"În ultimii 20 de ani, România a fost victima unui model de dezvoltare centrat pe stat şi pe dependenţa de acesta. Este esenţa modelului de dezvoltare promovat de PSD şi Ion Iliescu. Nu privesc în termeni de adversitate politică, constat doar o stare de fapt", a declarat Emil Boc, în cadrul unei dezbateri organizate ieri de către Institutul de Studii Populare, prilejuită de lansarea documentului "Ordoliberalismul şi economia socială de piaţă - Schiţa unui proiect de reformă a societăţii româneşti".
Boc a apreciat ca depăşit un asemenea model, care este păgubos atât pentru stat, cât şi pentru cetăţean. "Poate dacă nu era criza economică din 2009, poate se mai putea perpetua un asemenea model de stat, dar intervenţia crizei ne-a arătat cât de păguboasă este o asemenea formulă de guvernare a statului, una centrată pe politica dependenţei cetăţeanului faţă de politica de zi cu zi a statului (...) Am fost nevoiţi să reorientăm politica pe principiile ordoliberalismului, adică o politică care să reorienteze politicile publice către investiţii, cu restrângerea cheltuielilor bugetare în pofida consecinţelor dureroase din punct de vedere social şi politic", a afirmat primul-ministru.
"Oamenii nu pot fi liberi decât dacă nu mai sunt dependenţi de stat", a afirmat Emil Boc
Un alt argument invocat de Boc este cel potrivit căruia statul nu poate să suplinească integral nevoile cetăţenilor săi fără ca eficienţa structurilor să fie afectată. "Este importantă evitarea căderii în capcana cererilor sociale. Cererea socială nu va fi niciodată pe deplin acoperită, iar extinderea statului ca urmare a acestei cereri este costisitoare pe termen lung şi constituie principalul motiv al apariţiei crizelor economice", a susţinut Boc. Intervenţionismul statului nu afectează doar mediul economic şi eficienţa statului, ci şi principiile fundamentale pe care este întemeiată o societate democratică. "Oamenii nu pot fi liberi decât dacă nu mai sunt dependenţi de stat (...) Extinderea funcţiilor statului îi slăbeşte cetăţenii şi afectează bunăstarea şi libertatea oamenilor", a conchis premierul.
"Ordoliberalismul şi economia socială de piaţă" este un proiect elaborat în interiorul ISP, în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer şi a fost elaborat de către Radu Cristescu, Valentin Ionescu, Thomas Kleininger, Nicolae Mardari, Costea Munteanu, Mihail Neamţu, Wienfried Senker, Florin Şari şi Radu Şimandian. Ordoliberalismul a fost iniţiat în Germania postbelică, în cadrul şcolii de la Freiburg de către o serie de gânditori precum Wilhelm Ropke, Alexander Rustow, Alfred Muller-Armack şi Ludwig Erhard.