"Nu există niciun fel de obstacol de la UE pentru ca România să-şi reorganizeze administrativ-teritorial ţara", a spus Emil Boc, întrebat dacă Guvernul a informat CE în privinţa intenţiei de reorganizare administrativă.
El a adăugat că, încă din 2003, există un memorandum semnat de Adrian Năstase în privinţa reorganizării administrative a ţării, iar între propunerile lui Năstase se află inclusiv propunerea pe care PDL o susţine în prezent.
"De ce Adrian Năstase nu a realizat reorganizarea administrativ-teritorială? De teama baronilor. De ce nu realizează astăzi Victor Ponta? Tot de teama baronilor. Asta este cruda realitate", a mai spus Boc.
Premierul a arătat că, din perspectiva UE, ţara noastră are doar angajamentul de a păstra, până la modificarea propusă, aceleaşi modalităţi de raportare către Eurostat, unde Institutul Naţional de Statistică este elementul de colaborare.
"Orice reorganizare administrativ-teritorială va păstra în continuare cu Eurostat-ul aceeaşi modalitate de raportare până când se va modifica regulamentul UE, potrivit procedurilor specificate în regulamentele de funcţonare la nivelul UE. Nu există niciun fel de obstacol pentru a modifica administrativ ţara, din punctul de vedere al reorganizării din perspectiva UE", a susţinut Emil Boc.
Comisia Europeană are cunoştinţă de existenţa unei dezbateri politice interne în România pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, dar nu primit nicio notificare sau informare oficială, se arată într-un răspuns oficial de vineri la o solicitare MEDIAFAX.
"Având în vedere că ne aflăm într-un moment destul de avansat din cadrul perioadei curente de programare, precum şi nevoia de a accelera implementarea eficientă şi efectivă a programelor de dezvoltare regională pentru perioada 2007-2013 în România, apreciem că autorităţile române îşi vor concentra toate eforturile pe implementarea cu succes a programelor operaţionale din perioada curentă în cadrul structurilor curente pentru care aceste programe au fost elaborate şi agreate de către Comisia Europeană şi România", se arată în răspunsul Comisiei.
Comisia mai spune că ştie despre o dezbatere politică internă pe subiectul reorganizării administrativ-teritoriale, însă precizează că nu a primit o notificare oficială sau vreo informare oficială în acest sens.