Mergi la conţinutul principal

Blocaj de comunicare si mediocritate in invatamintul brailean

Invatamintul brailean este caracterizat de o drama a comunicarii, de un haos in derularea activitatii, de mediocritate si de o scadere a rezultatelor notabile. Asa se vede invatamintul brailean din punctul de vedere al consilierului judetean PSD Viorel Mortu, punct de vedere exprimat de acesta in cadrul sedintei CJ de ieri. Analiza consilierului a fost provocata de prezentarea pe ordinea de zi a raportului Inspectoratului Scolar brailean asupra starii invatamintului in perioada 2006 - 2007. Enervat de faptul ca inspectorul scolar general Lilliana Tudoran nu se afla in sala, locul acesteia fiind tinut de adjunctul Lucica Visalon, fostul inspector general Viore Mortu a pus pe tapet citeva dintre problemele cu care institutia, pe care si el a condus-o in mandatul trecut, se confrunta acum. Astfel, acesta a punctat lipsa de comunicare de care da dovada inspectoratul atit fata de profesori cit si fata de elevi si parinti. Totodata, acesta a mai adus in discutie si rezultatele din ce in ce mai putine si mai slabe pe care elevii braileni le obtin la concursurile nationale dar si internationale: "De exemplu, la testele nationale ne aflam, in 2004 - 2005, in prima treime din tara, iar acum sintem in cea de-a treia. La nivelul performantelor scolare se mentine un anume echilibru, adica a scazut numarul elevilor de mare performanta si a crescut numarul celor cu mica performanta scolara. Valoarea actuala nu se compara cu anii trecuti. In plus, exista o drama a comunicarii cu profesorii, elevii, parintii. Ce se intimpla? E un blocaj de comunicare".
Mortu a mai atras atentia si asupra faptului ca ISJ a dat dovada, dupa parerea sa, de o lipsa totala de interes fata de evenimente culturale importante, pe care nu le-a marcat asa cum trebuie: "Acum, toate cercurile profesorale si toate intrunirile sint niste forme fara fond. E greu de inteles de ce o institutie cu asemenea raspundere culturala a lasat sa treaca niste evenimente importante fara ca profesorimea sa le bifeze. Ma refer la centenarul Mihail Sebastian, la momentul Fanus Neagu, la marcarea a 100 de ani de la debutul lui Panait Istrati. Toate orasele au serbat, numai la Braila nu a miscat nimic. Greu de acceptat asemenea nivel de mediocritate".

"Va veni poate cineva la conducere care ii va pune pe oameni la treaba"

Fostul inspector a mai amintit si despre desfiintarea centrului de excelenta, lucru care s-a petrecut anul trecut, desi acesta isi dovedise eficacitatea: "In 2002 s-a facut un centru de excelenta pentru copiii buni, dar saraci. Legea s-a schimbat, insa celelalte judete au gasit o modalitate de a le pastra, ba chiar le-au imbunatatit. Numai la Braila s-a desfiintat fara a pune nimic in loc. As vrea sa stiu de ce, pentru ca numarul elevilor saraci e foarte mare", a mai adaugat Mortu. Social - democratul a amintit si faptul
ca multi parinti sint nemultumiti de faptul ca, dupa ce copiii lor s-au luptat sa ajunga la un liceu bun din oras, s-au trezit cu niste profesori de abia iesiti de pe bancile facultatii, slab pregatiti si cu multe lipsuri profesionale. Mai mult, acesta s-a mai aratat uimit de faptul ca evaluarea calitatii invatamintului se face numai o data pe an, iar atunci e o "abureala", in vreme ce ea ar trebui sa se deruleze dupa metoda japoneza, adica pe etape, la citeva luni. "Va veni poate cineva la conducere care ii va pune pe oameni la treaba, chiar daca ei vor vocifera, ca s-au obisnuit cu je m'en fiche-ul".
Viorel Mortu a mai adus in discutie si problema mult discutata a politizarii ISJ si a situatiilor legate de acest lucru: "La Bacalaureat, unii directori, de o anumita factura politica, au luat bani de la copii pentru protocol, desi e interzis. Ei, ce s-ar fi intimplat daca ar fi facut asta directorii care nu au aceleasi simpatii sau sint independenti. Exista reclamatii pe tema asta, dar au fost puse deoparte".
Parerea consilierului PSD a fost sustinuta si de colega acestuia de partid, de asemenea consilier judetean, profesoara de geografie Steluta Dan. In afara de problemele enumerate de colegul ei, aceasta a mai adus in discutie si faptul ca site-ul institutiei este neactualizat, dar, si mai grav, ca din comisiile pentru testele nationale nu mai fac parte profesorii de gradul I, nici cei care au inregistrat performante in domeniu, ci unele cadre care chiar nu au treaba cu cuvintul performanta.

"Tudoran a dovedit lipsa de respect fata de consilieri"

La rindul sau, vicele CJ Gheorghe Chiru s-a aratat de parere ca, in ceea ce priveste actuala conducere a ISJ Braila, lipsa valorii si-a spus cuvintul, fapt ce le-a permis unor directori de scoli sa isi faca de cap: "Problema e ca nu a avut valoare. Chiar si politic fiind pusa (Lilliana Tudoan - n.r.) pe acest post, nu a putut sa isi impuna punctul de vedere. Managerii din invatamint nu sint de pus la rana. Directorii si-au facut jocul lor in curtea scolii. Ar trebui sa avem unele rezerve in a-i califica sau descalifica pe acestia".
In ceea ce il priveste, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stacu, s-a aratat jignit de faptul ca inspectorul general Tudoran nu a binevoit sa se prezinte la sedinta si a calificat atitudinea acesteia drept lipsa de respect: "Doamna Tudoran macar o data pe an ar fi putut veni la sedinta CJ. Asta pentru ca CJ e totusi administratorul judetului si coordonatorul de fonduri. Asta e o dovada de lipsa de respect fata de consilieri".

"Cei mediocri i-au scos din joc pe cei buni"

Cea care a incasat toate suturile a fost inspectorul adjunct Lucica Visalon care a incercat sa raspunda cit de cit la tirul intrebarilor consilierului Mortu. Aceasta a recunoscut faptul ca exista o lipsa de comunicare, dar s-a aratat de parere ca la fel se intimpla in toata tara si ca de vina sint si parintii, si profesorii, nu numai ISJ: "Nici profesorii nu isi spun deschis parerea, nici parintii... Se prefera o modalitate anonima care se termina cu invective pe forumuri. Evenimentele culturale au fost marcate, dar nu mai intru in polemici... Centrul de excelenta ar trebui sa existe, dar pentru asta asteptam inca niste prevederi care au fost promise, dar care au intirziat. Daca facem o comparatie a rezultatelor, si in perioada in care a existat si ulterior, anul trecut, raportul de premii obtinute a fost aproximativ acelasi. Au lipsit premiile internationale. Faptul ca au ajuns la licee de renume niste profesori care nu sint suficient de valorosi nu e vina ISJ ci a metodologiei. E o problema legislativa", a punctat Visalon. Raspunsurile acesteia nu i-au multumit insa pe cei prezenti la sedinta, cu atit mai putin pe presedintele CJ care a remarcat ca ceea ce vede simplul brailean legat de activitatea din invatamint e ca, "unindu-se, cei mediocri i-au scos din joc pe cei buni".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro