* de la începutul războiului din Ucraina, la Brăila au ajuns câteva sute de refugiați * deocamdată, cei mai mulți au fost în tranzit, cazându-se pentru o noapte, apoi plecând spre alte orașe din România sau din străinătate * brăilenii s-au mobilizat exemplar * mai multe hoteluri au cazat gratuit refugiați, iar numeroase persoane fizice și-au pus apartamentele sau casele la dispoziția celor fugiți din calea războiului * Primăria și ISU coordonează acțiunile umanitare, dar au apărut ad-hoc centre de coordonare și în rândul unor entități private
Olia are 32 de ani și a reușit să fugă din Odesa, cu cei doi copii ai săi, înainte ca în oraș să înceapă bombardamentele. De aceea, fetițele sale percep această plecare ca pe o excursie mai ciudată, spre tatăl lor care se află la muncă în Polonia. N-au auzit explozii, n-au văzut case sau mașinării de lupte incendiate, ce li s-a părut în neregulă a fost doar coloana nesfârșită de mașini întinsă pe drumul spre vama cu România. Călătoria până aici a fost istovitoare, dar copiii, după ce au dormit o noapte într-o cameră a hotelului ”Sport” din Brăila, și-au recăpătat energia și vor să se joace. În privirea lor e lumina copilăriei. Olia încearcă să fie puternică pentru ei, deși se vede că plânge pe ascuns. Ieri se pregătea să iasă puțin la plimbare, pe străzile de lângă hotel, cu copiii care se bucurau că ninge și erau nerăbdători să iasă afară. Fetița sa îi sărea în brațe, neastâmpărată, iar Olia se străduia să-i zâmbească, deși atunci când își muta privirea ochii îi erau apăsați de un munte de neliniști. Speră să poată ajunge la soțul său, în această călătorie inopinată și nedorită până în Polonia. Părinții săi bătrâni au rămas în urmă pentru că nu au vrut să-și părăsească locuința. Acum, chiar să vrea, e puțin probabil să mai poată pleca. ”În urmă cu câteva zile, când am plecat noi, deja era un ambuteiaj de 50 de kilometri. Acum e și mai rău...”, ne-a spus femeia îngândurată, prin intermediul unei translatoare din comunitatea rușilor lipoveni din Brăila, care colaborează cu Primăria. Olia a ajuns la Hotel ”Sport” duminică seară, împreună cu alte două femei, apropiate ca vârstă, care au la rândul lor tot câte doi copii. Au ajuns in Vama Isaccea la orele 22.00, au fost aduse la Brăila de un bărbat și o femeie pe care i-au întâlnit prima data în viață lor
La ora 1.00 noaptea le-a preluat de la malul Dunării chiar primarul Marian Dragomir care era cu mașina personală. Soțul uneia dintre ele urma să vină cu un microbuz să le ducă mai departe, spre Polonia. Până atunci, cele trei femei încearcă să țină moralul copiilor ridicat. Ieri, însoțite de translator și de o altă reprezentantă a comunității locale, s-au plimbat puțin până în Grădina Mare, ascunzându-și grijile printre râsetele copiilor care se bucurau de ninsoarea din Brăila la fel cum s-ar fi bucurat și în Odesa lor natală, dacă n-ar fi venit acest război de neînțeles.
Acțiunile umanitare, coordonate de autorități
În Ucraina, bombardamentele cresc în intensitate de la o zi la alta și odată cu ele crește și numărul refugiaților care încearcă să scape de teroarea războiului declanșat de Putin. La Brăila ajunseseră, până ieri, câteva sute de refugiați. Cei mai mulți dintre ei s-au aflat în tranzit, înoptând pentru o zi sau două în hotelurile din oraș, cu intenția de a-și continua drumul spre alte localități din România sau chiar spre alte țări din Uniunea Europeană, unde îi așteptau rude sau prieteni. Deocamdată, sunt destul de puțini cei care vor să rămână aici pentru o perioadă mai lungă. Dar, dacă războiul va continua și va crește în intensitate, e de așteptat să vină tot mai mulți ucrainieni cu posibilități materiale din ce în ce mai reduse, oameni care n-au mai apucat să-și ia cu ei decât câteva lucruri și care n-au în altă parte unde să se ducă. Vestea bună pentru ei, în acest iad în care s-au trezit captivi peste noapte, este că sunt foarte mulți brăileni dispuși să-i ajute, nu numai cu lucruri de strictă necesitate ci și cu spații de cazare oferite gratuit, unele pe timp nelimitat. Autoritățile locale încearcă să coordoneze acțiunile umanitare. După cum v-am mai informat, Primăria a pus la dispoziție numărul de telefon 0786763987, unde pot suna refugiații care au nevoie de un loc unde să poată sta o zi - două sau mai mult. Le va răspunde un translator, iar Primăria se va interesa pentru ei la toate hotelurile din oraș, pentru a le găsi cazare. Hoteluri precum ”Triumf”, ”Traian”, ”Sport” sau alte entități, precum Fundația ”Pro Homini”, și-au oferit imediat sprijinul prin intermediul Primăriei, pregătind pentru refugiați de la 4 până la 10 camere. La același număr, pot suna totodată și cetățenii brăileni care vor să ofere spații de locuit pentru refugiați. Până ieri, Primăria avea în evidență 110 apartamente puse la dispoziție de brăileni, unde urma să fie repartizați refugiați pe măsură ce se primeau cereri de la aceștia. În general, cei care își pun la dispoziție apartamentul vor ca acolo să ajungă refugiați care să stea câteva zile, mai puțin cei aflați în tranzit o zi - două, aceștia din urmă fiind direcționați către hotelurile din municipiu.
Tot la nivelul Primăriei, mai este disponibil numărul de telefon 0787576637, unde se pot primi cereri pentru o masă caldă. Funcționarii care răspund la acest număr de telefon contactează restaurantele și firmele de catering dispuse să ofere porții de mâncare pentru refugiați. Primarul Marian Dragomir a anunțat pe pagina personală de Facebook că, încă de la primele ore, au fost numeroși agenți economici care s-au oferit să ajute. Edilul șef a nominalizat, la prima strigare, Arena, After Dark, Bella Italia, Braseria Ialomița, Cabana Stejarilor, Carol, Casa cu Stuf, Casa Domnească, Don Alberto, Heavens, Irish Pub, Pizza Radu, Prânzul cel Bun, Raya, Sunrise Marina, Taboo Doner, precizând că au fost și numeroase persoane fizice care s-au oferit să ajute achiziționând vaucere de la restaurante, un vaucer fiind echivalentul unei mese calde. Porțiile au mers către refugiații cazați la hoteluri, dar și la cei primiți în gazdă de brăilenii inimoși. Primarul Dragomir a mai anunțat că
Direcția de Asistență Socială va asigura în perioada următoare, la cerere, o masă caldă.
Tot Primăria a organizat două centre pentru colectarea de donații, unul la fostul Liceu Forestier, de pe bulevardul Independenței, iar celălalt la Căminul Cultural din cartierul Chercea. Deja, ieri se primiseră acolo cantități importante de alimente neperisabile, îmbrăcăminte, pături și alte lucruri donate de brăileni, ce urmau să fie sortate și distribuite către refugiați.
Tabara mobilă a ISU, montată dacă va fi nevoie
Un număr de telefon la care pot suna brăilenii dispuși să-și ofere sprijinul este disponibil și la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila. ”S-au primit solicitări din partea populației brăilene pentru a pune la dispoziție spații de cazare, lucru care ne obligă să lucrăm organizat. În acest scop, a fost înființată linia telefonică cu numărul 0731232773, care funcționează 24 din 24 de ore”, a declarat prefectul Iulian Timofei. Prefectura a confirmat faptul că, deocamdată, marea majoritate a refugiaților se află în tranzit prin Brăila, cazându-se pentru perioade scurte de timp, apoi continuându-și drumul spre alte destinații. De duminică până luni au tranzitat astfel orașul nostru circa 100 de persoane. Ieri, se aflau, totuși, în evidența autorităților 27 de refugiați care au stat mai mult și primiseră cazare la hotelurile ”Sport”, ”Triumf” și la Fundația ”Casa Pâinii” prin intermediul acțiunilor centralizate le nivel municipal și județean. De asemenea, alți câțiva refugiați, al căror număr nu a fost făcut public, se aflau cazați la persoane private, tot prin intermediul numerelor de telefon coordonate de Primărie sau ISU. Autorițile au în dotare și o tabără mobilă, cu corturi încălzite, care însă va fi montată doar dacă fluxul de refugiați va crește. Deocamdată, nu este cazul.
