Mergi la conţinutul principal
Soluție găsită de CUP ”Dunărea”: bazine de retenție în Radu Negru și Lacu Dulce

Brăila fără inundații

* primul astfel de bazin subteran, cu o capacitate de 5.000 metri cubi, urmează să fie construit la capătul străzii Castanului din cartierul Radu Negru * deja, CUP ”Dunărea” a primit un teren de la Consiliul Local Municipal, iar în prezent se fac demersuri pentru obținerea unei finanțări europene, investiția fiind evaluată la circa 20 milioane de euro * un bazin similar este luat în calcul și pentru zona Lacu Dulce, pentru a se elimina problema bălții care se formează, după fiecare ploaie torențială, sub podul de cale ferată de pe Șos. Râmnicu Sărat * aceste bazine artificiale ar trebui să preia funcțiile pe care le aveau pe vremuri lacurile naturale de la marginea orașului, unde s-au extins în ultimele decenii cele două cartiere

 

Compania de Utilități Publice ”Dunărea” a găsit, teoretic, o soluție pentru surplusul de apă care apare în anumite zone ale orașului după precipitații puternice, în genul celei de marți, 30 septembrie. Rezolvarea constă în construirea unor bazine de retenție cu capacitatea de cel puțin 5.000 metri cubi care să preia excesul de ape pluviale și menajere din sistemul de canalizare. După cum ne-a informat Silviu Mangiurea, directorul CUP ”Dunărea” Brăila, un studiu de fezabilitate în acest sens a fost întocmit în urma colaborării cu Catedra de Canalizări, din cadrul Institutului de Construcții București. Soluția urmează să fie aplicată în primă instanță în cartierul Radu Negru, pentru rezolvarea definitivă a problemelor cauzate de inundații în zona străzii Castanului. Reamintim că în această zonă apăreau, în urmă cu circa 2 - 3 ani, băltiri importante după fiecare ploaie mai însemnată cantitativ. Situația a fost rezolvată provizoriu după ce s-a intervenit asupra conductei principale de canalizare de pe strada în cauză, care era tasată pe o porțiune de câțiva metri. De asemenea, au fost aduse la cota corespunzătoare și câteva cămine de canalizare din dreptul unor curți, iar în ultima vreme n-au mai fost inundații atât de mari în zonă. Totuși, pentru a exista garanția că problema a fost rezolvată definitiv, trebuie construit un bazin subteran care să preia tot surplusul de apă apărut în urma unor ploi torențiale. ”După cum se știe, în zona cartierul Radu Negru exista pe vremuri un lac care acționa ca bazin de retenție natural, adunând apele pluviale din acea parte a municipiului. Între timp, zona construită s-a extins, natura nu-și mai poate urma cursul, iar sistemul de canalizare amenajat în cartier nu poate face față în condițiile unor cantități mari de apă apărute în intervale scurte de timp, cum se întâmplă după ploile torențiale. Din acest motiv, specialiștii Institutului de Construcții București au recomandat construirea unui bazin cu capacitatea de 5.000 metri cubi care să preia excesul de apă. Bazinul va fi subteran, construit după toate normele europene, pentru a nu exista probleme cu mirosul sau cu poluarea mediului. Consiliul Local Municipal ne-a acordat un teren de câteva sute de metri pătrați, la capătul străzii Castanului, unde vom construi bazinul subteran, dar și un depozit. În prezent, facem demersuri pentru accesarea unor fonduri europene. Ar fi nevoie de circa 20 milioane de euro pentru această investiție”, ne-a declarat directorul Mangiurea. Acesta spune că, în doi - trei ani, construcția ar putea fi funcțională, punând astfel capăt problemelor cauzate de inundații în respectiva zonă a cartierului Radu Negru.

 

Lacu Dulce, o altă zonă cu probleme

Tot Silviu Mangiurea ne-a declarat că un bazin de retenție similar va trebui construit și în zona cartierului Lacu Dulce, unde de asemenea a existat un lac natural care acum este afectat de sistematizările făcute în ultimele decenii. Un astfel de bazin ar rezolva, în opina conducerii CUP ”Dunărea”, problema băltirilor care apar sub podul de cale ferată de pe Șos. Râmnicu Sărat, după fiecare ploaie torențială, cum s-a întâmplat, de altfel, și în seara zilei de marți, 30 august. ”Trebuie întocmit un studiu de fezabilitate și pentru zona Lacu Dulce - Chercea, să vedem ce debite sunt acolo și ce capacitate va trebui să aibă bazinul. Apa de sub pod se acumulează deoarece sistemul de canalizare care preia apele menajere și pluviale din toată zona Brăila Nord nu poate face față în cazul unor precipitații abundente. Pe vremuri, apa se strângea în lacul din zona actualului cartier Lacu Dulce. Acum, după extinderea suprafeței construite, nu se mai poate întâmpla acest lucru și este nevoie de un bazin artificial pentru excesul de apă, la fel ca la marginea cartierului Radu Negru”, ne-a explicat Silviu Mangiurea. Deocamdată, nu s-a stabilit pe ce teren va fi amplasat bazinul de retenție din zona Lacu Dulce, investiția urmând să fie pusă în practică în anii următori, după finalizarea celei din Radu Negru, sau eventual în paralel cu aceasta.

În ceea ce privește băltirile apărute după ploaia de marți seară în mai multe zone din oraș, cum ar fi bulevardul Dorobanților, strada Oborului și alte străzi recent asfaltate, directorul Mangiurea ne-a declarat că de vină ar fi frunzele și alte deșeuri care au obturat grătarele gurilor de scurgere, din cauza vântului puternic dinaintea ploii. ”Pentru a asigura scurgerea corespunzătoare a apei, am avut echipe de intervenție în oraș care au acționat pentru curățarea acestor grătare”, a precizat directorul CUP ”Dunărea” Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro