* astăzi, poliţiştii Direcției de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 46 de percheziţii în 7 județe și în municipiul București * ”mascații” au luat la rând și locuințe din Brăila, cei căutați fiind membri ai unei grupări infracționale specializate în furturi din camioane aflate în parcări din state UE * rețeaua era formată din 28 de persoane
Percheziţii de amploare în județul Brăila, pentru depistarea unor indivizi care erau membri ai unei grupări infracționale care se ocupa cu furturi în state membre UE. Numai în Franța s-au furat produse cosmetice de milioane de euro.
Astăzi, 5 aprilie , poliţiştii Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române și cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureș au efectuat 46 de percheziţii domiciliare pe raza județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Prahova, Brăila, Timiș, Bihor, Satu Mare și în municipiul București. Acțiunea s-a făcut sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală și ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.
Activitățile s-au desfășurat în cadrul a două cereri de comisii rogatorii internaționale, emise de autoritățile franceze, care vizează o grupare infracțională organizată, formată din 28 de cetățeni români. Cei în cauză sunt bănuiți că, în perioada 2015 – 2017, au comis mai multe furturi din camioane aflate în parcări de pe teritoriul Franței și au sustras produse cosmetice, cu precădere parfumuri, cauzând un prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro. De asemenea, membrii grupării au comis același gen de infracțiuni și în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire.
În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente. Polițiștii au pus în executare 14 mandate europene de arestare, emise de autoritățile din Franța, pe numele celor în cauză. În ultimele zile, alți 7 membrii ai grupării au fost arestați în străinătate, dintre care 2 în Franța, 2 în Germania, 2 în Italia și unul în Belgia.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale - Inspectoratul General al Poliţiei Române. La activități au participat și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița - Năsăud, Prahova, Brăila, Timiș, Bihor și Satu Mare, precum și reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze, ai Oficiului de Luptă contra Delincvenței Itinerante și un magistrat francez. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Europol și Eurojust.