• ieri, la Brăila, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus adoptarea mai multor măsuri necesare în lupta cu intemperiile • Primăria Brăila anunţă că e pe baricade şi că va încerca să facă faţă situaţiei • pentru că judeţul nostru va fi lovit în plin de viscol şi ger, în sprijinul ISU Brăila, au fost trimise mai multe autospeciale de intervenţie, din partea ISU Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Galaţi
Avertizările meteorologice cotate cu cod portocaliu de vreme rea pentru mai multe judeţe din zona de sud-est a ţării, inclusiv pentru Brăila, au băgat autorităţile judeţene şi municipale în alertă. Prefectul a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus aplicarea urgentă a câtorva măsuri menite să ajute la protejarea populaţiei faţă de intemperiile anunţate. Astfel, în contextul în care, din seara zilei de 5 ianuarie, ora 22.00, şi până în dimineaţa zilei de 7 ianuarie, ora 10.00, s-a emis avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente, viscol cu rafale de vânt de până la 85 km/h şi temperaturi negative, de la minus 6 la minus 15 grade Celsius, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, printre altele, următoarele măsuri: obligativitatea înfiinţării serviciului de permanenţă la sediile primăriilor; identificarea şi monitorizarea persoanelor care locuiesc în spaţii fără încălzire şi relocarea acestora în perioadele cu temperaturi extreme – o atenţie deosebită se va acorda cazurilor sociale, persoanelor singure, vârstnicilor, gospodăriilor izolate etc.; participarea la acţiunile de protecţie şi apărare împotriva viscolului puternic şi troienirii zăpezii cu utilajele şi echipamentele din dotare; monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii, infrastructura de transport, energie şi alte utilităţi publice; pregătirea mijloacelor de transport şi tractare, precum şi luarea altor măsuri ce se impun pentru a acorda ajutor participanţilor la trafic, imobilizaţi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile; cooperarea permanentă cu reprezentanţii Poliţiei rutiere pentru a cunoaşte în orice moment condiţiile de trafic, starea de practicabilitate a drumurilor şi cu eventualele situaţii de blocare sau îngreunare a circulaţiei pe anumite porţiuni din acestea, ca urmare a înzăpezirilor sau a carosabilului îngheţat ori acoperit de polei.
Evident, toate structurile de intervenţie militare, dar şi civile, de la ISU, Poliţie, Jandarmerie, Armată şi până la Electrica, Distrigaz, CUP Dunărea, Asistenţa Socială etc, sunt chemate să fie gata de acţiune, cu toată tehnica din dotare.
Mai mult, în contextul în care în judeţul nostru ar putea fi instituit pe parcursul zilei de vineri, un cod roşu de vânt puternic, ce s-ar putea suprapune pe codul portocaliu de ninsori abundente, în judeţul Brăila au fost trimise mai multe autospeciale de intervenţie. Astfel, de la ISU Neamţ va sosi la Brăila o autospecială de tractare şi o autospecială cu capacitate mărită de trecere (şenilată); de la ISU Iaşi, o autospecială de transport personal şi victime multiple; de la ISU Botoşani, o autoftreză de zăpadă multifuncţională, iar de la ISU Galaţi ne va fi trimisă o autoşenilată cu capacitate mărită de trecere.
Autorităţile municipale, pe baricade
La nivelul municipiului Brăila, autorităţile locale susţineau, ieri seară, că au făcut toate pregătirile necesare, astfel încât să se poată interveni eficient de la primii fulgi de nea. „Imediat cum va începe ninsoarea, se va împrăştia sare pe arterele principale, pentru ca zăpada să se depună mai greu. Ulterior, imediat cum se va forma primul strat, se va interveni concomitent cu toate utilajele din dotare. Traseele sunt făcute, fiecare operator, fiecare şofer ştie unde trebuie să intervină”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir. Edilul-şef a făcut apel la şoferii brăileni, inclusiv pe pagina personală de Facebook, să încerce să menţină intersecţiile libere, pentru a se putea interveni eficient cu utilajele de deszăpezire.
Ieri, dat fiind prognoza meteo de vânt ce ar putea atinge la rafală chiar şi 85 km/h, Primăria a luat măsura demontării bradului de Crăciun din rondoul Parcului Monument. „Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că, de fiecare dată când a bătut vântul puternic, curenţii de aer formaţi pe aleea care vine dinspre Stadionul Municipal au dărâmat bradul din rondoul parcului. Din acest motiv, am dat dispoziţie să fie demontat preventiv. Ceilalţi doi brazi de mari dimensiuni, cel de la Catedrală şi cel din Piaţa Independenţei, rămân deocamdată pe poziţie”, ne-a informat primarul Dragomir.