* începând din această noapte, gerul va cuprinde Brăila și județele vecine, iar până pe 1 martie nu se vor mai înregistra temperaturi pozitive * luni seară, intră în vigoare codul portocaliu pentru vânt puternic și ninsori viscolite, valabil până marți, după amiază * autoritățile locale brăilene s-au întâlnit în ședință de urgență pentru a stabili un plan de măsuri pentru siguranța brăilenilor
Brăila intră sub incidența codului galben de ger, începând din această noapte, iar de mâine se va instala și codul portocaliu de vânt puternic, ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută, potrivit avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie, duminică dimineață. Vestea proastă este că de ger vom scăpa abia pe 1 martie, iar de ninsori și viscol, marți la prânz.
Începând de duminică noapte, valul de frig va cuprinde, treptat, întreaga țară, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade Celsius mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile, iar gerul se va resimți puternic dimineața și noaptea.
Luni seară, se va instala cod portocaliu de vânt năpraznic, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută, valabil pentru județele Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Ilfov, Giurgiu și municipiul București. „Vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55-56 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 metri”, potrivit avertizării emise de ANM. Codul portocaliu va înceta marți, în jurul orei 14.00.
Ce măsuri vor fi luate pentru siguranța brăilenilor?
În acest context, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila s-a întrunit în ședință extraordinară și a impus luarea mai multor măsuri. Astfel, la nivelul tuturor primăriilor din județ, se va înființa serviciul de permanență la sediul acestora, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență trebuie să-i informeze pe toți cetățenii despre vremea capricioasă din următoarele zile, iar gravidele cărora li se apropie sorocul să fie aduse la maternitate și internate, cât Brăila se află sub incidența codurilor emise de ANM. Și persoanele care urmează tratament prin dializă, bolnavii cronici și cei insulino-dependenți sunt în atenția autorităților locale, pentru care se vor asigura măsuri pentru transportul la spital. Brăilenii care locuiesc în case neîncălzite vor fi identificați și mutați pe parcursul acestor zile geroase în spații cu condiții umane, iar cazurile sociale, persoanele singure și vârstnicii vor primi o atenție sporită din partea celor de la Situații de Urgență. De asemenea, vor fi create condițiile necesare pentru ca populația să aibă în permanență apă potabilă, mâncare și strictul necesar. Persoanele surprinse în trafic de ninsoarea viscolită, precum și oamenii străzii vor fi cazați în spații încălzite și li se vor oferi ceai cald și alimente.
Autoritățile locale vor participa, cu utilajele și echipamentele din dotare, la acțiuni de protecție și apărare împotriva viscolului puternic și troienirii zăpezii, potrivit unui comunicat de presă emis de ISU Brăila. Evoluția vremii va fi atent monitorizată, pentru ca nimeni să nu fie luat prin surprindere, iar utilajele să fie pregătite din timp să acționeze, dacă situația o va impune.
Aceleași autorități vor colabora în permanență cu Poliția Rutieră, dar și cu specialiștii Direcției de drumuri județene și ai Secției Drumuri Naționale, pentru a cunoaște în orice moment starea drumurilor din municipiu și județ, eventuale situații de blocare sau îngreunare a circulației pe anumite porțiuni de drumuri.
„Vor fi luate măsuri de protecție a persoanelor și bunurilor împotriva efectelor provocate de desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcții, precum și ca urmare a ruperii și prăbușirii de arbori. Vor fi verificate, asigurate și pregătite materialele și utilajele pentru intervenție în caz de incendii aflate în dotarea SVSU și vor fi protejate sursele de apă destinate alimentării utilajelor și autospecialelor de intervenție împotriva înghețului”, potrivit aceluiași buletin de presă, al ISU Brăila.
Nu în ultimul rând, autoritățile locale trebuie să monitorizeze starea căilor de comunicații, infrastructura de transport, energie și alte utilități publice.