Blocada albă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Blocada albă

* deja este penurie de fructe şi legume, iar produsele din carne ar putea să dispară şi ele de pe rafturi * şi trenurile au rămas înzăpezite, iar Dunărea a îngheţat aproape de tot

De duminică seara, când s-a luat măsura închiderii întregii reţele de drumuri naţionale de pe teritoriul judeţului nostru, Brăila a rămas, practic, izolată faţă de restul ţării. Acest lucru a început să se simtă, în primul rând, pe rafturile marilor centre comerciale, de unde au cam dispărut anumite mărfuri de strictă necesitate. Foarte greu se mai găsesc, astăzi, luni, 6 februarie, fructe şi legume. Reprezentantul unui hipermarket din municipiu ne-a declarat că ultima aprovizionare s-a făcut vineri, 3 februarie, şi că la ora actuală, în depozitul magazinului nu mai sunt fructe, iar legumele sunt pe terminate. "Carne şi produse din carne mai avem doar ce se vede pe raft, iar lactatele ne mai ajung circa două zile. La ouă şi pâine nu sunt probleme, pentru că ne putem aproviziona de la furnizori locali, iar conserve, ulei, paste făinoase, orez, făină, mălai avem suficiente în depozit", ne-a spus reprezentantul zonal al unui lanţ de magazine. Acesta a precizat că, din informaţiile pe care le are, situaţia se prezintă cam la fel la toate hipermarketurile din oraş. "Dacă în următoarele 3-4 zile nu se va da drumul la circulaţie pentru TIR-uri, vom face aprovizionarea cu camioane cu masa maximă autorizată de până în 3,5 tone, chiar dacă acest lucru nu ne avantajează din punct de vedere economic. Important este să aducem marfă pentru cumpărătorii noştri", ne-a spus comerciantul.
La ieşirea din municipiu, pe toate drumurile naţionale sunt filtre ale Poliţiei şi Jandarmeriei, care nu permit autovehiculelor să meargă mai departe, decât dacă şoferii dovedesc cu acte că locuiesc în satele cele mai apropiate. Astfel, luni, la ora 12.00, pe DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat îşi puteau continua drumul doar cei care voiau să ajungă până la Tudor Vladimirescu. "Dincolo de Tudor Vladimirescu s-au format suluri de zăpadă şi nu se poate înainta", îi informa poliţistul pe şoferi. Într-adevăr, pe DN 22 se înainta foarte greu, chiar şi între localităţile Cazasu şi Tudor Vladimirescu. Maşina redacţiei noastre a reuşit să ajungă puţin mai departe, la Scorţaru Vechi. Între Scorţaru şi următoarea localitate, Comăneasca, era, însă, imposibil să mai înaintezi. La mai puţin de 200 de metri, dincolo de ieşirea din Scorţaru Vechi, zăpada viscolită de vânt se aşezase în straturi de până la jumătate de metru grosime. Niciun utilaj de deszpăpezire nu încercase să "spargă" aceste suluri de zăpadă. Drumarii aşteptau probabil să se oprească vântul, pentru ca omătul să nu mai fie adus de rafale, din câmp, pe partea carosabilă. Timp de aproape o oră, cât ne-am aflat pe DN 22, nu am văzut decât un singur utilaj, între localităţile Tudor Vladimirescu şi Scorţaru Vechi. Acesta mergea, însă, cu lama ridicată, deşi avea girofarul pornit.

07iarna1 Şoferii care nu ţin cont de avertizările poliţiştilor riscă să rămână înzăpeziţi pe drumurile din judeţ Nici pe drumurile judeţene situaţia nu era mai bună. Astăzi, luni, 6 februarie, la ora 14.00, erau blocate parţial 19 astfel de drumuri. Pe lista primită de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila erau menţionate următoarele: DJ 203, pe tronsoanele Făurei - Ulmu - Vultureni, Făurei - Galbenu şi Ulmu - Zăvoaia - Însurăţei; DJ 211B Tătaru - Bărăganu - Victoria; DJ 211, pe tronsoanele Tătaru - Roşiori şi Dudeşti - Dudescu - Zăvoaia - Bordei Verde - DN 2B; DJ 211D Roşiori - Florica - Colţea; DJ 255A Romanu - Scorţaru Vechi - Traian; DJ 221 Cazasu - Gemenele - Şuţeşti - Ianca; DJ 202B Latinu - Gemenele - Movila Miresii - Urleasca; DJ 202H Gradiştea - Maraloiu; DJ 221C Siliştea - Mărtăceşti; DJ 221B Brăila - Vădeni; DJ 212 Chiscani - Tichileşti - Cuza Vodă - Mihai Bravu; DJ 211A Bordei Verde - Viziru - Cuza Vodă; DJ 211C Ciocile - Colţea - Tătaru; DJ 203S Surdila Găiseanca - Făurei; DJ 203R Ulmu - Cireşu - Batogu - Lişcoteanca; DJ 203T Jirlău - Vişani; DJ203A Galbenu - Vişani - Plăsoiu; DJ 255A, pe tronsoanele Silistraru - Unirea - Gropeni şi Cotu Lung - intersecţia cu DN 23.

 

În oraş e bine pe străzile principale

În municipiu, situaţia continuă să fie ţinută sub control pe arterele principale, unde se acţionează non-stop cu utilaje, de către cele trei firme de salubrizare - "Braicata", RER şi "Eco" - care au încheiat contractul de deszăpezire cu Primăria Brăila. Pe Str. 1 Decembrie 1918, Str. Griviţei, Calea Galaţi, Bulevardele Cuza şi Independenţei, dar şi alte artere intens circulate, carosabilul este bine curăţat. Nu s-a intrat, însă, şi pe străzile mai puţin importante, cele din cartiere, motiv pentru care, de dimineaţă, mulţi şoferi au avut probleme din cauza stratului gros de zăpadă. Pe Str. Cometei din cartierul Vidin, de exemplu, un taximetrist care a înfruntat nămeţi, în jurul orei 9.00, a rămas cu maşina înzăpezită. Acesta a încercat în zadar, preţ de aproape un sfert de oră, să se urnească, mai ales că nu avea în maşină nici măcar o lopată cu care să dea zăpada de sub roţi. Într-un final, după ce un locatar al blocului în dreptul căruia se înzăpezise i-a adus o lopată, şi după ce mai mulţi trecători i-au împins maşina, a reuşit să îşi croiască drum şi să înainteze.

07iarna2 Un taxi care s-a aventurat, ieri dimineaţă, pe strada Cometei, din Vidin, a rămas înzăpezit Nici cei care au ales să călătorească cu trenul nu au fost scutiţi de probleme. Trei linii de cale ferată erau blocate astăzi, luni 6 februarie, la ora 14.00. Este vorba despre tronsoanele Făurei - Urziceni; Făurei - Tecuci şi Făurei - Ţăndărei. De dimineaţă, trenul Regio 8214 Galaţi - Constanţa a staţionat în staţia CFR Făurei cu circa 200 de călători. Pasagerii au fost preluaţi de trenul accelerat Iaşi - Constanţa şi duşi până la destinaţie. La ora 14.00, trenul Inter Regio 1732, relaţia Galaţi - Braşov - Bucureşti, continua să staţioneze în staţia CFR Brăila cu aproximativ 200 de călători. Responsabilii CFR intenţionau să intervină cu un plug de deszăpezire care să se deplaseze în faţa trenului, pentru ca acesta să poată ajunge la destinaţie.
Dunărea este acoperită cu sloiuri în proporţie de 95%, iar la mal s-au format porţiuni de gheaţă late de 30 metri. În aceste condiţii, se trece cu bacul spre Insula Mare şi spre judeţul Tulcea doar pentru urgenţe medicale şi doar până la ora 17.30.
Din cauza vântului puternic şi a ninsorii, trei localităţi au rămas fără curent electric. Este vorba despre Roşiori, Colţea şi Florica. Echipaje de la "Electrica" se aflau pe teren pentru remedierea defecţiunilor.
În judeţ, 195 de unităţi de învăţământ nu au desfăşurat cursuri. Toate şcolile din municipiu au fost deschise, luni, 6 februarie.
Meteorologii anunţă că, în zona noastră, ninsorile ar putea înceta. În schimb, pentru marţi, 7 februarie, este prognozat vânt puternic, care va transporta din nou zăpada de pe câmp pe şosele. De miercuri sunt aşteptate iar temperaturi foarte scăzute, sub 10 grade Celsius, în special noaptea. Aceste nopţi geroase şi zile friguroase ar putea dura până la jumătatea săptămânii viitoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro