Brăila vrea să fie Capitala Verde a României | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila vrea să fie Capitala Verde a României

* criteriile de departajare ţin cont de suprafaţa spaţiilor verzi - capitol la care Brăila stă bine -, dar şi de alte aspecte precum eficienţa transportului în comun sau felul cum se gestionează situaţia deşeurilor

Primăria Brăila speră să obţină pentru oraşul nostru titlul de "Capitală Verde a României", după ce s-a înscris pentru a doua oară la concursul organizat de Ministerul Mediului şi sponsorizat de compania "Tuborg". În 2010, Brăila a concurat cu oraşe precum Braşov, Timişoara, Cluj, Slobozia, Alexandria, Deva, Sfântu Gheorghe, Zalău şi sectorul 2 al capitalei. La acea ediţie, municipiul nostru nu a prins niciun loc pe podium, obţinând doar o diplomă pentru "acţiunile reciclabile întreprinse pe parcursul anului 2010", acţiuni ce au vizat, în primul rând colectarea deşeurilor de aparatură electronică şi electrocasnică. De data asta, concurăm cu mai puţine oraşe, încadrate la categoria "peste 200.000 de locuitori": Timişoara, Cluj, Oradea, Sector 2 Bucureşti şi Braşov. Sunt municipii mult mai titrate decât Brăila, însă, cel puţin la capitolul "suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor", stăm mai bine decât Timişoara, Cluj şi Oradea. Astfel, Brăila are, la ora actuală, 22,4 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce Clujul are 18 mp, Timişoara 16 mp, iar Oradea doar 3 mp. Braşovul stă cel mai bine, cu o medie de 29 mp spaţiu verde pentru fiecare locuitor al său. Din păcate, suprafaţa de spaţii verzi de care dispune fiecare localitate nu este singurul criteriu de departajare. Organizatorii concursului iau în calcul şi aspecte precum măsurile adoptate pe plan local pentru combaterea gazelor cu efect de seră, eficienţa transportului de călători, gradul de poluare fonică, managementul deşeurilor, alimentarea cu apă sau strategia locală de mediu.

În documentaţia de înscriere în concurs autorităţile brăilene au precizat ce măsuri s-au luat şi ce măsuri urmează să se ia pentru protejarea factorilor de mediu şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pe plan local. Printre altele, au fost menţionate investiţiile făcute în modernizarea liniilor de tramvai, introducerea pe traseu a şapte autobuze alimentate cu GPL, precum şi posibilitatea reutilizării liniilor de troleibuz, în viitorul apropiat. S-au menţionat, de asemenea, investiţiile făcute în extinderea sistemului de canalizare şi în construirea unei staţii de epurare ultraperformante, precum şi investiţiile dedicate reabilitării parcurilor de pe plan local. După cum se ştie, Grădina Mare, zona de agrement din centrul vechi al oraşului, ce se întinde pe 5,2 hectare, a fost modernizată de curând. Cel mai mare parc din Brăila, Parcul Monument, se întinde pe 53 de hectare şi, chiar dacă în prezent se află într-o stare deplorabilă, anul acesta urmează să intre într-un amplu program de reabilitare. În acest parc sunt prevăzute lucrări de refacere a aleilor existente, precum şi realizarea unora noi, toaletarea tuturor copacilor, crearea unui sistem eficient de irigaţii, montarea de bănci şi amenajarea unor noi spaţii de agrement. Investiţia, finanţată cu fonduri europene, se ridică la circa 2 milioane de euro, iar lucrările sunt prevăzute să dureze un an.

Rămâne de văzut în ce măsură vor fi convinşi organizatorii concursului "Capitala Verde a României" de datele tehnice cuprinse în documentaţia întocmită de Primăria Brăila şi cum vor percepe aceştia realitatea din teren, atunci când ne vor vizita oraşul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro