Brăila ca o scenă rock | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila ca o scenă rock

Citeam undeva, nu cu multă vreme în urmă, faptul că rock-ul şi-a pierdut potenţialul revoluţionar. Că muzica aia rebelă, pusă odinioară pe schimbat mentalităţi şi pe spart prejudecăţi, a rămas fără mesaj şi atitudine, coborând definitiv în underground sau pecetluind compromisul comercial specific acestui început de veac. Nu ţin musai să contrazic această idee, însă ultimele zile petrecute în Brăila mi-au arătat cum nu se poate mai limpede că rock-ul şi blues-ul pot schimba într-o clipă faţa unui întreg oraş. Că o arteră pustie cum este încă fosta Stradă Regală se poate umple de viaţă până la ore târzii, în noapte, şi că faleza care e plină, de regulă, de zăngăneli orientale îşi poate metamorfoza atmosfera pe acordurile sălbatice ale unei chitare electrice. În fond, ceea ce de câţiva ani de zile se tot întâmplă la Brăila în grupuri restrânse, în pub-uri încărcate doar de tineri şi adolescenţi, a ieşit acum la suprafaţă cu forţa şi vitalitatea pe care doar muzica bună le poate avea. Iar cine şi-a petrecut vremea serile trecute pe terasele de pe Mihai Eminescu sau cine a asistat la cele două recitaluri rock de pe faleză ştie despre ce vorbesc.

 

16gastro2 Trupa Veche, în faţa mulţimii de pe faleză Summer gastroRock Festival sau Când muzica ţine de foame

 

People, Manana, Luciano, Kalos Kai, Toate Pânzele Sus, Understage, Hall of Fame, Crama Veche. Acestea sunt câteva nume de baruri. Unele dintre ele s-au închis, altele încă supravieţuiesc, câteva sunt încă "la modă". Le-am pomenit în acest text - cu speranţa că nu am uitat vreunul din ele - fiindcă sunt locurile în care, pe neştiute, s-a scris, sunt convins, prefaţa unei pagini de istorie muzicală. În aceste locuri a germinat un fenomen care acum poate fi observat în plin act manifest. Un val întreg de muzicieni extraordinari, din generaţii diferite - unii elevi, absolvenţi sau profesori ai Liceului de Artă "Hariclea Darcle", cursanţi ori instructori ai Şcolii de Artă "Vespasian Lungu", alţii absolvenţi de Conservator ori, pur şi simplu, autodidacţi plini de talent - îşi arată acum, fără urmă de greşeală, forţa artistică.
Prima ediţie a Summer gastroRock Festival, eveniment organizat de Cătălin Curcă pe terasa de la Crama Veche, a scos la lumină, în buricul târgului, toată această emulaţie artistică şi a schiţat conturul celui mai de preţ lucru pe care îl are, probabil, Brăila la ora asta: muzica.

16gastro3 The Ancestors Din cauza condiţiilor meteo, festivalul a debutat cu o zi întârziere, vineri, cu o trupă de adolescenţi. The Ancestors (Andrei Stoian - chitară solo, Andrei Toader - bass, Iulian Leca - voce/ chitară, Laurenţiu Grigore - percuţie, Cristina Grigore - flaut/ pian) au demarat o excepţională sesiune de coveruri, din care nu au lipsit piese din repertoriul Black Sabath, Led Zeppelin, Deep Purple şi Megadeth. Seara a fost completată de două voci surprinzătoare - duetul Cornelia Buzoianu & Liliana Chiriţă - pe ritmuri de gospel, jazz şi blues.
Organizatorii i-au îmbiat pe spectatori cu meniuri special pregătite pentru "Zilele Brăilei" - gustări tradiţionale lipoveneşti şi greceşti - dar, vă spun sincer, în cazul meu, muzica bună ţine de foame.

 

 

16gastro4 Cornelia Buzoianu & Liliana Chiriţă Alex & Silviu. Talent, spontaneitate şi umor

 

A doua seară a festivalului i-a adus pe scenă pe cei doi membri ai trupei Addiction, Alex Muşat şi Silviu Paraschiv. Aflaţi într-o formă de zile mari, plini de spontaneitate, Alex (voce/chitară) şi Silviu (chitară solo) i-au avut alături de ei pe Răzvan Popa, la clape, şi Cătălin Curcă, la muzicuţă. Pe lângă coverurile Big Boy Crudup, Willie Dixon, Beatles, Man at work sau Pink Floyd, cei doi adolescenţi şi invitaţii lor au executat cu multă virtuozitate şi umor un colaj în care s-au amestecat stiluri de rock, blues, hip-hop, şlagăre româneşti, latino sau muzică tradiţională mexicană. Seara s-a încheiat cu un jam-session la care au participat profesorul Crin Grigore, la chitară electrică, şi Bogdan Iftode (Addiction), care a completat efectul ludic, improvizând pe un gadget nintendo.
O menţiune specială pentru Sorin Ene, tânărul care a asigurat, impecabil, sunetul întregului spectacol.

