Mergi la conţinutul principal
Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Brăileni la hramul Mănăstirii Vladimirești

* duminică, credincioșii au sărbătorit "Adormirea Maicii Domnului" și au mers în pelerinaj la Mănăstirea Vladimirești * ÎPS Părinte Casian a oficiat Sfânta Liturghie, s-a rugat pentru cei răposați și le-a oferit daruri copiilor și tinerilor prezenți la slujbă * muzeul mănăstirii vizitate de mii de brăileni adăpostește peste 100 de icoane de patrimoniu, vechi de secole

 

Mănăstirea Vladimirești, așezământ monahal ctitorit cu sprijinul marelui filantrop Nedelcu P. Chercea și vizitat, an de an, de mii și mii de brăileni - loc de pelerinaj - și-a sărbătorit hramul.

Duminică, 15 august, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii Vladimirești, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența monahiilor mănăstirii, a pelerinilor și a credincioșilor sosiți din parohiile învecinate. La hramul mănăstirii au fost prezenți și brăileni, precum și români plecați la muncă în străinătate. 

"În cuvântul de învățătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre înțelesurile praznicului Adormirii Maicii Domnului și despre evlavia deosebită pe care credincioșii o au față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșit parastasul pentru ctitorii și viețuitorii acestei vetre monahale, trecuți la cele veșnice și au fost vizitate spațiile care alcătuiesc ansamblul monahal și cimitirul mănăstirii. La final, ierarhul a oferit daruri tinerilor și copiilor prezenți la hram", a precizat părintele consilier Rareș Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

Amplasată la 4 km depărtare de comuna Tudor Vladimirescu, Galați, Mănăstirea Vladimirești este "loc de pelerinaj și hrană sufletească" pentru toți cei care-i cunosc istoria zbuciumată. Cu un sobor de 110 viețuitoare, mănăstirea cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" ocupă locul III pe țară ca număr de maici, după Mănăstirile Agapia și Văratec, fiind, totodată, pe primul loc între mănăstirile cu viață de obște.

Biserica mare a mănăstirii, construită pe locul primei apariții Dumnezeiești (vedeniile Maicii Veronica) este în formă de cruce și are hramul "Adormirea Maicii Domnului". A fost ridicată cu sprijinul filantropului brăilean Nedelcu P. Chercea, unul dintre cei mai mari binefăcători de la Dunărea de Jos. La est de biserica mare se află paraclisul (biserica mică), iar la sud micul Altar de vară. Poarta de la intrarea pe domeniul Mănăstirii Vladimirești este tipic maramureșeană. De la poarta de acces pornește drumul către livadă, vie și iaz. E raiul pe pământ! Intrarea în incinta mănăstirii se face pe o alee străjuită de tei, trecând pe sub clopotniță. De o parte și de alta se află stăreția și căminul preoțesc.

"Muzeul mănăstirii adăpostește 106 icoane din sec. XVIII-XIX. Aici se păstrează crucea de lemn sau "crucea din porumb" cu care s-a însemnat locul Sfântului Altar, la arătarea semnului dumnezeiesc. Se mai află o icoană cu Maica Domnului, lăsată maicii starețe de mama sa, pe patul de moarte. În stăreția mănăstirii, se păstrează opt potire din argint masiv, din cele 12 găsite în fața sfintei proscomidii, în biserica mare (ascunse de o persoană necunoscută, la închiderea mănăstirii)", a mai precizat pr. Rareș Bucur.

Mănăstirea Vladimirești deține ateliere de pictură și sculptură, de înrămat icoane, de croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale și covoare. Deține, de asemenea, 80 de hectare de pământ arabil - zestrea maicilor, precum și vie, livadă, păsări și animale, o brutărie proprie, o bolniță și o mică pădure de salcâmi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro