Mergi la conţinutul principal

Brăila, în clubul de elită al orașelor culturale românești

• pe 6 februarie, a avut loc, la Ploiești, întâlnirea oficială pentru transformarea AMF (Asociația Managerilor de Filarmonici), din care face parte și Petrea Gogu, Managerul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, în AMFOR (Asociația Managerilor de Filarmonici și Opere din România)

 

Municipiul Brăila, în clubul de elită al orașelor culturale românești.

Potrivit unui comunicat al filarmonicii brăilene, în ziua de 6 februarie 2024, a avut loc, la Ploiești, întâlnirea oficială pentru transformarea AMF (Asociația Managerilor de Filarmonici) în AMFOR (Asociația Managerilor de Filarmonici și Opere din România), din care face parte și Petrea Gogu, managerul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, motiv de mândrie atât pentru instituția culturală brăileană, cât și pentru comunitatea culturală din orașul de la Dunăre.

„Domnul profesor Petrea Gogu, directorul Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, filarmonică aflată sub autoritatea Consiliului Județean Brăila, este, începând cu data de 6 februarie 2024, membru al Asociației Managerilor de Filarmonici și Opere din România, înscriind astfel Brăila în clubul de elită al orașelor culturale românești”, se precizează în comunicat.

Reînființată la data de 31 mai 2016 (de la această dată fiind și subvenționată de către Consiliul Județean Brăila) dar cu o istorie de peste 140 de ani, Filarmonica „Lyra - George Cavadia” renaște în peisajul cultural local și național pe terenul avid de frumos, de muzică cultă, din sufletul melomanilor brăileni. Filarmonica Lyra a crescut valoric, stagiune de stagiune (ajungând în prezent la cea de-a opta stagiune) prin interpretările Orchestrei de cameră „George Cavadia” și având ca invitați dirijori de marcă, soliști vocali și instrumentiști de excepție, adevărate personalități muzicale românești contemporane.

„Este meritul domniei sale și al echipei filarmonicii, căci prin strădanie, efort conjugat și experiență profesională au transformat filarmonica în „vioara întâi a culturii brăilene”. Acest lucru s-a realizat prin stagiunile filarmonicii, desfășurate an de an, dar mai ales prin SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră, reușind să atragă atenția la nivel național prin aserțiunea că, la Brăila, se întâmplă lucruri frumoase, deosebite, ce ridică nivelul cultural al orașului. Aceste fapte au stat la baza invitației domnului profesor Petrea Gogu, directorul filarmonicii brăilene, cetățean de onoare al municipiului Brăila, de a face parte din AMFOR, alături de alte nume de referință ale culturii muzicale românești care s-au reunit la Ploiești, în ceea ce s-a dovedit a fi cea mai importantă întâlnire din domeniul instituțiilor de cultură organizată vreodată în țara noastră, precizează sursa citată.

Membri AMFOR prezenți la Ploiești:

Mihai Constantinescu - Președinte Onorific

Vlad Mateescu - Director Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești - Președinte

Ovidiu Andriș - Director Filarmonica „Banatul” Timișoara - Vicepreședinte

Daniel Jinga - Director Opera Națională București - Vicepreședinte

Petruț Constantinescu - Director Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea - secretar general

Bujor Prelipcean - Director Filarmonica „Moldova” Iași (fondator AMF)

Pavel Ambrosie Ionescu - membru fondator

Ioan Coriolan Gârboni - membru fondator

Marin Cazacu - Director Filarmonica „George Enescu” București - membru

Ivona Stănculeasa - Director Filarmonica „Oltenia” Craiova - membru

Kovacs Emoke - Director Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare - membru

Mihai Badiu - Director Filarmonica „Mihail Jora” Bacău - membru

Petrea Gogu - Director Filarmonica „Lyra - George Cavadia” Brăila - membru

Lari Muntean - Director Filarmonica Arad

Mirel Manea - Director Filarmonica „George Enescu” Botoșani - membru

Sebastian Tegzeșiu - Director interimar Filarmonica Brașov - membru

Daniela Vlădescu - Director Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța - membru

Florin Estefan - Director Opera Națională Cluj - membru

Andrei Fermeșanu - Director Opera Națională Iași - membru

Teodor Niță - Director Teatrul de Operă și operetă „Nae Leonard” Galați - membru

Mihai Irimia - Director artistic Opera Brașov - membru

Șerban Mireuță - Director artistic Filarmonica „Moldova” Iași - membru.

Invitați:

Daniel Nicodim - viceprimar Ploiești; Radu Simionescu - manager Program Ploiești Capitala Tineretului 2024; Cristina Uruc - Director Artexim; Leonard Pădureț - Președinte Fair MediaSind; Andrei Apretesei - Director Complexul Național Muzeal „Moldova”.

„O uniune mult apreciată, așteptată și dorită de foarte mulți ani, va fi de acum încolo o voce mai puternică în cultura românească, a declarat Petruț Constantinescu, director Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Râmnicu Vâlcea, în cadrul întâlnirii de la Ploiești.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro