Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biserica si Armata, Turnurile Gemene ale Romaniei?!

Aceasta comparatie nefericita apartine generalului Eugen Badalan, iesit la rampa luni, chiar de 11 septembrie, ziua atentatului care a zguduit SUA in urma cu 5 ani. "Cred ca asistam in Romania la atacul impotriva celor doua Turnuri Gemene simbolice ale romanilor: Armata si Biserica", grait-a Badalan intr-o conferinta de presa, pe parcursul careia, cel putin teoretic, seful statului major ar fi trebuit sa se apere, cu argumente solide, de acuzatiile lansate de DNA impotriva sa. Mergind probabil pe ideea ca cea mai buna aparare este atacul, generalul a pornit o ofensiva impotriva ministrului Apararii, ca reprezentant al politicului, dar si impotriva magistratilor care si-au permis sa-l incrimineze. Patetismul lui Badalan este penibil. In primul rind, domnia sa confunda niste institutii cu niste oameni "pacatosi", cocotati pe niste functii unde le-a intrat in cap ca sint vesnici. Astfel de insi ajung sa se creada niste mici dumnezei care nu au obligatia de a se supune legilor acestei tari, ca orice cetatean. Badalan crede ca el, in calitate de sef al Statului Major, nu poate fi cercetat oricind de DNA, nu poate fi suspendat din functie ca orice alt subaltern de-al sau invinuit de vreo infractiune, nu are OBLIGATIA sa completeze legal declaratia de avere. Cu alte cuvinte, generalul considera ca datorita functiei pe care o ocupa si care, iata, se dovedeste vremelnica, are dreptul la un tratament preferential. Si de ce toate acestea? Datorita credibilitatii de care se bucura Armata in rindul populatiei. Mai mult, Badalan considera ca initiativa procurorilor de la DNA de a deslusi itele unei afaceri in urma careia 13 generali au hotarit sa dea unei firme private 4600 de masini si utilaje casate, contra 3300 de anvelope, e un "atentat" impotriva credibilitatii Armatei. Adica, doamnelor si domnilor, facind o simpla imparteala, rezulta ca o SINGURA anvelopa valora, in opinia generalilor, mai mult decit o masina de-a Armatei. Halal afacere! Pentru asta, noi, contribuabilii, din buzunarul carora se duc bani seriosi in bugetul MApN, in defavoarea Sanatatii si Educatiei, trebuie sa le ridicam osanale. Si pentru ca tot am vorbit de bani, cum isi permite generalul Badalan sa alature Biserica de Armata, in acest context scandalos? Pai, ce suma de la bugetul statului inghite Biserica Ortodoxa Romana? Infima, in comparatie cu Armata. Se pot pune in balanta preotii ce, cu chiu cu vai, string bani de la enoriasi pentru a face o biata reparatie la un sfint lacas, cu generalii care invirt milioane de euro din banii statului? E lucru stiut: cine face afaceri cu Armata s-a scos. Pai, soldatii au nevoie de mincare, de cazarmamente, de uniforme, in cantitati industriale, asa ca cine a reusit sa se lipeasca de vreun astfel de contract a scapat de griji. Exact ca "Tofan" ale carui anvelope nu sint din categoria celor mai bune.
Pe de alta parte, nu-i mai putin adevarat ca acest scandal ii "prieste" ministrului Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, care s-a avut cu Badalan ca soarecele cu pisica. Acest aspect zau ca n-are vreo relevanta, mai ales daca va conduce la incriminarea unor fapte de coruptie. Daca, in schimb, generalul Badalan se va dovedi nevinovat atunci, intr-adevar, se poate vorbi de imixtiuni ale politicului in ancheta procurorilor de la DNA, ceea ce sincer pare greu de crezut. Cel mai probabil, ministrul Atanasiu s-a "ingrijit" sa se depuna o plingere penala la DNA vizavi de afacerea cu anvelope, urit mirositoare, orice ar spune Badalan. Si mai greu de crezut pare scenariul, cum ca lucratura ar fi pornit de la nivelul procurorului general Marcel Simpetru, care in calitate de interimar n-are deocamdata suficienta forta. In plus, sincer, nici nu cred ca ar fi intervenit o raceala intre acesta si cumnatul lui, Eugen Badalan. Dar da bine la presa un asemenea "razboi" in familie.
Concluzionind, daca s-ar vorbi de un atentat la credibilitatea Armatei, atunci "teroristii" trebuie cautati printre generali si nu printre cei care, minati de diverse interese, au hotarit sa deconspire afaceri de milioane de euro. Culmea este ca acest soi de generali cer trecerea in rezerva si, potrivit legilor tarii, pe linga pensiile astronomice beneficiaza si de plati compensatorii de miliarde. Exact asta a cerut si a obtinut generalul Badalan in urma vizitei de ieri la presedintele Traian Basescu. Si presedintele a fost de acord, ca doar nu da acesti bani din buzunarul lui.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii