Mergi la conţinutul principal

Brăilenii cer mai multe piste pentru biciclete în oraş

• sute de brăileni au semnat deja o petiţie prin care cer Primăriei să înceapă proiectele de infrastructură velo propuse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Brăila • “bicicleta înseamnă şi un mijloc de transport, nu doar o plimbare de 30 de minute”, spune George Sinca, iniţiatorul petiţiei • primarul Marian Dragomir ne-a declarat că vor începe lucrările la pista de biciclete din Parcul Monument, care va fi legată de toată strada Grigore Alexandrescu

 

De ani de zile brăilenii aşteaptă momentul în care vor putea merge cu bicicleta la serviciu, în condiţii de siguranţă, însă lucrurile nu par să se mişte prea repede. 

Tocmai din acest motiv, în ultimele două săptămâni, în mediul online circulă o petiţie prin care brăilenii cer Primăriei să construiască mai multe piste pentru biciclişti. Numită “Petiţie pentru începerea lucrărilor la pistele velo propuse în Planul de Mobilitate Urbană - etapa I, 2017, de Primăria Brăila”, aceasta este iniţiată de George Sinca şi a fost semnată deja de aproape 800 de brăileni. Sinca a participat la ultimele două şedinţe de CLM, unde a ridicat această problemă. “Am participat la şedinţa în plen de săptămâna trecută de la CLM. S-a deschis subiectul acesta, am luat cuvântul şi am adresat preşedintelui şi primarului întrebări referitoare la studiul de fezabilitate, unde se poate găsi pe site-ul primăriei, mă refer la cel pentru infrastructura velo, în speţă pistele, semafoare, indicatoare şi aşa mai departe, aşa cum a fost prevăzut în Planul de mobilitate urbană durabilă al Municipiului Brăila în decembrie 2016, cu începere din 2017 ca etapa I. Nu mi s-a oferit un răspuns concret la întrebarea mea, nici când urmează să înceapă etapa I. Am văzut că infrastructura propusă s-a redus din ce era prevăzut în plan, nu s-a început nimic până acum şi de aceea am început să strâng semnături. Vreau să văd pistele alea până la urmă şi să pot să le folosesc”, ne-a declarat George Sinca, iniţiatorul petiţiei.

De altfel, brăileanul ne-a spus că bicicleta înseamnă în primul rând un mijloc de transport şi nu doar “o plimbare de 30 de minute în parc”. Sinca are argumente prin care susţine că prin dezvoltarea infrastructurii velo, Brăila poate atrage anual mii de turişti.

“În momentul de faţă, Brăila are un potenţial turistic enorm şi un potenţial economic. Spre exemplu, coridorul EuroVelo 6 care face parte dintr-o serie de coridoare europene şi care începe la Oceanul Atlantic în Franţa şi se termină la Marea Neagră, traversează oraşul Brăila. Zeci de mii de turişti au finalizat acest traseu. Practic, acei zeci de mii de turişti au ocolit oraşul pentru că nu există infrastructură. Deci s-au pierdut bani, Brăila «a refuzat» zeci de mii de consumatori şi potenţiali clienţi prin faptul că nu există infrastructură”, ne-a spus sursa citată.

Petiţia poate fi în continuare semnată pe platforma petiţieonline.ro sau pe yousign.ro.

 

Când va începe Primăria construcţia de noi piste pentru biciclişti

Contactat de redactorii “Obiectiv”, primarul Marian Dragomir a declarat că ştie de existenţa acestei petiţii. Acesta ne-a declarat că se vor demara lucrările la pista de biciclete din Parcul Monument, care va fi prelungită pe toată strada Grigore Alexandrescu, ca parte a unui proiect mai amplu. De asemenea, edilul-şef a spus că anul viitor se va construi o pistă pe Bulevardului Independenţei.

“În Parcul Monument suntem în stadiu foarte avansat, s-a adjudecat proiectul şi vom începe să lucrăm. Vom conecta Parcul Monument cu toată strada Grigore Alexandrescu, până la şoseaua de centură, cu linie de tramvai care se păstrează, piste pentru biciclete, şosea pe două benzi pe fiecare sens de mers, spaţiu verde şi trotuar. Şi atunci vom avea o conectivitate a Parcului Monument cu tot ceea ce înseamnă Grigore Alexandrescu. Mai am în plan pentru anul viitor ca pe tot Bulevardul Independenţei să avem piste de biciclete. Nu putem să le facem pe toate odată, trebuie să le facem etapizat. Să nu uităm faptul că anul viitor vor intra în execuţie lucrări de asfaltare a tuturor străzilor. Nu ai cum, financiar, să faci tot ce îţi doreşti pentru municipiul Brăila”, ne-a declarat edilul-şef.

Dragomir a ţinut să precizeze că pe Str. Baldovineşti nu se poate construi o pistă pentru că trotuarul este foarte îngust şi nici pe Calea Călăraşilor, pentru că astfel s-ar îngreuna traficul în zonă.

“Noi am studiat ce ar însemna infrastructură velo la proiectele cu finanţare europeană care se vor depune în anul 2018 şi pentru care deja am lucrat. Am făcut licitaţie pentru proiectare faza I şi au fost câştigate. Pe Baldovineşti am vrut să punem pistă velo numai că ea nu încape, trotuarul este foarte îngust. Vreau să fac o menţiune acum, a nu se înţelege rea voinţă, ba dimpotrivă. Nu putem pe trotuar să desenăm o dungă de-a lungul lui, să punem nişte însemne cu o bicicletă şi să spunem că aceea e pistă velo. Nu! Ea trebuie să fie marcată şi delimitată special. Nu pot să tai jumătate sau un sfert din banda de circulaţie numind-o pistă velo. Pe Cuza nu putem să facem acelaşi lucru ca pe Independenţei, pentru că pe mijloc e zonă pietonală. Pe Călăraşi nu avem nimic prevăzut pentru pistă velo şi nu consider că este bine să limităm o bandă de transport pentru că s-ar crea ambuteiaje foarte mari, mai ales la orele de vârf”, a explicat Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro