Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

BPN a decis ca PD va sustine la Cotroceni Parlamentul unicameral

Biroul Permanent National al PD a decis, luni, sa raspunda invitatiei presedintelui Traian Basescu privind consultarile pe tema organizarii unui referendum pentru trecerea la Parlamentul unicameral, idee sustinuta de formatiunea democrata.
Liderul PD Emil Boc a declarat, la finalul sedintei BPN, ca Partidul Democrat este consecvent cu pozitiile sale din perioada in care se afla in opozitie, iar presedintele formatiunii era Traian Basescu si sustine in continuare trecerea la Parlamentul unicameral si introducerea votului uninominal.
Boc a enumerat argumentele pentru care PD sustine trecerea la Parlamentul unicameral. El a apreciat ca se impune acest lucru, deoarece actualul sistem bicameral functioneaza ca unul unicameral.
Liderul PD a mai spus ca trecerea la Parlamentul unicameral ar duce la fluidizarea procesului legislativ si la reducerea costurilor. El a mentionat ca pentru un parlamentar costurile anuale sint de aproximativ 6 miliarde de lei.
Emil Boc a declarat, de asemenea, ca, in general, sistemul bicameral se justifica in statele federale, unde exista un parlament federal si cite unul la nivelul statelor. El a adaugat ca in statele unitare se justifica existenta parlamentului unicameral, desi exista state cu sistem bicameral, cum ar fi Franta si Marea Britanie, care au insa o traditie consacrata de secole, pe care Romania nu o are.
Pe de alta parte, liderul PD a catalogat drept "demagogic" demersul PSD de se declara "parintele" ideii trecerii la Parlamentul unicameral, avind in vedere ca putea sa realizeze acest lucru atunci cind era la putere, dar nu a facut-o. Boc a mai spus ca acest lucru dovedeste "duplicitatea politica" a PSD.
In privinta organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei pe aceasta tema, Emil Boc a precizat ca singurul care are posibilitatea, conform Constitutiei, sa organizeze referendum pe probleme de interes national este presedintele tarii. El a mai spus ca, potrivit prevederilor constitutionale, seful statului consulta Parlamentul cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum, dar avizul legislativului este consultativ.
"Daca partidele parlamentare se opun, presedintele ramine suveran in privinta deciziei de a organiza referendum", a explicat liderul PD.
Presedintele Traian Basescu a declarat, simbata, la intoarcerea din SUA, ca, la sfirsitul aceste saptamini, va invita partidele parlamentare la consultari pentru organizarea unui referendum de modificare a Constitutiei in sensul instituirii unui Parlament unicameral.
"Unii politicieni s-au enervat dupa declaratiile mele din SUA pe aceasta tema, dar voi merge pina la a organiza un referendum, sa vedem daca poporul vrea una sau doua Camere si sa vedem daca mai indrazim sa comentam dupa votul electoratului. Eu am convingerea ca electoratul din Romania ar dori o singura Camera din foarte multe motive", a subliniat Basescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii