BNR a sacrificat afacerile exportatorilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

BNR a sacrificat afacerile exportatorilor

Politica monetara din ultimii ani a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a generat multe nemultumiri in rindul producatorilor autohtoni care isi exporta marfa. Ei s-au plins si in continuare sustin ca, anual, inregistreaza influente negative asupra rezultatului financiar in cuantum de sute de mii de euro cu efecte dezastruoase in ceea ce priveste multe aspecte legate de activitatea de productie. Unul dintre actorii din piata care se afla in aceeasi situatie este SC "Promex" SA Braila, iar Constantin Savu, presedintele grupului de firme "Uzinsider" din care face parte si uzina braileana, a acceptat un dialog pe aceasta tema.

- Care este mecanismul care genereaza efecte negative asupra activitatii producatorilor care au relatii contractuale cu parteneri externi?
- Recent am avut o intrevedere intr-un cadru mai larg cu participarea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si a Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor cu presedintele BNR, in dorinta fireasca a ambelor parti de a face un schimb de informatii si puncte de vedere in legatura cu ceea ce se intimpla astazi pe piata monetara si financiara. Sigur ca discutia a suscitat un mare interes din ambele parti, iar presedintele BNR Mugur Isarescu ne-a prezentat politicile monetar-financiare ale bancii cu un accent spre perspectiva imediat urmatoare. Desigur ca prezentarea facuta de domnia sa a abordat pozitia BNR privind controlul inflatiei, iar concluzia finala si care ar fi trebuit sa fie la baza acestei politici este aceea ca BNR, de una singura, nu poate controla fenomenul inflatiei fara o strinsa colaborare cu factori de decizie din viata economica. Consider ca actiunea singulara a BNR poate avea efecte doar pe termen scurt si implica sacrificii mari din partea agentilor economici.
Ca sa va raspund la intrebare in punctul de vedere pe care l-am exprimat la acea intilnire, am dorit sa pornesc de la initierea politicii antiinflationiste a BNR, de la sfirsitul anului 2004 - inceputul lui 2005, dupa aprobarea in Parlament a legii BNR care prevedea ca prima sarcina controlul inflatiei. Am spus atunci ca, de fapt, masurile luate de BNR constind in pastrarea dobinzii de referinta la un nivel inalt, in paralel cu supraevaluarea leului, au ca efect sufocarea economiei.

Salariile si investitiile au fost sacrificate ca o consecinta a efectelor negative ale politicii monetare a BNR

- Care sint problemele inregistrate in cazul "Promex" generate de politica BNR?
- Au fost astfel create probleme deosebite in special in zona productiei de echipamente industriale cu ciclu lung de fabricatie deoarece se ajungea in situatia in care, la data incasarii valorii contractului incheiat cu un an inainte, se obtineau mult mai putini bani decit necesarul pentru reluarea ciclului de fabricatie. Am avut o astfel de situatie aici, la "Promex", cu un contract de citeva milioane de euro care a beneficiat de un credit de la o banca din Romania. Rambursarea creditului in curs se facea pe masura incasarilor si noi trebuia de fiecare data sa venim aditional cu sume foarte mari in lei ca sa acoperim rata de credit datorita dezvoltarii monedei europene fata de leu. Asta se intimpla la aproape doi ani de la preluarea "Promex" cind eram intr-un proces de restructurare si incepeam procesul de modernizare a fabricii. Problematica creata, pe de o parte, de neincasarea banilor cu care am initiat procesul de fabricatie si, pe de alta parte, de ratele foarte mari de dobinda ne-au creat o stare cu totul exceptionala. In calculul elementelor de cost intr-o fabrica sint citeva grupe principale: materia prima si materialele, utilitati, salarii si amortismente. Atunci cind esti obligat sa suporti dobinzi atit de mari si banii care-ti revin din export sint mai putini decit cei consumati in fabricatie nu ai cum sa ramii competitiv pe piata internationala decit daca actionezi la capitolul salarii si amortismente, respectiv investitii.

"Ideea ca exportatorii au fost sustinuti de cursul de pina in 2005 este total falsa!"

- Mai concret, cum a resimtit unitatea din punct de vedere financiar aceste politici sufocante asa cum sustineti dumneavoastra?
- Facem un calcul foarte simplu: daca in total costuri, forta de munca reprezinta 25%, un procent de devalorizare a valutei inseamna ca imi afecteaza cu 4 procente fondul de salarii. Sigur mai apar influente care actioneaza in sens invers, dar in mod evident salariile suporta in cea mai mare masura efectul intaririi artificiale a leului. Cu titlu informativ, numai in primul semestru valuta s-a depreciat cu circa 10%. Diferentele de curs valutar pentru anul 2005 au generat influente negative asupra echilibrului financiar al unitatii peste 2 milioane de euro, la fel ca si in 2006, de altfel. In ceea ce priveste anul in curs, pina la acest moment influentele negative sint de circa 1,5 milioane euro, insa s-ar putea sa se diminueze acum, in ultima parte a anului, datorita cursului care incepe sa exprime situatia economica reala.
Ce vreau sa subliniez si am afirmat si la intilnirea cu BNR: ideea ca exportatorii au fost sustinuti de cursul de pina in 2005 este total falsa! Si am sa ma explic: rata inflatiei a fost intotdeauna deasupra evolutiei ratei de schimb leu-valuta, ceea ce demonstreaza ca, de fapt, exportatorii au fost cei care au tras inflatia in jos. In al doilea rind, aceste dobinzi inrobitoare pe care a trebuit sa le platim s-au reflectat in costuri. Astfel influentele negative au fost puternice si multiple. BNR repeta tot timpul ca este necesara cresterea productivitatii muncii. Evident ca trebuie sa creasca pentru ca sintem foarte departe de ceea ce inseamna economie vesteuropeana! Dar trebuie sa se stie ca, in circa 4 ani, la "Promex" numarul de angajati a scazut cu circa 35% iar productia din anul acesta va fi de aproape 3 ori mai mare decit cea din 2002. Chiar si asa sintem inca departe. Sintem in ofensiva pentru a angaja ingineri, economisti, personal calificat in meseriile de baza deoarece avem comenzi si perspective de contracte foarte bune.
- Ati afirmat ca pentru a echilibra efectul negativ al politicii monetare a BNR au fost sacrificate salariile. Ce efecte au fost generate mai departe?
- Este simplu: fiind afectate salariile, a aparut fenomenul exodului de forta de munca. Din tara a plecat forta de munca viguroasa au plecat cei care voiau si stiau sa munceaca, iar noi am ramas cu oameni mai in virsta, cu cei care avind probleme familiale nu au putut sa plece, unii care nu au vrut pur si simplu sa se expatrieze si o mare masa de oameni fara pregatire profesionala pe care a trebuit sa-i pregatim noi. Lucrul acesta a daunat si va dauna societatii romanesti pe termen lung si se impun masuri urgente de stabilizare a fortei de munca si formare a unui climat aplecat spre munca. Factorii decizionali la nivel central trebuie si ei sa fie preocupati prioritar de aceasta problema. (Interviu realizat de Dragos G. TUDOSE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro