Mergi la conţinutul principal

Brăilenii au sărbătorit Hramul Mănăstirii Voievodale Măxineni

* în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ÎPS Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Măxineni și s-a recules la mormintele călugărilor înmormântați în cimitirul sfântului așezământ * la hram au fost prezenți tineri de la parohiile Movila Miresii și Măxineni îmbrăcați în frumosul port tradițional românesc și purtând cununile de Sânziene, împletite din spice de grâu * au fost prezenți, de asemenea, absolvenții Secției Artă Sacră de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați, precum și deținuți de la Penitenciarul de Minori de la Tichilești

 

În ziua de vineri, 24 iunie a.c. - Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica) - Mănăstirea Voievodală Măxineni, situată la 10 kilometri depărtare de localitatea cu același nume, unul dintre cele mai importante repere istorice ale județului Brăila, și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Așezată la confluența râurilor Siret și Buzău, mănăstirea brăileană a fost ctitorită de însuși domnitorul Matei Basarab al Țării Românești, în perioada 1636-1637. Ajunsă o ruină, bombardată în timpul Primului Război Mondial și mai apoi părăsită, mănăstirea a renăscut după anul 1990, fiind mai apoi restaurată, cu binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos.

"Manifestările liturgice și pastoral-misionare au debutat în ajunul sărbătorii Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, prin oficierea slujbei de priveghere, și au continuat în ziua hramului cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la altarul de vară din curtea mănăstirii, în prezența rugătoare a evlavioșilor credincioși de la parohiile din apropiere, veniți în număr mare, cu mare bucurie și cu evlavie, pentru a se ruga în această zi de mare sărbătoare", a spus părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, prezent la eveniment.

Întrucât vineri, de Sânziene, s-a sărbătorit și Ziua Internațională a Iei, credincioasele mari și mici au venit la slujbă purtând cu mândrie ia românească. Potrivit părintelui Rareș Bucur, între cei prezenți la hram s-au aflat și tinerii din grupurile catehetice de la Parohiile Movila Miresii și Măxineni, îmbrăcați în frumosul port tradițional românesc și purtând cununile de Sânziene, frumos împletite din spice de grâu auriu. Iar la momentul cuvenit, mulți copii veniți la mănăstire au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, de către însuși ierarhul Dunării de Jos.

În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Arhiepiscop Casian le-a vorbit credincioșilor despre marea sărbătoare a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul și Înaintemergătorul Domnului, despre necesitatea prezenței sfinților în viața noastră și despre binecuvântarea pe care o avem prin intermediul sfintelor moaște. De asemenea, în predica sa, ierarhul le-a amintit credincioșilor de bucuria trăită în anul 2018, atunci când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit această vrednică biserică voievodală.

La finalul slujbei de la Măxineni, părintele ieromonah Melchisedec Barbu, unul dintre duhovnicii acestei mănăstiri, a fost hirotesit de către Arhiepiscopul Dunării de Jos întru cinstea de protosinghel.

Demn de remarcat este faptul că, la hramul Mănăstirii Măxineni, a fost prezent un grup de deținuți de la Penitenciarul de Minori de la Tichilești, însoțiți de preotul capelan al instituției. La finalul slujbei, toți aceștia au primit cărți de rugăciune, precum și alte daruri.

"De la Altarul de vară, slujitorii, copiii și o parte dintre credincioșii prezenți au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii acestui așezământ monahal. La acest moment de rugăciune au participat și absolvenții din acest an ai Secției Artă Sacră de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați", a mai precizat sursa citată.

După slujba din biserica voievodală, ierarhul Dunării de Jos a făcut un popas de rugăciune și reculegere la mormintele călugărilor care-și dorm somnul de veci în cimitirul Mănăstirii Voievodale Măxineni.

Spre evlavia și bucuria duhovnicească a pelerinilor care ajung în acest binecuvântat ținut al țării de la Măxineni, trebuie reamintit faptul că, în patrimoniul sacru al mănăstirii voievodale, se află așezate la loc de cinste, în două racle, părticele din moaștele Sfinților Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian, Constantin Brâncoveanu și Ioan Maximovici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro