Mergi la conţinutul principal

Brăila a fost pentru o zi capitala roboticii

• 18 echipe din mai multe judeţe ale ţării au participat în weekend la primul DEMO al competiţiei BRD First Tech Challenge din Brăila, organizat de echipa de robotică “Velocity” a Colegiului Naţional “Gh. Munteanu Murgoci” • “Helix”, echipa Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” a ajuns până în finală, câştigând premiul “Finalist Alliance Captain Award”

 

Brăila a fost pentru o zi capitala roboticii! Sâmbătă, 11 ianuarie, 250 de persoane din comunitatea FIRST şi-au dat întâlnire la primul DEMO din sezonul 4 al competiţiei BRD First Tech Challenge, campionatul de robotică prin care elevii îşi dezvoltă pe de o parte cunoştinţele STEM, dar şi abilităţi precum munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul antreprenorial, initiaţiva şi rezolvarea de probleme. Evenimentul de o asemenea amploare a fost primul organizat în Brăila, de către echipa de robotică “Velocity” a Colegiului Naţional “Gh. Munteanu Murgoci”, având ca scop pregătirea echipelor pentru etapa regională.

La DEMO-ul ce a avut loc în sala de sport a liceului au fost prezente 18 echipe din mai multe judeţe, trei dintre acestea fiind echipele brăilene, toate trei reuşind să facă o figură frumoasă. Este vorba despre: “Velocity”, echipa Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”, coordonată de prof. Paul Pruş, Mihaela Cătălina Măxineanu, Marius Găliceanu, Florin Talpeş şi Mihai Mocanu; “Helix”, echipă ce reuneşte elevi de la mai multe şcoli brăilene şi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul makerspace-ului de la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, alături de mentorii Octavian Silviu Gheorghe şi Alin Roşioru; “Rodac”, cea mai nouă echipă de robotică din Brăila, formată din elevii Liceului Teoretic “Panait Cerna”, coordonatori fiind profesorii Veronica Picuş, Aurelia Ion şi Ştefan Cudălbeanu. Alături de acestea, în “arenă” au intrat: IClass (Pechea), “Epsilon” şi “River Wolves” (Tulcea), “Axiopolis” (Cernavodă), “Boogeybots” (Râmnicu Sărat), “Evolution” (Slobozia), “Cyliis” (Iaşi), “Retina” (Iaşi), “Thobor” (Tecuci), “Aicitizens” (Focşani), “Danube” (Călăraşi), “Bytheforce” (Galaţi), “Inorog” (Bârlad), “Brickbot” (Focşani) şi “Tehrocuz” (Slobozia).

Fiecare echipă s-a pregătit temeinic pentru acest DEMO, mai ales că a simulat un concurs oficial şi echipele au putut testa abilităţile tehnice ale roboţilor pe care i-au construit, dar şi capacităţile lor de a-i “conduce. De aceea, primul lucru cu care s-a început a fost inspecţia tehnică a roboţilor, etapă în care fiecare robot era verificat dacă întocmeşte toate criteriile pentru a participa în competiţie. A urmat apoi ceremonia de deschidere şi imediat după au început meciurile, echipele fiind nerăbdătoare să arate cât de “tari” sunt roboţii lor.

În total s-au jucat 23 de meciuri, toate trecând foarte repede, iar cel mai suprinzător lucru pentru participanţi a fost acela că toţi roboţii s-au descurcat foarte bine. Cum la DEMO accesul publicului a fost liber, atmosfera în sală a fost una de sărbătoare, atât concurenţii, cât şi participanţii, bucurându-se de un adevărat spectacol al inovaţiei.

Revenind la meciurile jucate, în urma rundelor de calificări, primele două echipe din clasament au ales alte două echipe fiecare pentru a concura în finala. Astfel, s-au format 2 alianţe, una fiind compusă din echipa brăileană “Helix” şi echipele

“Inorog” (Bârlad) şi “IClass” (Pechea). Cea de-a doua alianţă a reunit echipa “Thobor” din Tecuci şi echipele “Brickbot” (Focşani) şi “Aicitizens” (Focşani). Pentru a stabili câştigătorii, cele două alianţe au jucat mai multe meciuri, iar cea cu 2 meciuri câştigate din totalul de 3 a fost desemnată campioana DEMO-ului. Astfel, la ceremonia de premiere, finala a fost câştigată de alianţa “Thobor”- “Brickbot”-”Aicitizens”, în timp ce alianţa “Helix”, “Inorog” şi “IClass” a primit premiul “Finalist Alliance Captain Award”, fiind răsplătiţi cu diplome şi cupe pentru prestaţia din finală.

“Mulţumim echipelor participante, sponsorilor, Primăriei Municipiului Brăila şi colaboratorilor pentru sprijinul acordat”, au declarat membrii echipei “Velocity”, organizatorii primului DEMO oficial BRD First Tech Challenge din Brăila.

Evenimentul din weekend a fost primul DEMO din cele două obligatorii la care echipele acceptate în acest sezon trebuie să participe. Conform calendarului competiţional, în lunile februarie şi martie echipele de robotică din Brăila vor participa la campionatele regionale, care sunt eliminatorii. Doar cei mai buni roboţi vor intra în “arenă” la etapa naţională de la Bucureşti, din luna aprilie. Miza concursului este calificarea la etapa mondială care se va desfăşura la sfârşitul lunii aprilie, în Statele Unite.

În total, sezonul 4 BRD First Tech Challenge reuneşte 190 de echipe, peste 2.500 de elevi şi peste 400 de mentori.

Mai trebuie spus că tema noului sezon al competiţiei este SKYSTONE şi se referă la oraşele viitorului. Concret, tinerii care fac parte din fenomenul global FIRST trebuie să demonstreze că sunt capabili să lucreze în echipă pentru a găsi soluţii inovatoare la problemele cu care omenirea se va confrunta. Toţi membrii FIRST fac parte dintr-o comunitate care preţuieşte şi stimulează inspiraţia, creativitatea şi speranţa într-un viitor mai durabil. Tema acestui sezon le reaminteşte liceenilor că au puterea de a influenţa felul în care arată locurile pe care le numesc „acasă” şi, mai ales, pe aceea de a le transforma pozitiv, ajutându-le să atingă noi culmi.

În final, felicităm echipele brăilene şi le urăm mult succes mai departe în competiţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro