Sindicalistii considera ca solicitarea privind majorarea salariului minim la 426 lei RON este perfect justificata in conditiile in care valoarea cosului minim de consum, in iulie 2005, a fost de 857 lei RON pentru o gospodarie. In plus, conform datelor statistice, prezentate in comunicat, aproximativ 28% dintre lucratorii romani ar fi platiti cu salariul minim pe economie, ceea ce in acceptiunea sindicalistilor face majorarea acestuia la un nivel care sa acopere macar cosul minim de consum absolut necesara.
De asemenea, BNS arata ca trebuie stabilita o politica a salariului minim si pentru anul 2007 astfel incit Romania sa atinga cel putin nivelul celui mai mic salariu minim din cele 25 de state membre ale UE, la paritatea puterii de cumparare. Cu un salariu minim net care reprezinta doar 29% din salariul mediu net pe economie, Romania se situeaza pe ultimul loc in rindul tarilor europene pentru care exista date disponibile. Din datele aferente anului 2004, Bulgaria are un raport de 40%, Cehia - 37%, Franta - 48%, Ungaria - 36%, Polonia - 36%, Marea Britanie - 40%, iar Spania - 33%. Concret, in Romania salariul minim este de 79 de euro, in timp ce in Polonia, Ungaria, Cehia si Turcia depaseste 200 de euro, in Portugalia - 437 euro, Slovenia - 490 euro, Spania - 600, Irlanda, Franta, Belgia si Marea Britanie aproximativ 1.200 euro, iar in Luxemburg peste 1.400 euro.
"Faptul ca Romania nu a acordat o atentie deosebita salariului minim si sectoarelor cu nivele foarte reduse ale salariilor a condus la situatia in care Romania inregistreaza cel mai redus nivel al salariului minim din tarile membre UE si cele candidate, atit exprimat in euro cit si in puterea de cumparare a salariului minim (paritatea puterii de cumparare)", se subliniaza in comunicatul BNS. In acest context, sindicalistii atrag atentia asupra pericolului de accentuare a saraciei populatiei ca urmare a cresterilor de preturi, in special la utilitatile publice si a mentinerii salariilor la un nivel scazut.