”Demersurile noastre se alătură campaniei guvernamentale «Ucraina – Împreună ajutăm mai mult», cât și acțiunilor organizate de autoritățile administrației publice din județ și ne vor permite să gestionăm în mod organizat, unitar și eficient resursele puse la dispoziție de societatea civilă în cadrul acestei acțiuni umanitare. Felicit brăilenii pentru solidaritate și încurajez să aibă în continuare empatie pentru cetățenii ucrainieni care sosesc pe teritoriul județului nostru”, a transmis prefectul Iulian Timofei.
Într-un comunicat al Prefecturii se mai precizează că autoritățile de frontieră române permit ieșirea din România către statele din vestul Europei a minorilor care nu dețin pașapoarte atunci când sunt însoțiți de cel puțin unul dintre părinți care deține un pașaport valabil, pe baza certificatului de naștere al minorului.
Inițiativa privată, de nota 10
Pe lângă acțiunile coordonate de autoritățile municipale și județene, au fost și numeroase inițiative private în sprijinul refugiaților. La hotelul ”Adriano”, de exemplu, de pe strada Transilvaniei, în ultimele zile s-a format în mod voluntar un adevărat centru de coordonare cetățenesc, care îl are în prim-plan pe administratorul Adrian Constanda. ”Cazăm persoane care nu au posibilatea să închirieze camere. Le oferim gratuit cazare la hotelul și pensiunea Adriano. Când nu mai avem locuri, primim sprijin de la brăilenii care pun la dispoziție apartamente sau case proprietate privată. Până acum, am cazat peste 30 de familii în astfel de spații puse la dispoziție de cetățeni”, ne-a declarat administratorul hotelului ”Adriano”. Ofertele din partea brăilenilor ”curg” neîncetat. În prezența reporterului nostru, Adrian Constanda a fost contactat de mai multe persoane care aveau de oferit un apartament de bloc sau câteva camere dintr-o casă. A fost pusă la dispoziție, de exemplu, o casă situată pe strada Ștefan cel Mare, ai cărei proprietari locuiesc în satul Băndoiu, comuna Mărașu. ”În casa din Brăila stă băiatul nostru care e student și vine acolo doar la sfârșit de săptămână. Putem să o punem la dispoziția unor familii de refugiați. Dacă trebuie, putem să mai luăm și la noi, la țară, câteva persoane, pentru o săptămână - două”, ne-a declarat proprietara. O altă doamnă ne-a spus că poate primi mai multe persoane în locuința familiei sale, din satul Lacu Sărat. Familia respectivă a trecut printr-o dramă, atunci când copilul de 12 ani le-a fost răpit, într-un timp foarte scurt, de o formă gravă de leucemie. O dramă care îi face să înțeleagă cu atât mai mult nenorocirea prin care trec în prezent refugiații obligați din senin să își ia copiii și fugă din calea morții.
Tot la hotelul “Adriano” s-au strâns foarte multe donații din partea brăilenilor. Produse de strictă necesitate au ajuns deja la refugiați, fiind transportate în vama Isaccea, altele urmează să fie distribuite, după ce vor fi sortate corespunzător.
Și omul de afaceri Aurel Gropeneanu ne-a transmis că pune la dispoziția refugiaților 14 camere, la complexul ”Blasova”, oferindu-le și masă pe toată perioada cazării.
La rândul său, Gheorghe Pușcașu, patronul hotelului ”Corona” și-a manifestat intenția de a oferi masă și cazare pentru 20 de refugiați, pentru o perioadă de una-două săptămâni. Acesta ne-a mai spus că, dacă va fi nevoie, mai poate caza temporar 20 de persoane, în cele patru containere pe care le folosește de obicei pentru angajații săi, pe șantierele de construcții.