* ”Din data de 1 octombrie, la intersecția Griviței cu Gării, acestea funcționează non-stop, zi și noapte, iar zgomotul nu mai e doar deranjant, deja a devenit insuportabil”, ne-a transmis o cititoare * conducerea SUPAGL dă asigurări că vor fi luate măsuri pentru rezolvarea problemei
După cum v-am mai informat, în ultima vreme s-au derulat operațiuni de montare a unor cronomentre și sisteme acustice noi la semafoarele din mai multe intersecții ale municipiului. Acest aspect nu a fost primit prea bine de unii brăileni care locuiesc în apropierea semafoarelor respective și care se plâng că zgomotul permanent al sistemelor de avertizare acustică a devenit insuportabil. ”Locuiesc în intersecția străzii Grivița cu strada Gării și de săptămâna trecută, mai exact de vineri, 1 octombrie, semaforul funcționează non-stop, și zi și noapte. Era deranjant și înainte, când funcționa până la ora 23.10, acum este insuportabil. Când se liniștește traficul, se aude zgomotul semaforului la două intersecții distanță”, ne-a transmis brăileanca Gabriela T., prin intermediul unei sesizări adresate redacției. Aceasta se întreabă de ce nu se procedează ca în alte orașe, unde aceste avertizoare destinate persoanelor nevăzătoare funcționează doar cu vibrații nu și cu emisii sonore. ”Din câte am citit, în zonele urbane, rezidențiale, se recomandă montarea semafoarelor cu vibrații pentru nevăzători. Nevăzătorii au auzul mult mai dezvoltat sau au însoțitor, deci nu cred că era cazul să provoci un disconfort tuturor blocurilor din intersecțiile semaforizate și în nici un caz nu e cazul să funcționeze toată noaptea”, ne-a mai transmis cititoarea noastră.
Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) ne-a declarat, joi, că situația din intersecția străzilor Griviței și G-ral. Eremia Grigorescu (fosta Gării) este o anomalie și va fi corectată în cel mai scurt timp posibil. ”Avertizoarele acustice trebuie să funcționeze în tandem cu semafoarele. După ora 22.00, când acestea intră pe intermitent, semnalele sonore ar trebui să înceteze. Probabil că în intersecția menționată este vreo defecțiune. Vom verifica și remedia”, ne-a declarat directorul Dumitru Munteanu. Acesta mai spune că semnalizatoarele acustice au fost montate în cadrul unui program național destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, Prefectura fiind cea care a solicitat aceste instalații și care verifică dacă ele sunt funcționale în intersecții. ”În mod normal, intensitatea lor sonoră depinde de valorile de trafic, având un senzor care reglează sonorul în funcție de zgomotul ambiental”, ne-a mai explicat directorul SUPAGL, precizând că va ține cont de recomandarea cititoarei noastre și se va interesa dacă există pe piață și sisteme bazate mai mult pe vibrații decât pe emisii sonore, astfel încât astfel de instalații să fie montate și în municipiul Brăila.
Potrivit directorului Munteanu, în cadrul acelorași programe anuale pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor cu handicap vor fi amplasate în zona câtorva treceri de pietoni din municipiu marcaje tactile de ghidare pentru cei cu deficiențe de vedere. Este vorba de niște benzi din material cauciucat care îi ajută pe nevăzători să ajungă mai ușor la trecerile de pietoni. Un astfel de sistem a fost montat deja în zona Spitalului Județean.