Brăila, oraşul fără o baie comunală şi cu WC-uri publice de toată jena | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, oraşul fără o baie comunală şi cu WC-uri publice de toată jena

La ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, cea de la sfârşitul săptămânii trecute, în atmosfera relativ tensionată din timpul votării bugetului pe anul în curs şi-au făcut loc şi câteva luări de poziţie pe care marea masă a consilierilor le-a luat efectiv în râs. Astfel, propunerea consilierului local Ionel Alexandru de a se aloca bani de la buget pentru reînfiinţarea unei băi comunale la Brăila a stârnit amuzamentul general al colegilor săi.
"De când s-a desfiinţat CET-ul, există mulţi brăileni la bloc care nu îşi permit să încălzească apă pe aragaz ca să facă măcar o baie pe săptămână. Alţii, care stau la casă, încă se spală în lighean, pentru că nu au bani să îşi amenajeze o baie în locuinţă. Mai mulţi cetăţeni m-au rugat să intervin pentru chestia asta, şi anume să se facă o baie comunală la Brăila", ne-a declarat Ionel Alexandru. Propunerea acestuia nu a fost luată în serios de consilierii locali. "Nu vrei să le facem şi spa?!", l-au apostrofat unii pe Alexandru. Când s-a supus la vot, aproape toţi consilierii au fost împotrivă. Au votat "Pentru" doar doi consilieri: Ionel Alexandru şi Simona Drăghincescu.
"Suntem singurul oraş mare din România unde nu mai există o baie comunală. În trecut, erau trei, una pe bulevardul Cuza, alta pe Dorobanţi, la intersecţia cu strada Apollo, şi alta tot pe Dorobanţi, la intersecţia cu strada Carantinei. Acuma, dacă propunerea mea a fost respinsă, asta e... Nu s-a ţinut cont că în oraşul ăsta sunt o mulţime de cetăţeni care chiar nu au posibilitatea să facă o baie decentă la domiciliul personal...", ne-a mai spus Ionel Alexandru. Acesta identificase şi o clădire care s-ar fi putut preta amenajării unei băi comunale. Imobilul în cauză se află pe Str. Pensionatului, din centrul vechi, şi a fost sediul Direcţiei Serviciilor Publice, până în urmă cu câţiva ani. În prezent aparţine tot municipalităţii, însă din cauza stării precare în care se află nu mai este folosit. Primăria intenţionează să îl introducă într-un proiect de reabilitare cu finanţare europeană, însă nu pentru a-l transforma în baie comunală.

WC-uri publice puţine şi aflate la cheremul unor firme private

O altă propunere a consilierului Ionel Alexandru a vizat reabilitarea WC-urilor publice de pe raza municipiului. "Cine are o urgenţă trebuie să se ducă pe după copaci, fiindcă la Brăila, după ce că sunt doar câteva WC-uri publice şi acelea sunt închise aproape în permanenţă. Trebuie să se aloce bani la buget pentru rezolvarea acestei probleme. Nu putem fi un oraş civilizat dacă nu avem toalete publice funcţionale şi curate", spune Alexandru. Nici această propunere nu a primit votul CLM. "Toaletele publice au fost date în administrarea unor firme private. Contractul cu acestea a fost încheiat pe 10 ani şi expiră în 2017. Până atunci nu avem cum să intervenim", a precizat în plenul CLM primarul Aurel Simionescu, iar consilierii au votat împotriva iniţiativei lui Ionel Alexandru.
Practic, la ora actuală în Brăila există patru toalete publice, toate fiind încredinţate unor firme private, care au primit dreptul de exploatare a spaţiilor comerciale de deasupra WC-urilor, obligându-se în schimb să asigure funcţionalitatea acestora. Este vorba despre WC-ul de la intersecţia bulevardului Independenţei cu Str. 1 Decembrie 1918, despre cel de la intersecţia Independenţei cu Calea Călăraşilor, cel din Piaţa Traian şi cel din Grădina Mare. Cu excepţia celui din Grădina Mare, care este ţinut sub cheie aproape în permanenţă, celelalte sunt în general deschise pe timpul zilei. Cel din Piaţa Traian a intrat, zilele trecute, într-un proces de renovare. În ceea ce priveşte pe cele de pe Bdul. Independenţei, atât WC-ul de la intersecţia cu 1 Decembrie 1918, deasupra căruia funcţionează câteva spaţii comerciale, cât şi cel de la Calea Călăraşilor, aflat sub pizzeria "Scuar by Reset", sunt relativ curate, însă firmele private care le administrează percep taxă de 1 leu de la brăilenii care vor să le folosească. Acest aspect contravine contractului încheiat de respectivele firme cu municipalitatea. "Conform contractului, nu trebuie percepută nicio taxă. Firmele au primit dreptul de a exploata spaţiile comerciale aferente, iar în schimb trebuie să asigure accesul gratuit în toaletele publice. Le vom notifica să înceteze această percepere abuzivă de taxe", ne-a declarat Emilena Huiu, directorul Serviciului de Utilitate Publică Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC), instituţia care se ocupă de problema toaletelor publice. Tot Emilena Huiu recunoaşte că WC-ul din Grădina Mare stă aproape în permanenţă închis, deşi firma care l-a luat în locaţie a fost avertizată de nenumărate ori să îşi respecte obligaţiile din contract. "Reprezentanţii firmei respective spun că nu au de ce să-l ţină deschis atât timp cât în Grădina Mare nu prea e lume, iar dacă are nevoie cineva găseşte cheia la barul care funcţionează acolo. Acest aspect contravine clauzelor contractuale, ceea ce nu-i normal", spune directorul Huiu. Cu toate acestea, împotriva firmei în cauză nu a fost luată nicio măsură până la ora actuală.
Pe de altă parte, firmele care administrează WC-urile primite de la Primărie se plâng de apucăturile de vandali ale unor brăileni, care provoacă deliberat distrugeri în interiorul toaletelor publice, spărgând vasele de WC sau chiuvetele ori furând bateriile de inox. Patronul restaurantului "Edis", cel care are în locaţie toaleta din Piaţa Traian, s-a plâns către conducerea SUPAFLC că, după ce a lăsat deschisă o cabină pe timpul nopţii, a găsit-o de câteva ori efectiv vandalizată şi cu scurgerea spre canalizare înfundată deliberat.
Pe lângă cele patru WC-uri publice clasice, în Brăila mai sunt amplasate, în diverse zone ale oraşului, 24 de toalete ecologice, dintre care 11 aparţin Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, iar 13 sunt închiriate de la firma «Eco Public» Bucureşti. Aceste toalete sunt, însă, "ecologice" doar cu numele, în realitate fiind nişte cabine de plastic murdare pe dinăuntru, unde puţini sunt cei care se încumetă să intre, chiar şi atunci când sunt presaţi de nevoi fiziologice urgente.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro