Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Blocaj la uninominal

Asociatia Pro Democratia (APD) a constatat ca s-au inmultit tentativele de obstructionare a activitatii Comisiei parlamentare pentru legislatia electorala. Este vorba despre Comisia comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a Presedintelui Romaniei, a autoritatilor administratiei publice locale, finantarea campaniilor electorale si alegerea euro-parlamentarilor. Reprezentantii APD spun ca actiunile sint orchestrate de o serie de politicieni aflati sub protectia unor partide care au participat cu delegatii cu mandat politic la procesul de negociere si redactare a unui proiect legislativ privind introducerea scrutinului uninominal pentru alegerile parlamentare din Romania. In conditiile date, scopul ultim al acestor actiuni nu tine de reforma modului de vot, nici a sistemului electoral, ci incurajeaza mentinerea situatiei actuale.
APD a observat si perseverenta cu care este promovata confuzia intre tipurile de scrutin si sistemele electorale. "Insistam asupra faptului ca modul de scrutin se refera la organizarea circumscriptiilor electorale si poate fi uninominal sau
plurinominal (de liste), pe cita vreme sistemul electoral face referire la metoda de atribuire a mandatelor si poate fi majoritar, proportional sau mixt. Consideram ca aceasta confuzie
deliberata este menita sa asigure un alibi pentru cei care doresc, impotriva preferintelor majoritatii romanilor, mentinerea actualului tip de scrutin", se precizeaza intr-un comunicat al APD.
Proiectul de lege a fost negociat cu principalele partide politice parlamentare (PSD, PNL si PD) si asumat de catre acestea la momentul respectiv. "Revenirea asupra unei decizii convenite inseamna, de fapt, anularea a jumatate de an de eforturi comune pentru identificarea unei solutii consensuale in privinta reformei electorale. Organizatia noastra protesteaza impotriva incercarilor de blocare a reformei electorale si adreseaza un apel partidelor politice, in special PSD, de a manifesta o atitudine rationala si responsabila, astfel incit impasul in care se afla procesul legislativ in vederea introducerii votului uninominal sa poata fi depasit, iar viitoarele alegeri parlamentare sa se organizeze pe baza scrutinului uninominal", se mai spune in comunicat.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii