Mergi la conţinutul principal

Brăila are pentru ce să sărbătorească Ziua Zonelor Umede

Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila a organizat, ieri, la Şcoala Generală nr. 28, o activitate de educaţie ecologică în cadrul căreia specialiştii instituţiei le-au prezentat copiilor materiale multimedia referitoare la semnificaţia Zilei Mondiale a Zonelor Umede şi la importanţa Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, zonă umedă de pe teritoriul judeţului nostru înscrisă pe Lista Ramsar.
Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an în ziua de 2 februarie, marcând astfel aniversarea semnării unei convenţii referitoare la habitatul păsărilor acvatice, la Ramsar, în Iran, pe 2 februarie 1971. Ţările care au semnat Convenţia Ramsar au obligaţia de a propune cel puţin o zonă de importanţă internaţională, ca sit Ramsar, pentru care trebuie să stabilească măsuri de conservare. România a semnat Convenţia Ramsar la 21 septembrie 1991, iar în prezent are desemnate 19 situri Ramsar. Este vorba despre Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Lunca Mureşului, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Bistret, Blahniţa, Dunărea Veche - Braţul Măcin, Braţul Borcea, Calafat - Ciuperceni - Dunăre, Canalele de la Hârşova, Ostroavele Dunării - Bugeac - Iortomac, Parcul Natural Comana, Parcul Natural Porţile de Fier, Iezerul Călăraşi, Confluenţa Olt - Dunăre, Confluenţa Jiu - Dunăre, Tinovul Poiana Stampei şi Suhaia.
"Insula Mică a Brăilei a fost înscrisă pe Lista Ramsar în 2001. Desemnarea acesteia semnifică recunoaşterea pe plan mondial a importanţei acestei zone umede pentru păsările acvatice în toate anotimpurile, dar mai ales pentru migraţia acestora, iar în plan local a importantului capital natural de valoare internaţională deţinut de judeţul Brăila şi totodată recunoaşterea necesităţii unei gestionări adecvate, prin măsuri speciale de protecţie. În acest an, Ziua Mondială a Zonelor Umede se celebrează sub deviza «Zone umede pentru viitorul nostru», accentuându-se ideea că supravieţuirea umanităţii depinde de conservarea zonelor umede. Acestea îndeplinesc multiple roluri: purifică şi furnizează apă, oferă peşte şi orez pentru hrănire, acţionează ca nişte bureţi naturali împotriva inundaţiilor sau secetei, protejează ţărmurile, stimulează diversitatea speciilor şi reprezintă un mijloc natural de stocare a carbonului din atmosferă", se arată într-un comunicat de presă al APM Brăila.
Deşi Ziua Zonelor Umede se va serba abia luni, 2 februarie, specialiştii de la Mediu au făcut acţiunea de prezentare la Şcoala nr. 28 în avans, deoarece, exact de luni, elevii intră în vacanţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro