Mergi la conţinutul principal

Brăila 25-31 iulie. Mariana Nicolesco vă invită la celebrarea unui sfert de veac al Evenimentelor Darclée

 * în tot acest timp, peste 2.900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei

          
Manifest
ările Darclée revin în primul plan al vieții noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artiști care de doi ani așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracție pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.
Al
ături de ei publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaționat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclée la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile. 
Cursurile de M
ăiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 și 31 iulie au vocația de-a reaprinde flacăra inspiratoare și în același timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclée, când peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei.             
A
șezate sub înaltul Patronaj UNESCO, Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, “manifestări incomparabile și unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conștiința națională și internațională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puțin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni și, mai ales, Tosca de Puccini. 
O sear
ă muzicală mult așteptată în acest an este aceea în care vineri, 29 iulie publicul va urmări filmul Omagiu Evenimentelor Darclée și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Și vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artiști.
Sâmb
ătă, 30 iulie, atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reunește sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureați ai Concursului Darclée, Orchestra Festivalului Darclée și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.
Iar duminică, 31 iulie, are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.             

Organizatori:  

*Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român
*Proiect cultural finan
țat de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila.                       
*Teatrul Municipal,  Filarmonica Lyra – George Cavadia,  Centrul de Crea
ție.

 

CLM a aprobat 400.000 lei pentru festival

* la cheltuielile Cursurilor de Măiestrie Artistică participă și CJ cu 100.000lei

În urma adresei trimise de Fundația Internațională Ateneul Român, sub semnătura Marianei Nicolesco, în calitate de președinte, consilierii municipali au abrobat în ultima ședință, contribuția CLM și a Primăriei Brăila, mai exact suma de 400.000 lei, pentru buna desfășurare a Cursurilor de Măiestrie Artistică Master Classes. Alocările pe capitole sunt următoarele: * prestări servicii hoteliere – 100.000 lei; * prestări servicii transport intern șI internațional – 20.000 lei; prestări servicii tipărituri (afișe, pliante, invitații, diplome, dosare de presă) - 10.000lei; prestări servicii tehnice - 160.000lei; onorarii orchestră - 58 instrumentiști și cor – 60 muzicieni – 100.000 lei, alte cheltuieli (materiale publicitare, prestări servicii, consumabile) – 10.000 lei.

De precizat că și Consiliul Județean contribuie cu 100.000 lei, iar restul cheltuielilor, în valoare de 150.000 lei, vor fi acoperite din alte surse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro