• cel puţin câteva zone din oraş vor avea şansa să devină mai viu colorate, datorită unei colaborări dintre Primărie şi producătorul de vopseluri “Policolor” • oraşul nostru a fost selectat să participe în proiectul “Colorăm România”, în cadrul căruia Policolor oferă gratuit specialişti şi vopseluri, pentru a schimba aspectul unor clădiri sau obiective de patrimoniu • ceasul-turn din Piaţa Traian, cele două vapoare de la intrarea în municipiu, sediul SUPAFLC de pe Str. Mihai Eminescu şi sediile câtorva şcoli şi licee vor beneficia de această acţiune programată să înceapă în luna iulie
Câteva zone din Brăila vor căpăta un aspect mai viu colorat, graţie unei colaborări dintre Primărie şi firma “Policolor”. Municipiul Brăila a fost selectat să participe în proiectul “Colorăm România”, iniţiat şi sponsorizat de Policolor. Ieri, primarul Marian Dragomir a fost prezent, la Bucureşti, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea proiectului respectiv. “Alături de Brăila, au mai fost selectate oraşele Bucureşti, Sibiu şi Piteşti, precum şi două comune, una din judeţul Botoşani şi una din judeţul Arad. În oraşul nostru nu s-a mai derulat un proiect similar, la o asemenea anvergură. Va fi ceva unic, care va schimba înfăţişarea câtorva clădiri şi monumente de pe raza municipiului”, ne-a declarat primarul Dragomir.
Concret, proiectul va consta în vopsirea, respectiv pictarea unor obiective din oraş. Astfel, vor beneficia de un strat proaspăt de vopsea ceasul-turn din Piaţa Traian şi cele două vapoare de la intrarea în municipiu, dinspre Vărsătura şi dinspre Galaţi. În cazul ceasului-turn, fiind vorba despre un monument istoric care, mai nou, reprezintă simbolul oficial al municipiului Brăila, se va acorda o atenţie deosebită vopselurilor alese. Edilul-şef precizează că va fi respectat codul de culori specific începutului de secol XX, când a fost construit ceasul. De altfel, pe lângă vopselurile necesare, firma “Policolor” va aduce şi specialişti care vor stabili ce combinaţie de culori este cea mai potrivită pentru masivul orologiu din Piaţa Traian.
În proiect vor fi implicaţi mai mulţi elevi, precum şi profesori, din cadrul Liceului de Artă. Aceştia îi vor ajuta pe pictorii aduşi de Policolor, în realizarea imaginilor de epocă sau de actualitate pe zidurile câtorva clădiri din municipiu. Cel mai interesant proiect vizează pictarea unor scene din Brăila interbelică, pe zidul exterior al sediului Serviciului de Utilitate Publică pentru Administrarea Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC). Clădirea este situată pe Str. Mihai Eminescu, aproape de intersecţia cu Str. Mihail Sebastian, iar peretele care urmează să fie pictat este cel dinspre parcarea aflată în intersecţia respectivă. Pe lângă sediul SUPAFLC, vor mai beneficia de proiecte similare şcoala Waldorf, de pe Calea Călăraşilor, pe faţada căreia urmează să fie pictate motive tradiţionale româneşti, dar şi şcoala Fănuş Neagu şi liceul Anghel Saligny.
Potrivit primarului Marian Dragomir, colaborarea cu Policolor va începe efectiv la jumătatea lunii iulie. Vopsirea, respectiv pictarea tuturor obiectivelor incluse în proiect va dura câteva luni. Edilul şef a precizat că va colabora cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, în vederea emiterii avizelor necesare pentru vopsirea obiectivelor de patrimoniu, cum este ceasul-turn din Piaţa Traian. De altfel, înainte de a fi vopsit, orologiul va beneficia şi de o revizie tehnică generală, urmând a-i fi înlocuite şi cadranele de pe trei din cele patru laturi. Pe una dintre laturi există deja un cadran nou, acesta fiind montat după ce cel vechi s-a spart în timpul cutremurului din luna noiembrie 2015.