Brăilenii pot afla din nou care-i treaba cu poluarea din oraş | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii pot afla din nou care-i treaba cu poluarea din oraş

După mai bine de trei ani în care a fost doar o piesă de decor nefuncţională, panoul de informare de la capătul bulevardului Independenţei, proiectat să afişeze date privind calitatea aerului din municipiul Brăila, a intrat din nou "în priză" de săptămâna trecută. Şi nu e doar o figură de stil! Practic, acest panou nu a mai afişat nimic încă de prin 2012 - 2013, de când se lucra la reabilitarea Căii Călăraşilor, fiindcă muncitorii au tăiat atunci un cablu de alimentare. Problema a fost rezolvată abia în urmă cu câteva zile, când panoul a fost repornit. El afişează acum datele colectate de la cele cinci staţii de monitorizare a calităţii aerului amplasate pe raza municipiului Brăila. Din câte se pare, stăm bine cu indicii de poluare, fiindcă panoul ne anunţa, ieri, că aerul pe care îl respirăm se încadrează la categoria "Excelent".
În Brăila, reţeaua de monitorizare a calităţii aerului a fost pusă în funcţiune în primăvara anului 2008, după o investiţie efectuată de Ministerul Mediului, cu fonduri europene. Respectiva reţea, ce este formată din cinci staţii de monitorizare şi un panou informativ, face parte dintr-o structură mai amplă la nivel european şi este menită să ofere informaţii referitoare la gradul de poluare al atmosferei din zona noastră.
Locaţiile staţiilor au fost stabilite în aşa fel încât să fie acoperite toate categoriile de risc. Astfel, două au fost poziţionate în zone cu impact industrial (Termocentrala de la Chiscani şi secţia Uzinei de Apă, de lângă Şos. Baldovineşti), una a fost pusă la periferie, în localitatea Cazasu, una pe o arteră cu trafic intens (Calea Galaţi) şi una într-o zonă relativ ferită de poluare, ce oferă date cu caracter general, în spatele Palatului Administrativ.
Datele colectate sunt trimise la Agenţia de Protecţia Mediului (APM), iar de aici transmise la un laborator naţional de referinţă, la Bucureşti, unde sunt validate, apoi se retransmit la panoul de afişaj situat la capătul Bulevardului Independenţei, la intersecţia cu Calea Călăraşilor. Sistemul a fost gândit să afişeze continuu starea parametrilor din atmosferă, indicând imediat orice depăşire a concentraţiilor maxime admise ale substanţelor din aer, astfel încât să poată fi depistată din timp o eventuală poluare.
"Este un mare pas înainte. Până acum, analizele se făceau periodic, manual, necesitând mult timp. Cu ajutorul acestui sistem, se pot emite politici de protecţia mediului pe termen lung", declara, la data inaugurării, conducerea de atunci a APM Brăila.
În ultimii ani, însă, acest sistem integrat de monitorizare nu prea şi-a dovedit utilitatea, cel puţin în ceea ce priveşte informarea populaţiei asupra gradului de poluare, tocmai pentru că panoul respectiv a fost nefuncţional. La începutul anului trecut, o echipă trimisă de Ministerului Mediului a făcut o revizie generală a tuturor staţiilor de monitorizare din Brăila. La vremea respectivă, APM Brăila anunţa că se va rezolva şi problema alimentării cu energie electrică a panoului de informare. Acea problemă a fost rezolvată, însă, abia acum, la un an distanţă. De ce a apărut această întârziere nu am putut afla de la APM Brăila, care ne-a informat doar că de întreţinerea staţiilor de monitorizare şi a panoului de informare se ocupă direct Ministerul Mediului, prin intermediul unor firme care au contract direct cu Bucureştiul. Ce au putut să ne spună cei de la APM este că, deocamdată, toţi parametrii de calitate a aerului "citiţi" de staţiile în cauză se încadrează în limitele normale. Aflăm, însă, că, deşi s-a făcut anul trecut o revizie complexă a aparaturii de măsurare, încă mai e nevoie să fie reglaţi anumiţi senzori ce echipează aceste staţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro