Brăila în «ghearele» îngheţate ale iernii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila în «ghearele» îngheţate ale iernii

După câteva zile cu iz primăvăratic, iarna a schimbat foaia la Brăila şi a lovit năpraznic, cu o ninsoare nu prea abundentă dar foarte incisivă, din cauza vântului care a suflat cu putere, viscolind zăpada şi adunând-o în dâmburi devenite bariere de netrecut pe şoselele din judeţ. Cine s-a încumetat să pornească la drum, pe tot parcursul zilei de duminică şi mai ales în noaptea de duminică spre luni nu a făcut o alegere prea fericită. Pe şoselele brăilene iarna a dictat regulile, indiferent de cât de mult s-au străduit drumarii să menţină carosabilul circulabil. Pe multe tronsoane de drum, viscolul a scăzut vizibilitatea încât nu puteai distinge nimic la doar câţiva metri în faţa maşinii, iar zăpada transportată din câmp de rafalele de vânt forma în doar câteva minute dâmburi imposibil de trecut.
Aşa s-a întâmplat duminică, în jurul orei 12.00, într-o curbă de la ieşirea din satul Mărtăceşti, spre Cazasu, pe DJ 221, unde patru maşini au fost prinse între sulurile de zăpadă şi nu au mai putut înainta până când nu au intervenit utilajele de deszăpezire.
"În urmă cu doar o oră am trecut spre Brăila şi se putea circula destul de bine. Venea zăpadă din câmp dar încă nu începuse să se depună în şosea. Când m-am întors spre sat, am rămas blocat, s-au format suluri de zăpadă şi n-am mai avut cum să înaintez", ne-a spus un localnic din Mărtăceşti.
Primul care a sărit în ajutorul şoferilor înzăpeziţi a fost Ilie Eftimie, primarul comunei Siliştea. Acesta fusese solicitat cu câteva minute înainte, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, să scoată din nămeţi o maşină rămasă blocată între Mărtăceşti şi Romanu, pe acelaşi DJ 221.
Primarul a plecat cu un utilaj aflat în proprietatea comunei pe care o păstoreşte şi a reuşit să deblocheze maşina înzăpezită. Când a auzit că sunt probleme şi la ieşirea din Mărtăceşti, spre Cazasu, nu a stat pe gânduri, îndreptându-se spre zona cu probleme. Între timp, se dăduse alarma prin numărul de urgenţe 112 şi două utilaje ale "Tancrad" - firma care are contractul de deszăpezire pe drumurile judeţene - fuseseră trimise de Consiliul Judeţean, iar autoturismele au fost scoase dintre sulurile de zăpadă.
În total, 76 de persoane au rămas blocate, în 33 de autoturisme, în mai multe zone din judeţ, atât pe drumurile administrate de Consiliul Judeţean cât şi pe cele naţionale. Toţi aceşti captivi în "ghearele" iernii au fost salvaţi în timp util, de autospecialele de deszăpezire trimise în ajutor de Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Pentru deblocarea celor 600 km de drumuri judeţene s-a acţionat cu 18 utilaje şi s-au împrăştiat 18 tone de antiderapant. Până duminică seara, aproape toate fuseseră desfundate. În noaptea de duminică spre luni, însă, viscolul care muta zăpada dintr-o parte în alta, a format din nou dâmburi de omăt pe carosabil, astfel că drumarii de la "Tancrad" au luat-o de la capăt, luni dimineaţă. Iar pentru că viscolul a continuat şi pe parcursul zilei de luni, 20 de drumuri judeţene au rămas blocate, de dimineaţă până seara.
Totodată, patru drumuri naţionale de pe raza judeţului Brăila au fost închise, pe parcursul zilei de ieri, cu precizarea că restricţia a fost mai puţin drastică pe două dintre ele. Este vorba despre DN 2B Brăila - Buzău şi DN 21 Brăila - Slobozia. Pe acestea se putea intra, în convoi, cu un utilaj de deszăpezire în faţă. Astfel, la ieşirea din municipiul Brăila, un echipaj de Poliţie şi Jandarmerie trăgeau pe dreapta autovehiculele, dându-le voie să intre pe drumurile respective după ce se forma o coloană mai lungă. Alte două drumuri naţionale, DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat şi DN 23 Brăila - Focşani au fost închise complet, autorităţile lăsând autovehiculele să treacă în condiţii cu totul speciale.

S-a acţionat surprinzător de bine în municipiu

În municipiu, situaţia a fost destul de bună, pe parcursul zilei de ieri. Astfel, dacă duminică se acţionase temeinic doar pe câteva artere din municipiu, iar pe restul se circula destul de greu, luni toate străzile principale fuseseră aduse "la negru" de firmele angrenate în operaţiunile de deszăpezire. Primarul Aurel Simionescu ne-a declarat că s-a patrulat toată noaptea de duminică spre luni pe aceste străzi, împrăştiindu-se de patru - cinci ori material antiderapant, mai exact o combinaţie de nisip şi sare la care s-a adăugat şi puţină clorură de magneziu.
În ceea ce priveşte străzile secundare, s-a acţionat cu utilaje dotate cu lamă, astfel că se putea circula în condiţii de iarnă inclusiv în cartierele mărginaşe, chiar dacă pe carosabil încă mai era strat de zăpadă bătătorit.
Dar, deşi în interiorul municipiului părea că greul a trecut, în zonele de margine, imediat cum se ieşea în câmp deschis, viscolul puternic făcea imposibilă deszăpezirea străzilor. Astfel, luni, în jurul orei 11.30, pe şoseaua Naţională Veche, prin spatele Stadionului Municipal, pe strada cunoscută brăilenilor drept „drumul hoţilor", două maşini erau blocate între nămeţi. Primăria a trimis utilaje de deszăpezire care acţionau din ambele direcţii, atât dinspre cartierul Radu Negru cât şi dinspre cartierul Obor. Totodată, la dispoziţia primarului Simionescu, au fost postate maşini ale Poliţiei Locale la ambele capete ale drumului în cauză, astfel încât autoturismele să nu mai intre pe el.
„Pe străzile acestea de la marginea municipiului nu mai trebuie să se circule. Viscolul e foarte puternic, iar zăpada e adusă din câmp pe carosabil. Se intervine cu mare greutate", ne-a spus primarul Aurel Simionescu. Situaţii similare au fost şi pe Şos. Focşani şi Şos. Baldovineşti, pe porţiunile dintre municipiu şi şoseaua de Centură. Şi acolo, Primăria a intervenit cu utilaje pentru deblocarea unor autoturisme care rămăseseră prinse între sulurile de zăpadă.

Ore în şir fără curent electric

Mii de consumatori, din 15 localităţi brăilene, au stat ore în şir, unii chiar de peste o zi, fără curent electric. Ieri după-amiază, erau în această situaţie, în satul Tătaru, comuna Dudeşti, 814 consumatori, în Pribeagu, comuna Roşiori, 58, în Surdila Greci, 278, în Ciocile, 781 consumatori, în Roşiori, 670, în Perişoru, oraşul Ianca, 401, în Berleşti, localitate ce aparţine tot de ianca, 171 consumatori, în Zăvoaia, 919, în Victoria 747 consumatori. De asemenea, în comuna Bărăganu erau câteva gospodării rămase fără curent electric.
Nu mai puţin de 30 de echipe ale "Electrica" Brăila se străduiau să reconecteze localităţile respective la reţeaua de alimentare, însă munca acestora s-a desfăşurat în condiţii extrem de vitrege, din cauza vântului foarte puternic care spulbera zăpada. Au fost situaţii în care, pentru a putea ajunge la stâlpii unde s-au rupt firele, echipele "Electrica" au avut nevoie de sprijinul utilajelor de deszăpezire. De asemenea, Garnizoana Brăila a ajutat "Electrica", punând la dispoziţie două camioane pentru transportul unor echipamente, în zonele Însurăţei - Bărăganu şi Ianca - Surdila Greci - Făurei.
Situaţia este una dinamică, astfel că, în timp ce unele localităţi erau racordate la sistem, altele rămâneau fără curent electric din cauza vântului puternic. Potrivit prefectului Nicu Olteanu, în prima parte a zilei de luni, echipele "Electrica" au reuşit să refacă alimentarea cu electricitate a localităţilor Târlele Filiu, Batogu, Ioneşti şi Mircea Vodă.
Lupta brăilenilor cu iarna adevărată va mai dura câteva zile. Meteorologii anunţă până joi, 21 ianuarie, temperaturi ce vor scădea până la minus 15 grade Celsius pe timpul nopţii, şi vânt ce va atinge la rafală 45 kilometri pe oră, care va intensifica senzaţia de frig.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro