Spre deosebire de anul trecut, când numărul mieilor sacrificaţi în abatoare autorizate a fost mai mic decât al celor sacrificaţi în locurile special amenajate din târguri şi oboare, sub ochii cumpărătorilor, anul acesta situaţia s-a inversat. Astfel, potrivit datelor consemnate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, la abatoarele din municipiu şi judeţ s-au sacrificat 625 miei, faţă de 97 în 2014, în vreme ce în locurile special amenajate au fost sacrificate 356 de exemplare, faţă de 605 în 2014.
"Brăilenii încep să prefere să cumpere carne provenită din abatoare, unde se face expertiza cărnii în mod corespunzător, deci există mai multă siguranţă pentru consumator", spune Niţă Caragaţă, directorul DSVSA Brăila.
În altă ordine de idei, în perioada premergătoare Paştelui, inspectorii veterinari au controlat mai multe unităţi de abatorizare, de procesare sau comercializare, pentru a verifica gradul de respectare a normelor aflate în vigoare. Au fost aplicate cinci sancţiuni, în valoare totală de 14.120 lei şi 4 avertismente. Sancţiunile au fost date pentru nerespectarea standardelor de fabricaţie a produselor alimentare, neiniţierea de către operatorul economic a procedurii de retragere a produselor alimentare neconforme de pe piaţă, manipularea necorespunzătorare a produselor alimentare sau neîntreţinerea spaţiilor de lucru şi a echipamentelor.
Au fost confiscate 12,04 kg carne de miel fără documente de provenienţă, în valoare totală de 218 lei, şi 13,7 kg macrou congelat, cu modificări organoleptice. Totodată, sunt sub reţinere oficială 680 kg pulpe pasăre întregi frăgezite şi 21,4 kg carne de vită.