţei cu Calea Călăraşilor. Conform datelor postate pe respectivul panou, în atmosfera Brăilei se semnala o poluare masivă cu pulberi în suspensie, ceea ce făcea ca, în anumite zone, indicele de calitate a aerului să se încadreze la categoria "6", adică "foarte rău". Astfel, staţia de monitorizare a calităţii a aerului situată la marginea municipiului, la Cazasu, semnala o valoare a pulberilor în suspensie de 134,22 micrograme pe metru cub, de câteva ori mai mare decât valoarea maximă admisă. Pulberi în suspensie înseamnă praf, particule de funingine sau noxe industriale încărcate cu metale grele, cum ar fi plumbul. Depăşirea concentraţiei maxime admise, în genul celei afişate de panoul de pe B-dul Independenţei, poate avea consecinţe extrem de grave asupra sănătăţii populaţiei. De aceea, imediat cum staţiile de monitorizare semnalează o astfel de situaţie, protocolul cere să fie alarmată Garda de Mediu, pentru identificarea sursei de poluare, precum şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru adoptarea unor măsuri urgente de protejare a populaţiei.
La Brăila, nu s-au luat astfel de măsuri, însă nu s-a acţionat pentru că, din fericire, nu a fost cazul. După cum ne-au explicat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, nu a fost vorba despre o poluare propriu-zisă, ci despre o defectare a analizorului de pulberi a staţiei de monitorizare de la Cazasu. "La staţia respectivă este defect analizorul de pulberi, datele nu sunt valide, fiind aşteptată echipa de service pentru remediere", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.

Populaţia, complet impasibilă

Interesant este faptul că deşi informaţia alarmistă a fost afişată pe tot parcursul săptămânii trecute, niciun brăilean nu a luat-o în seamă. La Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila nu a sunat nimeni pentru a se interesa ce înseamnă acel "Foarte Rău" afişat pe panoul de pe B-dul Independenţei. Niciun brăilean nu s-a speriat de faptul că sănătatea i-ar putea fi pusă în pericol şi toată lumea a ingnorat complet acest lucru. Probabil că prea puţini au privit măcar afişajul acelui panou! Se ridică, astfel, întrebarea la ce bun acest sistem de informare.
La Brăila, sistemul automat de monitorizare a calităţii aerului este constituit din cinci staţii automate, dotate cu analizoare pentru oxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, benzen-toluen-xilen (BTX) şi pulberi în suspensie (PM10). Staţia BR1 este situată pe Calea Galaţi, lângă Piaţa Săracă, BR2 se află în Piaţa Independenţei, lângă Palatul Administrativ, BR3 a fost amplasată în localitatea Cazasu, BR4 se află în municipiu, pe Şos. Baldovineşti, în apropierea "Complexului de Creştere a Porcilor", iar BR5 este situată în Chiscani, lângă Termocentrală. Toate aceste staţii sunt conectate cu serverele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila şi Agenţiei Naţionale de Mediu Bucureşti, care primesc astfel date în timp real despre gradul de poluare a atmosferei. Informaţiile sunt analizate şi validate de operatori specializaţi, înainte de a fi afişate pe site-urile celor două instituţii. Pentru informarea directă a populaţiei, datele sunt afişate şi pe panoul de pe B-dul Independenţei, însă în formă brută, fără a fi analizate şi validate în prealabil. Cele cinci staţii de analiză şi panoul aferent de la Brăila fac parte dintr-o reţea mult mai amplă, realizată la nivel naţional din fonduri PHARE, în perioada când România se pregătea să adere la Uniunea Europeană. În prezent, sistemul de la Brăila se află în custodia Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar costurile pentru întreţinerea sa sunt suportate de Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti. Anual, se cheltuie sume de ordinul zecilor de milioane de lei vechi în acest scop.
Pe plan local nu există personal specializat în depanarea instrumentelor de analiză aflate în aceste staţii de monitorizare. Din acest motiv, reparaţiile se fac cu oarecare întârziere, ceea ce duce la astfel de situaţii, când informaţii alarmiste, dar false rulează timp de mai multe zile pe panoul de afişaj.


 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro