Renumitul ger al Bobotezei a fost marele absent, ieri, la tradiţionala sărbătoare a sfinţirii apelor. Cu cele 8 grade Celsius înregistrate la Brăila, vremea a arătat mai degrabă a început de primăvară, iar sloiurile de gheaţă de pe Dunăre, dintre care trebuia scoasă crucea sfinţită, au rămas doar în poveştile anilor trecuţi. Căldura nu i-a descurajat, însă, pe brăileni să asiste la slujbele religioase şi să îşi încarce sticlele cu agheasmă. Dimpotrivă, bisericile au fost neîncăpătoare, iar la ceremonialul oficiat pe Esplanadă, de Înalt Prea Sfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost prezente peste o mie de persoane.
Brăilenii au primit binecuvântarea arhiepiscopului Casian
Arhiepiscopul, însoţit de un sobor de preoţi, a oficiat, mai întâi, o liturghie la Catedrala "Naşterii Domnului", apoi a pornit o procesiune pe Calea Călăraşilor, urmat de sute de credincioşi. Alaiul a fost deschis, ca şi în anii trecuţi, de muzica militară a Garnizoanei. Pe tot drumul, de la Catedrală până pe Esplanadă, Înalt Prea Sfinţitul a binecuvântat şi stropit cu agheasmă credincioşii pe care i-a întâlnit în cale.
Crucea de Bobotează e ca o afacere pentru brăileanul Bogdan Vasiliu. Acesta o are de vânzare, dar n-o dă pentru mai puţin de 1.500 euro
Şapte budane mari de lemn, cu circa 5.000 litri de apă, au fost pregătite de Primărie pentru a fi sfinţite de soborul de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Casian. Acesta din urmă a trecut pe la fiecare butoi, atingând apa cu un mănunchi de busuioc şi cu crucea de lemn pregătită pentru a fi aruncată în Dunăre. După ce apa simplă a fost transformată în apă sfinţită, arhiepiscopul a ţinut o predică. Acesta a vorbit despre semnificiaţia sărbătorii Bobotezei, când oamenii recunosc adevărata fire a apelor, aceea de a curăţa şi a înnoi. "Vom lansa în Dunăre greutăţile de peste an, împreună cu această cruce, iar voinicii o vor scoate din apă curăţită şi purificată", a spus Înalt Prea Sfinţitul, înainte de a purcede la aruncarea crucii.
Acelaşi câştigător, acelaşi interes...
Opt "voinici" brăileni s-au înscris la Primărie pentru a sări după cruce în acest an. Dar, ca în celebra vorbă cu "Cei patru evanghelişti erau trei: Luca şi Matei", doar doi au apucat să se arunce în apă. Asta pentru că, din cei opt, numai şase s-au prezentat, iar din cei şase, patru n-au apucat să se urce pe şalupa de unde trebuia să se sară. O mică bâlbă organizatorică a făcut ca doar doi concurenţi să ajungă pe şalupă, în timp ce ceilalţi încă aşteptau să fie chemaţi, într-o cabină a vasului de pe care s-a aruncat crucea. Greşeala a fost sesizată, iar şalupa s-a întors şi după ceilalţi patru, dar între timp arhiepiscopul Casian ajunsese pe puntea vasului şi, grăbindu-se un pic pentru a ajunge şi la ceremonia de la Galaţi, n-a băgat de seamă încurcătura şi a dat drumul crucii.
Competiţia din acest an a fost scurtă, fără final surpriză Cum-necum, unul dintre cei doi care au apucat să sară a fost Bogdan Vasiliu, acelaşi brăilean care prinde crucea de vreo opt ani încoace. Şi de această dată, tot el a fost norocosul, dovedindu-se cu câteva fracţiuni de secundă mai iute decât Victor Ilie, un alt curajos ce înfruntă de ani buni apa rece, în speranţa că va ajunge primul la cruce. Probabil ca să nu se spună că s-a dezbrăcat degeaba, un al treilea concurent a sărit şi el în apă după ce crucea fusese prinsă deja.
"Nu a fost corect, că nu au fost aşteptaţi toţi cei înscrişi să urce pe şalupă, pentru a avea o şansă la prinderea crucii. Ni s-a spus să ne dezbrăcăm şi să aşteptăm jos, în cabină, că or să ne anunţe cu zece minute înainte, să ieşim pentru a ne obişnui cu frigul. Numai că, până să ajungem şi noi pe şalupă, crucea fusese aruncată deja", ne-a spus, dezamăgit, Răzvan Rahel, unul dintre participanţi.
Victor Ilie, cel care a apucat să sară, totuşi, ne-a zis că doar întâmplarea a făcut să ajungă pe şalupă înaintea celorlalţi concurenţi. "Eu aveam un halat pe mine şi n-am mai intrat la cabină. Oricum, felul cum se desfăşoară lucrurile la Brăila nu mi se pare în regulă. De ce nu se face ca la Tulcea, unde crucea este aruncată în larg şi toţi concurenţii sar în acelaşi timp după ea?", ne-a declarat Victor Ilie, un sportiv de performanţă, cunoscut de mulţi brăileni pentru numeroasele întreceri de maraton la care a participat în toată lumea.
Bogdan Vasiliu neagă, însă, toate acuzaţiile de blat. "Cum adică să fie lucrurile aranjate?! Cine dă mai repede din mâini şi picioare, ăla scoate crucea din apă!", spune acesta recunoscând, totuşi, că singura dată când n-a câştigat a fost atunci când l-a avut drept concurent direct pe Dumitru Oprea, alias Titel Crăcănatu. De altfel, după cum îşi amintesc toţi brăilenii, acum câţiva ani, când a sărit Crăcănatu după cruce, nu s-a mai băgat nimeni în apă, fapt ce dă de bănuit. Anul acesta, fără un concurent de talia lui "nea Titi", Bogdan Vasiliu a pus mâna pe cruce fără probleme. El nu ascunde faptul că, la fel ca şi dăţile trecute, n-are de gând să ţină obiectul sfinţit pentru el, ci o să-l vândă cui dă cât trebuie. "Deja mi s-a oferit pe ea 40 milioane, dar n-o dau pe mai puţin de 1.500 de euro. Din opt cruci, câte am scos până acum, mai am doar una, plus asta de azi (ieri n.n.). Pe restul le-am dat la oameni cu bani, iar cine le-a luat a fost mulţumit, că a avut noroc. Dacă găsesc clienţi, le dau şi pe astea, dar numai la un preţ bun!", a precizat Bogdan Vasiliu.