Biserica "Sfinții Împărați" își cinstește ocrotitorii spirituali | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Veniți la sărbătoare!

Biserica "Sfinții Împărați" își cinstește ocrotitorii spirituali

* vineri, 21 mai, brăilenii sunt chemați la marea sărbătoare a "Sfinților Împărați Constantin și Elena" * cu o istorie de peste un secol și jumătate, biserica păstorită de preotul paroh Traian Mazăre, de pe Strada Școlilor, s-a îmbrăcat acum în straie de sărbătoare * biserica a fost resfințită în urmă cu trei ani, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos, după ample lucrări de consolidare

 

Consolidată de inimoșii preoți ai parohiei și apoi resfințită, în urmă cu trei ani, de către ierarhul Dunării de Jos, Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena", de pe Strada Școlilor - vechi lăcaș de închinare și stâlp al credinței strămoșești - își cinstește vineri, 21 mai, ocrotitorii spirituali. Asta în condițiile în care, anul trecut, pe vremea aceasta, slujba de hram a fost oficiată în condiții de pandemie, pe ploaie, în fața sfântului lăcaș.  

Cu o istorie de peste un secol și jumătate scrisă pe zidurile-i bătrâne, Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" a avut de înfruntat prigoana comunistă, ca moștenitoare a odoarelor sfinte adăpostite de Biserica "Sfântul Spiridon", demolată de comuniști în anii 60 (și care se afla pe locul unde se află acum Palatul Telefoanelor - Piața Independenței). A înfruntat și focul, în anii 80, și mare minune că nu a fost propusă spre demolare, după ce a fost înconjurată de blocurile comuniste de pe Școlilor, care mai să o sufoce. Dumnezeu și-a revărsat, însă, harul Său peste sfântul lăcaș, iar acum biserica păstorită de părintele paroh Traian Mazăre s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. 

Piatra de temelie a Bisericii "Sfinții Împărați", de pe Strada Școlilor, a fost pusă la 3 mai 1857, cam în aceeași perioadă cu Biserica "Sf. Mare Mucenic Gheorghe". Biserica a fost sfințită la data de 8 septembrie 1863, pe vremea Domnitorului Cuza, de către Episcopul Dionisie Romano al Buzăului. Catapeteasma bisericii, icoanele împărătești (a Mântuitorului Iisus Hristos și a Maicii Domnului), icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena (icoana de hram), icoana Sfântului Ierarh Nicolae și alte patru icoane vechi, de patrimoniu, compun o veritabilă colecție de artă veche bisericească, păstrată cu sfințenie. Un alt obiect de valoare inestimabilă este Stema României Mari, sculptată în lemn de tei aurit, ce datează de la sfârșitul sec. XIX, de la începutul domniei Regelui Carol I al României. Salvată de la dispariție, după demolarea Bisericii "Sf. Spiridon", ascunsă de urgia comunistă, Stema se află acum la loc de cinste în biserică, în cafas, la jumătatea arcului central. Biserica "Sfinții Împărați" mai are, de asemenea, o bibliotecă deosebit de valoroasă ce cuprinde peste 300 de cărți și 200 de reviste vechi.

Iată și numele preoților care au slujit cu jertfelnicie la altarul acestui sfânt lăcaș, de la începuturile sale, și care merită a fi pomeniți în rugăciuni: pr. Ștefan Secăreanu, pr. Ioan Castrinisios zis Fortunescu, pr. Radu Meca, pr. Stan Rădulescu, diac. Stan Stăncescu, pr. Ștefan Grădișteanu, pr. Grigore Balaban, pr. Stan Niculescu, pr. Petre Ciocârlan, pr. Ștefan Balaban, pr. Radu Mihălcescu, pr. Gheorghe Enăceanu, pr. Ioan Constantinescu, pr. Manole Vergu, pr. Mihail Panait, pr. Constantin Cimpoaie, pr. Haralambie Mușat, pr. Anghel Gomolea, pr. Mihail Popescu și pr. Șerban Sâmpetru, autorul cărții apărute după moartea sa, "Rămășițele Proilaviei".

De-a lungul vremii, la Biserica "Sf. Constantin" s-au organizat școli duminicale, cercuri culturale, dezbateri pentru adulți și diverse programe pentru luminarea și îndrumarea poporului. Sunt dovezi despre faptul că, în timpul războiului, preoții de la această biserică au predat în școli, în locul învățătorilor mobilizați pe front. Parohia brăileană desfășoară, de mai bine de 25 de ani, programul filantropic "Înmormântarea Morților Nimănui", în cadrul căruia, pe lângă serviciul religios al înmormântării propriu-zise, se săvârșesc toate celelalte pomeniri cuvenite și parastasele până la șapte ani. Alte programe filantropice sunt: ajutorarea și susținerea deținuților din Penitenciarul Brăila, a familiilor sărace din parohie și a elevilor.

În mai 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a binecuvântat lucrările finalizate la Biserica "Sfinții Împărați" și a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți brăileni, în frunte cu părintele protopop Mircea Băncilă și preotul paroh Traian Mazăre. Lucrările de consolidare a sfântului lăcaș au constat în refacerea exteriorului, a acoperișului cu cele două turle, a planșeului drept de peste pronaos și realizarea unuia nou, de tip boltă, în stil bizantin și a semicalotelor de la cele două abside și altar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro