Festivalul "Zile şi nopţi de teatru european la Brăila" a debutat cu vernisajul unei expoziţii foarte originale, un dialog interesant între arta cultă şi cea naivă. Directorul Mircea Bodolan s-a declarat impresionat de calitatea şi frumuseţea lucrărilor, iar criticul de teatru Ion Parhon a punctat elementele care dau valoare lucrărilor expuse în foaierul teatrului. "Expoziţia realizată de Lucian Liciu şi Nicoleta Gribincea este un omagiu adus teatrului, corporalităţii scenice. Îi cunosc de zece ani, le-am urmărit parcursul, expoziţiile realizate în Bucureşti, şi apreciez foarte mult ce fac. Lucrările lor reprezintă ceea ce le-a rămas pe retină din marile spectacole montate de Purcărete sau Dan Puric, au reuşit să surprindă inefabilul, misterul, adevărul teatrului, de care avem atâta nevoie", a explicat criticul Ion Parhon. În replică, tot în foaier, au fost expuse lucrările de artă naivă ale lui Ioan Măric, un artist amator foarte apreciat şi premiat atât în România, cât şi în Europa. "În lucrările de artă naivă se recunosc personaje din poveşti, din lumea satului, oameni, animale, un univers în care oameni şi animale sunt condamnaţi să trăiască în armonie. De remarcat la lucrările sale şi cromatica specială, simţul personajului, ceea ce mă determină să-l consider un Chagall al artei naive", a spus criticul Ion Parhon.
După vernisaj, directorul Mircea Bodolan, primarul Aurel Simionescu şi criticul Ion Parhon au declarat deschisă cea de-a VI-a ediţie a festivalului, derulată sub patronajul spiritual al lui Mihail Sebastian. Primarul Aurel Simionescu a mulţumit tuturor celor care au contribuit la bunul mers al teatrului, foşti şi actuali directori, actorilor. "Trebuie să ne cunoaştem trecutul, să ne trăim prezentul şi să ne gândim la viitor. În acest context, cred că acest festival trebuie să crească", a precizat primarul Aurel Simionescu. A urmat apoi comedia "Scandal în culise", montată de regizorul Radu Nichifor, pe scena din sala Mare.
Coşmarul din Serbia pe scena brăileană
De la ora 21.00, în sala Studio a fost prezentată în premieră piesa "Poveşti de familie" în concepţia regizorală a lui Vlad Cristache. Publicul a fost impresionat de poveştile prezentate, de interpretarea actorilor, care au reuşit să intre foarte bine în pielea personajelor. Remarcabil a fost jocul Alexandrei Sălceanu, deosebit de expresiv şi emoţionant, potenţat foarte bine de partenerii ei de scenă, Emilia Mocanu, Ionuţ Vişan şi Silviu Debu. Cei patru au prezentat coşmarul prin care trec familiile din Serbia, alienarea copiilor din cauza violenţelor pe care le văd zilnic şi modul în care toate acestea transformă societea din Serbia.
Montarea lui Vlad Cristache a respectat indicaţiile dramaturgului, a reuşit să transmită mesajul intenţionat de autoare, Biljana Srblianovici, însă a exagerat cu efectele sonore. Pocnitorile aruncate într-o sală Studio au fost puţin prea mult. Spectatorii din primele rânduri erau nevoiţi să-şi acopere urechile cu mâinile ca să mai audă ceva după. Scenografia spectacolului îi aparţine lui Gheorghe Mosorescu, iar ilustraţia muzicală lui Cornel Cristei.
Expoziţie de artă plastică - "Oglinzi sociale"
Astăzi, de la ora 16.00, în spaţiul amenajat în intrarea B se va vernisa expoziţia "Oglinzi sociale" a tânărului artist Cristian Urse, student la Universitatea de Arte Bucureşti. Curatorul expoziţiei este criticul de artă Maria Stoica.
Cristian Urse este unul dintre tinerii artişti acuzaţi de tentativă de omor în vara anului 2009, după ce în urma unei altercaţii spontane la ieşirea dintr-un bar, împreună cu un coleg a lovit un tânăr care a stat mai multe zile în comă. În martie 2011, au fost condamnaţi la peste şapte ani de închisoare, însă au făcut recurs şi acum aşteaptă rezultatul.