Brăilenii se joacă cu focul! Tot mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii se joacă cu focul! Tot mai multe incendii de vegetație uscată pe raza județului

* în perioada 11 - 13 februarie, pompierii brăileni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 12 incendii provocate de cei care au vrut să ardă resturi vegetale dar au scăpat focul de sub control * au fost afectate suprafețe de la câteva sute de metri pătrați până la 15 hectare

 

A început sezonul incendiilor de vegetație uscată! În ultimele zile, pompierii brăileni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 12 astfel de incendii care se manifestau în diverse zone din județ. Cele mai multe au fost provocate de neglijența unor persoane care au vrut să ardă resturi vegetale de pe miriști sau din preajma unor gospodării, dar au scăpat focul de sub control pentru că nu l-au supravegheat corespunzător. ”Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, în perioada februarie-iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor de vegetația uscată. În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării și anexele acestora, înregistrându-se pagube mari”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila.

Pe 11 februarie, au fost două incendii de vegetație uscată, dintre care unul s-a manifestat pe raza comunei Măxineni, pe un teren viran, fiind afectată o suprafață de 150 metri pătrați, celălalt a ars vegetația de pe o suprafață de circa 500 mp, precum și doi stâlpi de lemn, pe un teren viran din localitatea Gulianca. Ambele incendii au fost provocate, cel mai probabil, de resturi de țigară aruncate la întâmplare.

Sâmbătă, 12 februarie, au fost patru incendii de vegetație uscată. Unul la Vădeni, întins pe circa 3 ha, unul la Jirlău, întins pe circa 1 ha. Cele două incendii au în comun faptul că au avut drept cauză „folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor”, după cum au transmis pompierii. Tot sâmbătă, a mai fost un incendiu pe 2,2 ha, la Chiscani, provocat de folosirea unui generator sau a unui motor electric cu defecțiuni, și încă unul la Măxineni, pe 100 mp în intravilanul localității, cauzat, ca și în ziua precedentă, tot de fumatul neglijent, în locuri neamenajate.

Duminică, 13 februarie, au fost nu mai puțin de șase incendii de vegetație uscată pe raza județului Brăila. Unul s-a manifestat chiar în municipiu, pe strada Vadul Ghecetului, pe 300 mp, având drept cauză fumatul în locuri neamenajate. La Făurei au ars circa 500 mp de vegetație uscată, la Cuza Vodă flăcările s-au întins pe 2.000 mp, la Unirea pe 500 mp, iar la Însurăței, pe 200 mp. Cea mai mare suprafață afectată a fost în zona localității Plopu, unde focul s-a întins pe circa 15 ha de iarbă uscată. Tot acolo au ars și circa 3 tone de gunoi menajer. Toate aceste incendii au fost provocate din neglijență, de persoane care au vrut să ardă resturi vegetale, însă nu au supravegheat focul corespunzător.

„Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; să nu utilizeze focul deschis la distanțe mai mici de 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (casă, șură, depozit de cereale, pădure etc); arderea miriștilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate; cetățenii se vor interesa la primărie în ceea ce privește planificarea zilelor și locurile special amenajate în care se adună resturile menajere și vegetația uscată din localitate în scopul arderii; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situații de urgență; să asigure supravegherea permanentă a arderii și să stingă jarul după încetarea acesteia”, a transmis Biroul de Presă al ISU „Dunărea” Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro