Mergi la conţinutul principal

Brăila 650, nouă zile de sărbătoare pur românească de Centenarul Marii Uniri

• deşi, din cauza frigului pătrunzător, au ieşit la paradă mai puţini brăileni faţă de anii trecuţi, cei prezenţi au trăit din plin bucuria Centenarului, prinzându-se în hore şi sârbe • Târgul de Iarnă de lângă Primărie aşteaptă vizitatori pe tot parcursul acestei săptămâni • de asemenea, programele artistice începute pe 1 Decembrie vor continua, în fiecare seară, până pe 9 decembrie • iluminatul de sărbători a fost pornit pe 1 Decembrie, dar deocamdată este incomplet, pe câteva străzi instalaţiile urmând să fie puse în funcţiune în zilele care urmează

 

Chiar dacă temperatura a fost ca în luna lui Gerar, măcar norii s-au risipit, iar Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri a venit la Brăila cu cer limpede şi senin, parcă promiţând un viitor mai luminos pentru următoarea sută de ani a naţiunii. Frigul pătrunzător a avut, însă, un cuvânt de spus, astfel că în acest 1 Decembrie au fost ceva mai puţini brăileni în stradă faţă de anii trecuţi. Suficienţi, totuşi, pentru a se creea o atmosferă de sărbătoare adevărată.

Ceremoniile dedicate Zilei Naţionale au început la ora 10.00, pe platoul din Piaţa Independenţei, cu tradiţionala slujbă religioasă şi cu discursul prefectului Brăilei. În mare, manifestările au fost la fel ca în anii trecuţi. Au existat, însă şi elemente noi. Astfel, s-a putut remarca un uriaş tricolor amplasat pe faţada Casei Tineretului. De asemenea, defilarea de anul acesta a fost diferită prin faptul că militari din toate structurile Garnizoanei Brăila au purtat un drapel lung de circa 100 de metri, fiind aplaudaţi de sutele de privitori aflaţi de-a lungul Căii Călăraşilor. Un moment aparte a fost şi sosirea militarilor care au alergat de la Galaţi până la Brăila în cinstea Zilei Naţionale, dar şi pentru a atrage atenţia asupra campaniilor umanitare organizate pentru doi colegi aflaţi în suferinţă, care au mare nevoie de ajutorul semenilor. Este vorba despre caporalul Marcel Roşu din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” Galaţi şi despre pompierul brăilean Viorel Dima. În total, 17 militari din cadrul structurilor MApN şi MAI au alergat cale de 35 de kilometri, de la Poligonul Smârdan din Galaţi până în Piaţa Independenţei din Brăila. Au fost 10 militari din Galaţi, şase din Brăila, dar şi o tânără sublocotenent din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de la Bucureşti, care ne-a spus că, după ce a aflat de cele două cazuri umanitare, a ţinut să participle şi ea la această cursă. În ciuda dimineţii geroase, toţi alergătorii  au terminat cursa cu bine, fiind întâmpinaţi de oficialităţile brăilene, care le-au mulţumit pentru gest şi le-au oferit diplome. “Prin această acţiune, am vrut să fim alături de colegii noştri. Nu a fost o cursă grea, chiar dacă a fost foarte frig. E bine că a ieşit, totuşi, soarele”, ne-a declarat Laurenţiu Cobzaru, organizatorul cursei.

 

Târg de Iarnă cu de toate

Începând cu ora 10.00, brăilenii au putut vizita Târgul de Iarnă amenajat în parcarea de lângă Palatul Administrativ, unde circa 50 de meşteri populari şi comercianţi expun la vânzare, în perioada 1 – 9 decembrie, tot felul de mărfuri de sezon, în căsuţele din lemn puse la dispoziţie de Primărie. La fel ca şi anul trecut, pot fi găsite acolo obiecte din lemn, ţesături, blănuri, obiecte decorative pentru Crăciun şi multe sortimente de dulciuri. Pe 1 Decembrie, mulţi dintre meşterii populari veniţi din diferite zone ale ţării dar şi din Republica Moldova au purtat costume tradiţionale, gest apreciat de muşterii care au dat, astfel, mai multă atenţie mărfurilor expuse la vânzare.

Evident că, de Ziua Naţională, nu a fost uitată tradiţionala fasole cu cârnaţi. Cele circa 3.000 de porţii pregătite de Primărie s-au epuizat rapid, acestea împărţindu-se într-o manieră destul de civilizată, datorită felului cum a fost gestionată situaţia de către jandarmi.

În jurul orei 11.00, s-a dat startul distracţiei, printr-un concert de muzică populară susţinut de artistele brăilence Maria Ciocan şi Marta Oprea, care, prin melodiile vesele cântate, au reuşit cu brio să însufleţească atmosfera, aşa încât mulţi dintre spectatori nu s-au putut abţine să nu se prindă în horă sau să încingă sârbe săltăreţe. Veselia a durat mai bine de jumătate de oră, apoi registrul a fost schimbat de concertul lui Grigore Leşe care, cu glasul său inconfundabil, a “horit” ca în zona Ardealului, cu cântece patriotice, cam prea funebre, totuşi. De altfel, artistul a fost vizibil afectat de frigul pătrunzător, reuşind destul de greu să cânte la fluier. Acesta a fost şi motivul pentru care şi-a terminat reprezentaţia mai repede decât era prevăzut în program.

Atmosfera s-a înviorat din nou după ce a urcat pe scenă un ansamblu folcloric din Republica Moldova, ce i-a urnit iar la joc pe cei care încă se mai aflau pe platou. Ansamblul “Lozioara” din Străşeni şi ansamblul “Izvoraşul” din Cahul au făcut un spectacol foarte frumos, dar nici membrii ansamblului “Dunărenii” din Chiscani nu s-au lăsat mai prejos. Seara, începând cu ora 17.00, spectacolele de pe scenă au fost reluate, evoluând artişti din municipiu, din Însurăţei sau Gemenele, dar şi din Republica Moldova şi din judeţele Prahova sau Tulcea. Programele artistice vor continua în fiecare seară, până pe 9 decembrie, fiind invitate să urce pe scenă numeroase ansambluri şi formaţii din Brăila şi din alte zone ale ţării.

 

Iluminat feeric, dar deocamdată incomplet

Iluminatul de sărbători a fost pus în funcţiune sâmbătă seara, în jurul orei 17.00, conform programului anunţat de Primărie. Ca şi în anii trecuţi, cele mai multe şi mai frumoase instalaţii au fost montate pe Calea Călăraşilor, însă nici alte artere principale ale oraşului nu au fost ocolite de firma Luxten, cea care are contract cu Primăria pentru această operaţiune. Se remarcă în special instalaţiile montate pe şos. Vizirului, care imită motive populare tradiţionale.

Clădirea Primăriei este iluminată feeric şi în acest an, însă uriaşul brad de Crăciun montat pe Platoul Independenţei nu prea e pus în valoare de instalaţiile care i-au fost rezervate. De asemenea, şi Târgul de Iarnă amenajat în parcarea de lângă Palatul Administrativ lasă impresia că ar avea nevoie de un plus de lumină. Totuşi, Luxten încă nu a finalizat de montat toate instalaţiile programate pentru anul acesta. Pe strada Mihai Eminescu, de exemplu, luminile vor fi aprinse pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, patronul spiritual al municipiului Brăila. De asemenea, urmează să fie puse în funcţiune instalaţii luminoase şi pe strada Griviţei, pe Calea Călăraşilor, de la intersecţia cu bulevardul Independenţei până la Piaţa Traian, şi pe Calea Galaţi, de la Independenţei până la Dorobanţi.

 

Programul spectacolelor din această săptămână

Luni, 3 Decembrie

17.00 - Ansamblul “Spicul”- Siliştea

17.30 - Corul Armonia, Galbenu, Braila

17.50 – Taraful “Şuţesti” un grup de copii de la Şcoala Gimnazială Şuţeşti

18.20 – Ansamblul “Garofiţa”, Lanurile

18.50 – Spectacol susţinut de elevii Şcolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”

19.30 – Moment susţinut de Asociaţia “Ştefania Botez”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu dizabilităţi

 

Marţi, 4 Decembrie

17.00 - Ansamblul “La lina Fantana”, Ciocile

17.30 – Ansamblul “Florile Racovitei”, Racoviţa

18.00 - Ansamblul “Sălcioara”, Frecăţei

18.30 – Spectacol susţinut de elevii Palatului Copiilor Brăila

19.30 – Spectacol susţinut de membrii Asociaţiei Brăila-Siliştea

 

Miercuri, 5 Decembrie

17.00 - Ansamblul “Sărăţeanca”, Ianca

17.30 - Ansamblul “Grădiştenii”, Grădiştea

18.00 - Ansamblul “Romaniţa”, Romanu

18.30 - Grupul Vocal “Nectar”, Viziru

19.00 - Ansamblul “Floricica”, Gropeni

19.30 – Ansamblul “Constantin Condruz” Gemenele

 

Joi, 6 decembrie - Ziua Patronului Spiritual al Municipiului Brăila “Sf. Ierarh Nicolae”

17.00 – Spectacol susţinut de elevii Liceului de Arte “H. Darclee”

17.40 – Spectacol susţinut de elevii Şcolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”

18.20 – Spectacol susţinut de elevii Palatului Copiilor Brăila

19.20 – Spectacol susţinut de Ansamblul “Moineşteanca”, Bacău

 

Vineri, 7 decembrie

14.00 - Cununa Interculturalităţii- Festival Regional (Scoala I.L.Caragiale)

16.00 – Parada Portului Popular, pe traseul: SC Agricost SA Brăila (Radu Negru) – Calea Călăraşilor – Bariera Călăraşilor – Piaţa Independenţei

17.00 – Desfăşurare târg : Ansamblul “Mugurelul Mărgineanca” – Dorohoi, Botoşani; Ansamblul “Mugurelul” – Sighetu Marmaţiei; Ansamblul “Cibinul” – Sibiu; Ansamblul “Brâuleţul”- Pârşcoveni, Olt; Ansamblul “Ciobănaşul” – Rădăuţi; Ansamblul “Cununa Someşeană” – Sângiorzi Băi, Bistriţa Năsăud; Ansamblul “Hai la clacă-n Vânători” – Vânători, Neamţ; Ansamblul “Mureşul” – Ilia, Hunedoara; Spectacol “Art Canto Morena” – Moreni, Dâmboviţa; Ansamblul “Moineşteanca” – Moineşti, Bacău; Ansamblul “Mureşul” – Ilia, Hunedoara; 

 

Sâmbătă, 8 decembrie

16.00 – Parada Portului Popular, pe traseul: Piaţa Mare – B-dul Dorobanţilor – Bariera Călăraşilor – Calea Călăraşilor – Piaţa Independenţei

16.30 – Ansamblul Parnassos al Comunităţii Elene din Brăila

17.00 - Ansamblul “Mugurelul Mărgineanca” – Dorohoi, Botoşani; Ansamblul “Cibinul” – Sibiu; Ansamblul “Ciobănaşul” – Rădăuţi; Ansamblul “Mugurelul” – Sighetu Marmaţiei; Ansamblul “Brâuleţul”- Pârşcoveni, Olt; Ansamblul “Hai la clacă-n Vânători” – Vânători, Neamţ; Ansamblul “Cununa Someşeană” – Sângiorzi Băi, Bistriţa Năsăud; Ansamblul “Moineşteanca” – Moineşti, Bacău; Spectacol “Art Canto Morena” – Moreni, Dâmboviţa

 

Duminică, 9 decembrie

15.30 - Corul Macabi

16.00 – Ansamblul “Astras”, Constanţa

16.30 - Ansamblul “Ca pe baltă” Tufeşti

16.50 - Ansamblul “Art Canto Morena” – Moreni, Dâmboviţa

17.20 - Ansamblul “Moineşteanca” - Moineşti, Bacău

17.50 - Şcoala “Radu Vodă” - Bărăganu

18.05 - Ansamblul “Bordeiaşul” - Bordei Verde

18.35 - Grupul “Steluţe Dunărene”

 

România 2118 - Brăileanul Stoica Cristinel Popa, unul dintre cei 200Â români extraordinari

Liliana NISTOR

La 1 Decembrie 1918 au sosit la Alba Iulia 1.228 de delegaţi. Aceştia au prezentat „credenţionale” pentru a participa la Marea Adunare Naţională Română, pentru a „contribui cu votul lor la deciderea sorţii viitoare a neamului românesc”. Au fost acolo, au participat şi au votat. Şi au scris istorie. Datorită lor, putem sărbători astăzi un secol de Românie unită.

Centenarul României este un prilej de aducere aminte a trecutului, dar şi o ocazie de a transmite un mesaj viitorului. Proiectul „România 2118” reuneşte mesajele a 200Â români extraordinari din întreaga lume. Aşa cum au făcut înaintaşii lor acum 100 de ani, fiecare dintre cei aleşi a prezentat un „credenţional” – un mesaj din România anului 2018 pentru România anului 2118.

Acestea a fost adunate şi introduse în Capsula Timpului „România 2118”, o semisferă din bronz, pe un soclu din calcar. În faţa semisferei a fost aşezată o carte deschisă, cu un mesaj simbolic. Ambele sculpturi au fost realizate din bronz şi au fost aşezate într-un loc simbolic la Alba Iulia, capitala sufletului românesc.

După exact 100 de ani, pe 1 Decembrie 2118, Capsula Timpului se va desigila, iar mesajele vor fi citite pentru prima oară.

Între cei 200Â români extraordinari a fost ales şi brăileanul Stoica Cristinel Popa, preşedintele Asociaţiei Euroteens din Brăila şi absolvent al Stanford University, Harvard University şi University of Texas. Cu burse ce însumează peste jumătate de milion de dolari, Stoica Cristinel Popa a participat la programe educaţionale, de cercetare şi voluntariat în 28 de ţări pe 5 continente.

Să fiu invitat să particip în cadrul acestui proiect remarcabil a fost o mare onoare, un gest care m-a mişcat până la lacrimi. Mulţi dintre românii incluşi în acest proiect, de la Ivan Patzaichin până la Eugen Doga, erau deja mari personalităţi acum 30 de ani când m-am născut eu. Pentru România, recunoaşterea meritelor românilor educaţi în afara ţării la universităţi de prestigiu ar fi o reîntoarcere la normalitate, la meritocraţia limitată, dar consistentă din Perioada Interbelică. Mă bucur nespus de mult de faptul că voi fi un reprezentant al Brăilei în acest moment de importanţă istorică maximă pentru poporul roman. Sper ca mesajul meu pentru România anului 2118 să surprindă şi să îi facă mândri pe brăilenii care vor participa la desigilarea Capsulei Timpului peste 100 de ani”, a spus Stoica Cristinel Popa.

Acesta a participat personal la inaugurarea monumentului Capsula Timpului la Alba Iulia, vineri, 30 noiembrie, cu ocazia festivităţilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Proiectul “Romania 2118” este organizat de către Fundaţia CAESAR, Liga Studenţilor Români din Străinatate şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro