Mergi la conţinutul principal

Brăilenii s-au rugat Sfântului Dumitru, patronul păstorilor

• ctitoria cu hramul "Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir", din cartierul Brăilița, și curtea sfântului lăcaș au fost pline de credincioși • brăilenii s-au rugat pentru sănătate, pentru contenirea războiului din țara vecină, pentru izbăvirea de nevoi și pentru recolte bogate la anul • alții și-au plâns rudele plecate la Domnul și le-au dat de pomană săracilor • astăzi, brăilenii sunt așteptați la hramul Bisericii "Sf. Dimitrie cel Nou", de la TUG • parohia le-a pregătit peste 2.000 de sărmăluțe credincioșilor

 

Miercuri, pe o vreme mai degrabă primăvăratecă, în marea sărbătoare a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - guvernator al Tesalonicului, martirizat din ordinul împăratului păgân Maximian - brăilenii și-au plâns morții și au adus ofrande la biserică, rugându-se, totodată, pentru contenirea războiului din țara vecină, pentru sănătatea celor dragi și holde bogate la anul, ca să se îndure Bunul Dumnezeu și să ne trimită ploi binefăcătoare. Și pentru că Sfântul Dumitru este patronul păstorilor (an de an, de Sf. Dumitru, se făcea "răvășitul oilor") credincioșii s-au rugat sfântului și pentru ocrotirea turmelor, ca să aibe tot românul ce pune pe masă.

Dis-de-dimineață, la biserica cu hramul "Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir", din cartierul Brăilița, sute de credincioși au venit să se roage, aducând cu ei roadele pământului, cozonaci și colivă, pe care mai apoi le-au împărțit săracilor. În mijlocul sfântului lăcaș, s-a aflat la loc de cinste coliva cu chipul Sfântului Dumitru. Biserica a fost plină de credincioși, la fel și curtea sfântului lăcaș.

Slujbe religioase au fost oficiate în toate bisericile ortodoxe din Brăila, iar credincioșii de la Biserica "Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou", de pe Șoseaua Râmnicu Sărat, au participat la slujba de dinaintea hramului, intonând Acatistul Sfântului Dimitrie. Astăzi, prin grija părintelui paroh Daniel Bogdan, peste 2.000 de sărmăluțe vor fi împărțite credincioșilor, imediat după Sfânta Liturghie.

În credința populară, Sfântul Dimitrie este vestitorul iernii și patronul păstorilor și al turmelor. Astfel, dacă Sfântul Gheorghe "încuie iarna și înfrunzește întreaga natură", Sfântul Dimitrie desfrunzește codrul și usucă plantele, aducând ploile de toamnă și înghețul. Această sărbătoare este întâmpinată, în fiecare an, cu hramuri și pomeni cu colaci. Așezată imediat după Sfinta Parascheva, sărbătoarea Sfântului Dimitrie reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. Ea marchează începutul iernii.

 

Sf. Dimitrie, martir al începutului de secol IV

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit, an de an, la 26 octombrie, este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel și de Sfântul Grigorie Palama. A fost martirizat în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credința creștină și a refuzat să se închine zeilor. În tradiția populară, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor și vestitorul iernii. Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraților romani Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Fiu al prefectului din vestitul oraș grec Tesalonic, Dimitrie a fost numit, după moartea tatălui său - datorită calităților sale - guvernator al Tesalonicului. Pe vremea persecuției împotriva creștinilor, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, fapt care l-a mâniat foarte tare. Întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, el a poruncit să se facă serbări în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Sosit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el, că și-a dat toată averea săracilor și că se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a mărturisit că este creștin și a defăimat închinarea la zei, motiv pentru care împăratul a poruncit să fie închis în temniță și ucis cu sulița. În orașul în care a trăit și a fost martirizat, există astăzi o biserică veche, de la începuturile creștinismului, închinată Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro