• circa 600 de tineri sosiţi din toată ţara vor participa, astăzi şi mâine, la parada tradiţională ce deja a devenit o tradiţie la Brăila • colindătorii vor fi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, iar pe parcursul paradei le vor prezenta privitorilor dansuri şi ritualuri de sărbători specifice zonelor de unde provin • vor fi reprezentanţi ai Maramureşului, Bucovinei, Moldovei, Olteniei • bineînţeles, şi mediul rural brăilean va fi reprezentat de câteva grupuri folclorice venite din comunele din judeţ
Brăilenii care vor să vadă de aproape o frântură din tradiţiile autentice româneşti din perioada Sărbătorilor de Iarnă, dar şi costume populare specifice mai multor zone ale ţării, o pot face astăzi, începând cu ora 16.00, la Parada Colindătorilor, un eveniment ce tinde să devină o tradiţie la Brăila în această perioadă a anului. Reamintim că prima ediţie s-a desfăşurat în 2016, a doua anul trecut, iar în acest an am ajuns deja la a treia. Primarul Marian Dragomir promite că astfel de parade vor fi organizate şi în anii următori. Anul acesta, parada se va desfăşura astăzi, vineri, 7 decembrie, şi mâine, sâmbătă, 8 decembrie.
Astăzi, evenimentul va începe la ora 16.00, pe Şos. Vizirului, din dreptul sediului IMB. Colindătorii se vor strânge acolo, apoi vor porni pe Şos. Vizirului, se vor opri, preţ de câteva minute, în Bariera Călăraşilor, apoi îşi vor continua parada pe Calea Călăraşilor, până în Piaţa Independenţei. Odată ajunşi aici, grupurile de colindători veniţi din diferite regiuni ale ţării, vor susţine spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale. Anul acesta sunt aşteptaţi la Brăila circa 600 de colindători, un număr vizibil mai mare decât cel de anul trecut. Vor fi grupuri din Maramureş, Bucovina, Bihor, Hunedoara, Olt şi alte zone din ţară. Bineînţeles, şi judeţul Brăila va fi reprezentat de câteva grupuri venite din mediul rural local.
Brăilenii care au asistat la paradele din anii trecuţi deja ştiu cam cum se vor derula lucrurile. Reamintim că, în decembrie 2017, Parada Colindătorilor a adus la Brăila vechi obiceiuri şi tradiţii româneşti, încântându-i pe privitori cu frumuseţea costumelor populare, dar şi cu dansurile şi cântecele specifice zonelor din care au venit. Maramureşenii din Sighetul Marmaţiei au ieşit în evidenţă, atât prin portul popular cât şi prin Dansul Moşilor, un ritual arhaic făcut de tineri mascaţi, care se învârt în cerc purtând toiege de lemn. Deosebite au fost, însă, şi alte obiceiuri, din zonele Sucevei sau Bihorului, cu tineri costumaţi în urşi sau capre, care se apropiau din când în când de privitorii de pe margini, lăsându-se fotografiaţi sau filmaţi cu telefoanele mobile, în timp ce executau un dans tradiţional special pentru copiii însoţiţi de părinţi. Evident, cei mici erau super încântaţi de ceea ce vedeau.
Anul trecut, alaiul colindătorilor s-a pus în mişcare, pe Calea Călăraşilor, de la intersecţia cu Str. Milcov şi a parcurs, în circa o oră şi jumătate, traseul până la Piaţa Independenţei. Sute de brăileni i-au urmat pe tinerii îmbrăcaţi în costume populare, care au adus cu ei diverse tradiţii binecunoscute românilor - Plugul, Capra, Ursul - au cântat, au dansat şi au pocnit din bice pe tot traseul.
În a doua zi, alaiul a plecat din zona Gării şi a parcurs strada Gral. Eremia Grigorescu şi Bdul. Indepenţei, oprindu-se preţ de câteva minute în intersecţii, pentru a dansa şi a pocni din bice.
Anul acesta, parada se va desfăşura, în prima zi, adică astăzi, începând de la ora 16.00, pe traseul Şos. Vizirului - Bariera Călăraşilor - Calea Călăraşilor - Piaţa Independenţei.
Mâine, parada nu va mai începe din zona Gării CFR, ca anul trecut. De data aceasta, traseul este următorul : Str. 1 Decembrie 1918, din zona Piaţa Mare - bulevardul Dorobanţilor - Bariera Călăraşilor - Calea Călăraşilor - Piaţa Independenţei. Şi sâmbătă, parada va începe tot de la ora 16.00.