• mai exact, în perioada 23 septembrie - 11 octombrie, când s-a derulat campania de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase pe raza municipiului, operatorul de salubritate ”Polaris” a preluat 9,5 tone de materiale scoase din uz, predominante fiind obiectele de mobilier • tot ce s-a colectat a ajuns la Stația de Sortare de la Vădeni, unde urmează să se facă dezasamblarea mobilei și saltelelor, apoi valorificarea deșeurilor reciclabile pe categorii: lemn, metal, textile • din comunele aflate în Zona 1 a județului s-au colectat doar 440 kg de deșeuri voluminoase, acțiunea derulându-se în prezent în Zona 2, următoarele la rând fiind localitățile din Zona 3 de activitate a operatorului ”Polaris”
În perioada 23 septembrie – 11 octombrie, noul operator de salubritate, firma ”Polaris M Holding” SRL, a desfășurat campania trimestrială gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase din municipiul Brăila. După cum v-am mai informat, în cadrul acestei campanii brăilenii au avut posibilitatea să se debaraseze, gratuit, de obiecte de mobilier (ex. dulapuri, birouri, scaune, mese, paturi, canapele, fotolii, saltele etc); uși din lemn sau din alt material; tâmplărie geam din lemn sau din alt material; covoare, linoleum, mochete; deșeuri textile menajere (haine uzate); deșeurile de echipamente electrice și electrocasnice (DEEE). Cei care au avut de predat astfel de deșeuri voluminoase au contactat operatorul de salubritate la un număr de telefon anunțat public, apoi a trebuit să scoată obiectele în fața blocului/casei, într-un loc accesibil mașinii de colectare, în ziua de colectare aferentă zonei. Colectarea s-a făcut de luni până vineri, în perioada menționată mai sus.
În cele aproape trei săptămâni cât a durat campania în municipiul Brăila, s-au adunat 9,5 tone de deșeuri voluminoase de la populație, potrivit datelor puse la dispoziție de operatorul ”Polaris”, predominante fiind obiectele de mobilier.
Toate obiectele colectate au fost transportate la Stația de Sortare de la Vădeni, administrată de firma ”Braicata”. Potrivit directorului acestei stații, Teo Bălănică, mobila veche și saltelele urmează să fie dezasamblate, iar componentele rezultate vor fi trimise, pe categorii, unor societăți specializate în reciclare și valorificare. Astfel, metalul va ajunge la operatori specializați în valorificarea fierului vechi, iar lemnul, respectiv plăcile de PAL sau PFL din componența obiectelor de mobiler vor lua calea unor firme specializate în producerea de rumeguș, pentru activități industriale, sau în peleți pentru centrale termice. Mai greu va fi, potrivit directorului Bălănică, cu deșeurile textile, deoarece la ora actuală încă sunt puține societăți specializate în reciclarea acestor tipuri de materiale.
După finalizarea campaniei pe raza municipiului Brăila, ”Polaris” a continuat operațiunea și în județ. Astfel, în perioada 14 – 22 octombrie, s-a derulat campania trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în toate comunele din Zona 1 a județului. În această zonă sunt incluse următoarele localități: Cazasu, Chiscani, Frecăței, Gemenele, Mărașu, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu, Vădeni. Rezultatul campaniei de colectare a fost mult mai modest decât cel din municipiu. Astfel, din comunele menționate s-au adunat doar 440 kilograme de deșeuri voluminoase. Asta în contextul în care, în mediul rural, încă predomină sobele ca mijloace de încălzire pe timp de iarnă, iar mobila scoasă din uz se transformă, de multe ori, în lemne de foc.
Începând cu 23 octombrie, până pe 1 noiembrie, este în derulare campania de colectare a deșeurilor voluminoase din Zona 2 a județului, respectiv din localitățile Ianca, Făurei, Bordei Verde, Cireșu, Galbenu, Gradiștea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racovița, Râmnicelu, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Șuțești, Traian, Ulmu, Unirea și Vișani.
De săptămâna viitoare va începe operațiunea în Zona 3, în care sunt incluse localități aflate la marginea județului, despre care vă vom informa într-un alt articol.