Mergi la conţinutul principal

Brăila în sărbătoare. Hramul Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Pavel"

* în marea sărbătoare a Sfinților Apostoli, ierarhul Dunării de Jos a sosit la Brăila și a oficiat Sfânta Liturghie la catedrala de pe Strada Polonă colț cu Petru Maior * au fost rostite rugăciuni pentru cei din închisori, pentru elevii aflați în examene, precum și pentru semenii aflați în suferință * în ajunul sărbătorii, parohia brăileană a oferit pachete cu produse de igienă, haine, dulciuri și cărți de zidire sufletească pentru 100 de minori din cadrul Penitenciarului Tichilești

 

Sfânta Liturghie arhierească la Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", de pe Strada Polonă colț cu Petru Maior - fostă catedrală a Brăilei - lăcaș sfânt care străjuiește orașul-port la Dunăre de un secol și jumătate. Biserica, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1872, îi are ca ocrotitori spirituali pe cei doi mari Apostoli ai Lui Hristos, care se bucură de o mare cinstire la Dunărea de Jos.

Luni, în ajunul sărbătorii, aici a fost oficiată slujba de priveghere, iar marți, în ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi - în frunte cu părintele Mircea Băncilă, protoiereul Brăilei - în prezența evlavioșilor creștini  sosiți din tot orașul.

"În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața și activitatea misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, evidențiind zelul deosebit cu care cei doi mari Sfinți Apostoli ai creștinătății au răspândit Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a prezentat repere istorice ale acestei biserici emblematice, amintind de perioada în care viitorul Episcop Antim al Buzăului (1944-1979) a slujit ca preot în acest sfânt locaș (1921-1942)", a precizat părintele consilier Rareș Bucur.  

În cadrul slujbei de hram de la "Sfinții Apostoli", au fost rostite rugăciuni pentru cei din închisori, pentru elevii aflați în examene, precum și pentru cei aflați în suferință. După Sfânta Liturghie, ierarul a oficiat slujba Parastasului "pentru ctitorii, donatorii și binefăcătorii sfântului lăcaș".

Tot marți, cei 20 de copii din Grupul catehetic al parohiei "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", clasați pe primul loc la Concursul online cu participare internațională "Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III", ediția a V-a "Bucuria Învierii Domnului", din cadrul Proiectului "Limbă, Cultură și spiritualitate Românească" - organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei - au primit diplome, cărți de rugăciune și alte daruri din partea ierarhului.

Potrivit părintelui Rareș Bucur, în ajunul sărbătorii au fost oferite pachete cu produse de igienă, haine, dulciuri și cărți de zidire sufletească pentru 100 de minori de la Penitenciarul Tichilești. Nu în ultimul rând, în zilele premergătoare sărbătorii Sfinților Apostoli, credincioșii parohiei au donat pachete cu alimente neperisabile pentru 10 familii sărace aflate în evidențele parohiei.

Istoria parohiei brăilene este pe cât de fascinantă pe atât de tumultuoasă. Biserica veche a parohiei "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" a fost construită între anii 1835-1836, pe terenul donat de "cinstitul maghistrat al orașului" (primarul de atunci), ctitori fiind Petre Buiangiu și soția sa, Petcuța, brăileni înstăriți și cu frică de Dumnezeu. Slujba de sfințire a fost oficiată de Prea Sfințitul Chesarie al Buzăului, în anul 1836.

În anul 1869, însă, biserica a fost demolată pentru a se construi un lăcaș de închinare mai măreț. Trei ani mai târziu, a fost desființat și vechiul cimitir, din prima jumătate a sec. al XIX-lea, odată cu săparea fundației pentru noul lăcaș. În anul 1872, a fost, în sfârșit, pusă piatra de temelie a noii biserici, prin strădania Petcuței Buiangiu, care, între timp, rămăsese văduvă.

Datorită proiectului grandios, care necesita multe cheluieli, construcția noii biserici a fost executată în mai multe etape, între anii 1872-1936, cu fonduri provenite, în cea mai mare parte, din donații particulare și colecte publice, cu sprijinul Primăriei Brăila. Biserica adăpostește, printre altele, icoane vechi, pictate de Matache Orășianu și îmbrăcate în aur și argint, precum și multe alte obiecte de cult deosebit de valoroase. Sfântul lăcaș a fost împodobit cu vitralii realizate la Viena, de către Petre Bancotescu.

În timpul Primului Război Mondial, Biserica "Sfinții Apostoli Petru Pavel" a fost dezvelită de tabla de cupru, de către armatele de ocupație, iar clopotele i-au fost furate și topite de invadatori, așa cum s-a întâmplat cu clopotele de la "Buna Vestire" (Greacă) și de la alte lăcașe de cult brăilene. Mai mult, în urma cutremurului din anul 1940 biserica a fost grav avariată, fiind necesare ample lucrări de consolidare a fundaței și a celor două turle, executate între anii 1956-1959.

Între anii 1921-1942, aici a slujit preotul Anton Angelescu, viitorul Episcop Antim al Buzăului (1944-1979). Totodată, între anii 1950 și 1990, Biserica "Sfinții Apostoli" a avut statutul de catedrală a orașului Brăila. În prezent, în curtea bisericii "Sfinții Apostoli" se află sediul Protoieriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro