Sâmbătă, trei tineri brăileni au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor şi vătămare corporală gravă. Deşi una dintre fapte a fost comisă în această vară, procurorul de caz a dispus de abia acum reţinerea celor doi autori, deoarece aceştia au încercat să intimideze victima. Cel de-al treilea agresor a fost la un pas să înjunghie mortal un brăilean, care a pierdut 750 ml de sânge întrucât i-a fost perforat plămânul. Toţi trei au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila.
În seara zilei de 15 noiembrie, Cătălin Fanaca (22 de ani) s-a întâlnit cu un prieten de-al său şi în timp ce stăteau de vorbă, acesta din urmă a fost sunat de un amic, care l-a invitat la el acasă, în cartierul Vidin. Cei doi s-au dus cu un taxi la locuinţa lui Cornel Pascu (22 de ani), unde au băut vin şi s-au jucat pe calculator. La un moment dat, între Fanaca şi Pascu a izbucnit un conflict spontan, gazda dându-i musafirului doi pumni, în urma cărora acesta s-a prăbuşit pe podea. Agresorul a fugit apoi în bucătărie şi a luat un cuţit, pe care i l-a înfipt victimei, de două ori, în spate. "Bandajat" cu un prosop, tânărul a plecat împreună cu prietenul său la domiciliul acestuia însă, întrucât sângerarea nu se oprea, în jurul orei 00.30 a ajuns la spital. Personalul medical de la Spitalul Judeţean pentru Urgenţe Brăila a sesizat poliţiştii că la unitate a venit un tânăr care prezenta o leziune în zona toracelui stâng, produsă prin înjunghiere, refuzând însă internarea. În acea noapte victima a rămas la prietenul său, iar a doua zi s-a dus să-şi scoată certificat medico-legal, pe care însă nu l-a mai ridicat. "Constatând că starea sănătăţii sale se agravează, s-a prezentat din nou la spital unde a fost internat, stabilindu-i-se diagnosticul de plagă înjunghiată penetrantă torace stâng, hematom pleural şi extracostal. Partea vătămată a declarat că nu doreşte să depună plângere penală faţă de agresor, însă poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în cauză sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor", a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Din concluziile preliminare emise de medicul legist la data de 19 noiembrie a reieşit că victima a suferit leziuni care necesită pentru vindecare 23 - 25 zile de îngrijiri medicale de la data producerii vătămărilor, în caz de evoluţie favorabilă şi că acestea i-au pus în primejdie viaţa. Tânărul a pierdut aproximativ 750 ml de sânge, fiind supus unei intervenţii chirurgicale în ziua de 18 noiembrie. Două zile mai târziu, judiciarişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale l-au adus la sediul Poliţiei pe Cornel Pascu, care a recunoscut fapta săvârşită, fiind reţinut pe ordonanţă. Sâmbătă, procurorul de caz l-a prezentat pe suspect Tribunalului Brăila, care a emis pe numele lui mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor.
Ciobani arestaţi pentru vătămare corporală gravă
Tot în ziua de 21 noiembrie, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) şi Postul de Poliţie Comunală Romanu i-au adus la sediul IPJ Brăila pe fraţii Marian (23 de ani) şi Nicuşor (28 de ani) Nanu, ambii din comuna Romanu, acuzaţi că au bătut un cioban. În ziua de 25 iulie, folosindu-se de două furci, cei doi l-au agresat pe localnicul Toader C. (55 de ani) la marginea satului Oancea, pe o solă de grâu, provocându-i multiple leziuni ce au necesitat pentru vindecare 85 - 90 zile de îngrijiri medicale.
Cercetările poliţiştilor brăileni au stabilit că atât învinuiţii cât şi partea vătămată deţin pe izlazul localităţii Oancea câte o stână de oi şi că între aceştia s-au creat conflicte cu privire la păşunatul şi adăparea ovinelor pe raza satului. Întrucât, după la comiterea faptelor, cei doi fraţi au încercat de mai multe ori să o intimideze pe victimă, iar sătenii le-au spus anchetatorilor că, dacă nu se vor lua măsuri, într-o zi aceştia vor ajunge să se omoare, la data de 17 noiembrie s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei, din forma simplă a infracţiunii în cea agravantă. Astfel, agresorii au fost prezentaţi instanţei de judecată, care a admis propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă. "În ultima perioadă, în zona rurală, infracţiunile cu violenţă - de la vătămări corporale simple şi până la omor - au cunoscut un trend crescător. Toate acestea au fost comise pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi al unor stări conflictuale vechi. Având în vedere acest lucru s-a dispus desfăşurarea unor acţiuni în zona rurală, pentru prevenirea acestui fenomen", a precizat comisar Marcel Drăgan, şeful SIC Brăila.