 

16gastro5 Alex & Silviu Addiction. Ca un vârf de lance

 

Răzvan, Alex, Bogdan şi Silviu au urcat pe scenă şi duminică. De această dată, pe scena de pe Esplanadă, la evenimentul organizat de municipalitate. Lor li s-a adăugat şi Andu Văsii, la voce, întregind astfel componenţa trupei Addiction. 45 de minute de heavy-metal, în faţa unui public numeros, ce nu părea pregătit pentru o seară de rock. Nu părea. Reacţia miilor de oameni de pe faleză a întrecut însă aşteptările şi a arătat că, da, rock-ul nu mai sperie mulţimea, iar prejudecăţile legate de tinerii pletoşi şi de chitarele lor înnebunitoare, se sting, încet-încet şi în fosta raia turcească de la malul Dunării. Addiction a deschis seara de rock de pe faleză şi a făcut un ultim antrenament înainte de Festivalul de la Mamaia, unde va intra, pe 27 august, alături de alte nouă trupe, în competiţia pentru premiul Teo Peter. Pe faleză, seara de duminică a continuat, în faţa unei mulţimi impresionante, cu Trupa Veche, în timp ce, la Crama Veche, a urcat pe scenă trupa Kalibru, apoi revelaţia acestor zile, cea mai proaspătă trupă din oraş: Terente Band. Înfiinţată cu doar o săptămână în urmă, odată cu conturarea ideii acestui festival, trupa a cântat în două formule. Prima, dedicată rock-ului, Terente Rock Band, i-a adus pe scenă pe Sorin Nicolescu - voce/pian, Adrian Ganea - chitară electrică, Sorin Matei - bass, Cătălin Curcă - muzicuţă, Alex Muşat - percuţie. Deep Purple, Free, Joe Cocker, Cream, Eric Clapton, AC DC, Dire Streets, The Doors au părut a concerta la Brăila, prin vocea excepţională a lui Sorin Nicolescu. În a doua formulă, Terente Blues Band, Alex Muşat a fost înlocuit la tobe de Valeriu "Boogie" Dragomir, iar la voce şi chitară a intrat bucureşteanul Tudor Hihu (PLM Blues Band), unul dintre cei mai buni chitarişti de blues din ţară. Noaptea, care promitea să curgă sinuos pe acorduri de jazz, blues şi gospel interpretate de duetul Cornelia Buzoianu & Liliana Chiriţă a fost întreruptă brusc de o patrulă a Poliţiei Locale şi de mirosul emanat de fermele de porcine, cadou de "Zilele Brăilei", probabil, din partea omului de afaceri Gheorghe Caruz.

 

16gastro6 Terente Blues Band Summer gastroRock Festival. 1.500 de spectatori

 

"Ideea de a face acest festival a apărut în urmă cu o săptămână, la sugestia a doi dintre patronii Restaurantului Crama Veche - Mihai Diaconu şi Cristian Ciocan şi provine atât din dorinţa de a readuce în centrul vechi al Brăilei un eveniment cultural de amploare pe care marea majoritate a brăilenilor îl aşteaptă de foarte mult timp, cât şi din dragostea şi aprecierea faţă artiştii şi trupele locale care merită să fie promovate în mijlocului unui public cât mai numeros", a declarat pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei" Cătălin Curcă, organizatorul "Summer gastroRock Festival"
"Prima ediţie a Summer gastroRock Festival a fost un eveniment foarte greu de organizat, atât din punct de vedere logistic, cât şi financiar, Crama Veche fiind singurul sponsor al acestui eveniment ce s-a întins pe o perioadă de patru zile, timp în care pe scena festivalului au concertat şapte trupe, unele dintre ele nefiind anunţate pe afişul evenimentului. Se pare că efortul a meritat deoarece reacţia publicului a fost una mai mult decât pozitivă, numărul celor care au venit să se delecteze atât cu muzica bună dar şi cu renumitele specialităţi preparate de bucătarii restaurantului fiind estimat la cifra de 1.500 de spectatori. Sperăm că acest festival va avea o amploare din ce în ce mai mare şi că va deveni o tradiţie în oraşul nostru. Mulţumim artiştilor şi trupelor pentru concertele extraordinare susţinute la Crama Veche, publicului pentru modul civilizat în care a participat la acest eveniment. Nu în ultimul rând, mulţumim Primăriei Brăila şi cotidianului «Obiectiv» pentru sprijinul acordat", a mai spus sursa citată.
Aseară, după închiderea ediţiei, la Crama Veche urmau să cânte gălăţenii de la trupa Over. În preambul, improvizaţii de jazz&blues, cu Sorin Nicolescu - trompetă, Leonard Ticu Ion - pian şi Cătălin Curcă - muzicuţă.
Şi tot aseară, pe fosta Stradă Regală, la câteva sute de metri depărtare, urma să urce pe scenă Florin "Hippie" Chiriac, aniversând doi ani de existenţă a pub-ului "Toate pânzele sus".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro