Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bolnavii beneficiaza de tratament frigorific, in Sectia Infectioase

Daca nu mor de boala, mor de frig. Este cazul pacientilor internati la sectia Boli infectioase a Spitalului Judetean Braila, care tremura de frig in saloanele neincalzite. Sectia, aflata in curtea Spitalului Sf. Pantelimon, a fost debransata de la reteaua de termoficare intrucit, de citeva luni, in acel corp al cladirii a demarat o serie de lucrari de reabilitare. Pentru ca s-a considerat ca, oricum, sectia infectioase va fi mutata intr-un imobil din strada Zambilelor, s-a decis sa se intrerupa furnizarea agentului termic. Din nefericire, lucrarile de reamenajare au fost intirziate, nu au fost finalizate inca in Strada Zambilelor, iar mutarea s-a aminat, a venit frigul, si acum pacientii si personalul medical sufera cot la cot. Constienti de pericolul pe care-l reprezinta pentru bolnavi frigul in care sint obligati sa stea si pentru a-i scuti pe acestia de calvarul saloanelor inghetate, doctorii nu mai interneaza decit cazurile foarte grave si in nici un caz copiii. Mai mult, unii dintre pacienti, desi sufera de boli contagioase, pleaca seara acasa si se reintorc dimineata la spital. In saloane, la orele amiezii, cind inca e suportabil, sint circa 12 grade, insa noaptea se face cu adevarat ger. Bolnavii dorm cu caciulile de blana, imbracati cu mai multe pulovere si infofoliti in paturi, insa nu scapa de senzatia de frig. Temperaturile joase afecteaza in aceeasi masura si personalul medical, care vine imbracat gros si incaltat cu bocanci, de parca ar merge la schi, si nu la serviciu. Medicii si asistentele stau claie peste gramada in cele citeva cabinete in care au fost instalate resouri si unde atmosfera este putin mai dezmortita.
"Noi incercam sa mai rezolvam problema, cit se poate, cu corpuri de incalzit electrice, dar nu se poate la infinit. Si pe pacienti am fost nevoiti sa-i externam sau sa limitam internarile, din cauza aceasta. Sintem nevoiti sa nu internam decit cazurile grave, pentru ca nu avem confort termic pentru ei. Chiar si consultatiile se dau cu dificultate, oamenii ezita sa se dezbarce, in frigul asta, nu mai spun cit de greu este cu copiii, ii tinem aproape de resouri, sa nu se imbolnaveasca si mai tare. Nu mai spun ca, pe linga frigul insuportabil, este si foarte mult praf, de la lucrarile de alaturi. Astea nu sint conditii in care sa functioneze o sectie de boli infectioase. Oamenii vin la noi in speranta sa-i vindecam si au pretentia sa le oferim conditii civilizate de internare, si au dreptate sa ceara asa ceva. Am auzit ca ar fi o chestiune de zile, pina ne muta. Macar de-ar fi asa!", ne-a declarat, ieri, dr. Ileana Grecu, seful Sectiei Boli Infectioase, care, la rindul sau, tremura de frig alaturi de citeva colege, intr-un cabinet in care abia se simtea o adiere de caldura, de la un calorifer electric.

"Nu mai rezistam, eu am vrut azi sa plec acasa"

"Venim la serviciu cu bocanci si pantaloni foarte grosi, de cind a dat frigul. Nu se poate face medicina, in aceste conditii. Miinile ne sint sloi, bolnavilor le e greu sa se dezbrace in frigul asta, ca sa-i consultam, si mai punem si noi mina rece pe ei... E foarte greu", ne-a spus si dr. Gina Bajenaru.
In saloanele sectiei se mai afla, la ora actuala, numai cei care nu au putut fi externati, respectiv circa 15 persoane, care suporta cu greu "tratamentul frigorific" la care sint supusi. "Nu mai rezistam, eu am vrut azi sa plec acasa, e frig seara, ne invelim, iau patura de pe mai multe paturi. Am pe mine mai multe pulovere, imi pun si canadiana.
Asa ma culc, ca este frig aici", ne-a spus una dintre paciente. "Mi-e frig tare de tot! Mi-au inghetat genunchii, am doua paturi pe mine
si tot imi este frig. Stau cu caciula de blana pe cap zi si noapte", ne-a spus o alta bolnava.
Conducerea Directiei de Sanatate Publica stie situatia si promite ca, intr-o saptamina, sectia va fi mutata intr-un alt local.
"Singura care nu are incalzire, la acasta data, este sectia Boli contagioase, care este in curs de mutare. Ea se afla in curtea spitalului Sf. Pantelimon si este debransata de la caldura pentru ca acolo se executa lucrari de reabilitare a spitalului. Intr-o saptamina, aceasta sectie va fi mutata", ne-a declarat dr. Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila.
Medicii si pacientii spera ca mutarea sa se produca in cele sapte zile promise, pentru ca nu mai rezista nici unii, nici altii, in gerul din actuala locatie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii