Trei persoane au murit în ultimile patru zile în judeţul Brăila, după ce s-au expus prelungit la soare, canicula fiind posibila cauză a deceselor. Una dintre victime, angajată ca vatman la SC Braicar, avea doar 41 de ani, dar era cunoscută cu probleme cardiace. Celelalte două au fost răpuse de căldură în timp ce se aflau cu vitele la păscut.
Luni dimineaţă, la ora 5.00, medicii de la Ambulanţă au fost solicitaţi să intervină pentru a acorda prim ajutor unui bărbat găsit în stare de inconştienţă în scara blocului unde locuia. Macabra descoperire a fost făcută de femeia de servicu, care s-a gândit că locatarul Marian Gerfi ieşise pe palier din cauza căldurii şi a adormit în faţa uşii. Curând, vecinii şi-au dat seama că omul dormea "somnul de veci", iar medicii de pe ambulanţă nu au mai putut decât să-i constate decesul. Colegii ştiau că bărbatul suferea de hipertensiune, însă cauza exactă a decesului va fi stabilită de medicii legişti după efectuarea necropsiei. "Probabil a făcut stop cardio-respirator, aceasta este o cauză frecventă de deces în cazul persoanelor cardiace, afecţiunile fiind agravate pe fondul căldurii excesive", a declarat dr. Tudorel Rizea, director medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila.
Duminică, la orele 19.00, un echipaj de la SAJ s-a deplasat la Vădeni, unde i se făcuse rău unui bărbat de 52 de ani, din comuna gălăţeană Independenţa, care lucra ca îngrijitor la animale. Medicii l-au găsit în stare de agonie, iar toate încercările de a-l resuscita au rămas fără rezultat. "A stat toată ziua cu vitele pe câmp, expunându-se la temperaturile ridicate, fără să se poată adăposti la umbră. Când l-am găsit, avea temperatura corpului foarte- foarte mare", a spus dr. Rizea. Poliţia a demarat cercetări în acest caz, cadavrul fiind transporat la morgă pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei decesului. Deşi iniţial simptomele prezentate de pacient erau specifice victimelor caniculei, în urma autopsiei, medicii legişti au stabilit că bărbatul a murit, de fapt, de peritonită.
Un caz similar s-a petrecut sâmbătă, în satul Tătaru, comuna Dudeşti, victima fiind tot un bărbat care se afla cu vitele pe câmp. După o zi întreagă de stat în soare, săteanului de 43 de ani i s-a făcut rău, localnicii fiind cei care au anunţat salvarea. Medicii l-au preluat pe bărbat, însă în drum spre spital acesta a murit. Legiştii au efectuat necropsia, însă nu au putut stabili cu exactitate cauza decesului, întrucât mai sunt multe probe de analizat. Totuşi, aceştia nu exclud ca bărbatul să fi murit din cauza căldurii.
Medicii de la Urgenţe şi de la Ambulanţă, asaltaţi de bolnavi
Aproape 200 de brăileni cu diverse afecţiuni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean în ultimele 24 de ore. Primii care au ajuns la spital au fost cardiacii, ale căror afecţiuni au fost agravate de temperaturile ridicate din ultima perioadă. "Este foarte aglomerat, vin mulţi pacienţi cardiaci, cu hipertensiune, cu boli vasculare, paralizaţi. Înregistrăm în 24 de ore câte 120-130, ba chiar 150 de cazuri în weekend, numai pe resuscitare şi urgenţe medii, iar în total sunt câte 180-200 de pacienţi", a precizat purtătorul de cuvânt al UPU, dr. Marian Baciu.
Şi medicii de la SAJ se confruntă cu o avalanşă de bolnavi, numărul de solicitări fiind cu circa 20% mai mare decât în mod obişnuit. Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii de la Ambulaţă recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.