Brăila, printre cele mai mici facturi de curent pentru iluminatul de sărbători | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, printre cele mai mici facturi de curent pentru iluminatul de sărbători

• contractul multianual încheiat cu Luxten, în cadrul căruia s-au montat ghirlandele ornamentale cu tehnologie LED, a avut ca efect scăderea simţitoare a facturii la iluminatul stradal, inclusiv cel din perioada sărbătorilor de iarnă • un studiu realizat de InfoCons la nivel naţional arată că municipiul Constanţa a alocat cea mai mare sumă pentru echipamentele de iluminat festiv, fără a mai pune la socoteală şi curentul electric

 

Cât au costat luminile de sărbători? Este întrebarea la care un studiu realizat de asociaţia InfoCons şi-a propus să ofere un răspuns, drept pentru care a solicitat tuturor primăriilor de municipiu, plus primăria capitalei şi celor de sector, informaţii privind alocaţiile financiare pentru cumpărarea sau închirierea echipamentelor de iluminat festiv, modalitatea de achiziţie a acestora şi costul aferent consumului zilnic de energie electrică. Datele furnizate de autorităţile locale arată că, în ce priveşte alocaţia financiară pentru achiziţia instalaţiilor de iluminat festiv, suma cea mai mare a fost plătită de Primăria Constanţa - 4.641.353 lei (fără TVA), în timp ce la polul opus, primăria Timişoara nu a utilizat fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor, folosindu-se de cele aflate în dotare din anii anteriori. În medie, primăriile municipale au cheltuit pentru acest capitol aproape 712.000 lei pentru iluminatul festiv. Brăila se situează cu mult sub această medie, suma exactă comunicată de municipalitate fiind 0,49 milioane lei, cheltuită în cadrul contractului multianual de delegare a gestiunii serviciului public de iluminat stradal încheiat cu firma “Luxten”. “În decembrie anul trecut, în cadrul acestui contract au fost montate pe străzile oraşului 656 ghirlande luminoase de mari dimensiuni, 2.058 instalaţii verticale montate pe stâlpi şi aproape 300 de figurile 3D, inclusiv plasele luminoase de pe copaci. Consumul de energie electrică pentru luna decembrie anul trecut pentru întreg iluminatul stradal din oraş, care include şi iluminatul festiv, dar care nu poate fi defalcat din total consum, a fost de aproape 534.000 kW, faţă de, atenţie, 717.758 kW facturaţi Primăriei Brăila pentru iluminatul stradal, inclusiv cel festiv, din decembrie 2016. Aşadar, avem o scădere notabilă a consumului de energie electrică, iar asta ca urmare a investiţiei publice de înlocuire a corpurilor de iluminat stradal, precum şi a becurilor din instalaţiile de iluminat de sărbători, cu altele de ultimă generaţie cu tehnologie de tip LED. Dacă facem o raportare a consumului de energie la numărul de corpuri şi instalaţii de iluminat cred că suntem municipiul cu cele mai mici costuri”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Revenind la studiul InfoCons la nivel naţional, în ce priveşte modalitatea de achiziţie a instalaţiilor, în total, acestea au fost închiriate în cadrul a 38 de contracte, după cum urmează:

- 40% din instalaţii au fost distribuite prin achiziţie directă – din acestea, 10% au fost repartizate prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice);

- 20% din instalaţii au fost distribuite prin licitaţie

- 12,5% din instalaţii au fost distribuite prin închiriere;

- 12,5% din instalaţii au fost distribuite prin contracte de concesiune;

- 7,5% din instalaţii au fost achiziţionate în prealabil, în anii anteriori;

- restul de 7,5% din instalaţii au fost distribuite prin proceduri de negociere fără publicarea unui anunţ prealabil (Primăria Municipiului Ploieşti), procedură simplificată (Primăria Sectorului 6) sau date spre folosire cu titlul gratuit (Primăria Municipiului Bucureşti).

În ce priveşte costul aferent consumului zilnic al instalaţiilor, cel mai mic preţ, 10 lei/zi a fost plătit de către Primăria Municipiului Târgovişte, în timp ce preţul cel mai mare l-a achitat Primăria Municipiului Bucureşti, însemnând 6.496,22 lei/zi. Media cheltuielilor pentru consumul zilnic al instalaţiilor pe baza datelor colectate de InfoCons a fost de 687.10 lei/zi. Acelaşi studiu mai arată că 23,33% din instituţii nu au oferit costul zilnic achitat, deoarece nu au efectuat o contorizare separată pentru instalaţiile de iluminat, aşa cum este şi cazul municipiului Brăila. 

“Jocurile de lumini şi luminiţele festive ne duc cu gândul la sărbători, la Crăciun, ne oferă poate un sentiment de bine şi de sărbătoare, însă trebuie să ne întrebăm şi cât ne costă direct şi indirect aceste lumini şi această atmosferă. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la întreţinerea, montatul, demontatul şi curentul consumat de aceste instalaţii, aşa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite şi a afla pe ce au fost cheltuite acestea. Suntem consumatori de servicii publice, pe care le plătim de multe ori la un preţ care poate părea prea mare sau prea mic, şi trebuie să ştim pentru ce dăm banii”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

 

Brăila, Troferul de excelenţă 2017 în iluminat public

Reamintim că Primăria Brăila a încheiat în august 2016 un contract pe o durată de 10 ani cu firma Luxten, care s-a obligat să schimbe vechile corpuri de iluminat cu altele noi, pe bază de LED-uri, iar în tot acest răstimp să asigure şi mentenanţa sistemului. De la noul concesionar, municipalitatea vrea modernizarea echipamentelor ce deservesc sistemul de iluminat public, constând în montarea a minim 9.224 aparate de iluminat stradale şi minim 3.435 aparate de iluminat ornamentale; modernizarea a minim 79 puncte de aprindere; extinderea reţelelor şi echipamentelor ce deservesc sistemul de iluminat public, constând din 600 stâlpi metalici zincaţi cu înălţimea de 8-10 m şi 400 stâlpi ornamentali de 4 m cu reţelele aferente; implementarea unui sistem de telegestiune; întocmirea documentaţiei tehnice pentru realizarea tuturor lucrărilor de investiţii, precum şi întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public. De asemenea, “Luxten” va realiza şi iluminatul festiv (de Crăciun, de Paşte şi zilele municipiului) pe durata concesiunii, plus a iluminatului arhitectural prin care sunt scoase în evidenţă cele mai frumoase clădiri din oraş. Primăria plăteşte firmei Luxten câte 4 milioane de lei pe an.

Montarea noilor corpuri de iluminat a început în luna martie anul trecut şi ar urma să se încheie undeva pe finalul acestui an.

De precizat că în noiembrie anul trecut, Asociaţia Municipiilor din România a acordat oraşului Brăila trofeul de execelenţă în iluminat public, decizia în acest sens aparţinând unui juriu format din specialişti în domeniul serviciilor de utilitate publică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro