Mergi la conţinutul principal

Birocraţia pune piedici proiectelor investiţionale pe PNDL 2

• cel puţin de asta s-au plâns, ieri, primarii din judeţ, majoritatea aflându-se încă la stadiul obţinerii avizelor pentru lucrările pe care urmează să le facă prin etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că va convoca o întâlnire cu şefii instituţiilor şi societăţilor care trebuie să îşi dea avizul, pentru a urgenta lucrurile • tot ieri, primarii au prezentat şi o situaţie privind stadiul proiectelor realizate prin PNDL 1, multe dintre acestea încă în derulare

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a convocat, ieri, o întâlnire cu primarii din comunele şi cele trei oraşe din judeţ pentru a pune la punct o strategie comună privind realizarea proiectelor finanţate de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Mai exact, şeful judeţului i-a consultat pe primari privind stadiul derulării proiectelor, atât pe PNDL1 cât şi modul în care au demarat cele prinse în PNDL2, iar rezultatul a fost unul dezamăgitor. Primarii s-au plâns că în cazul proiectelor noi abia dacă pot depăşi faza de obţinere a avizelor de la instituţiile şi societăţile cu care trebuie să colaboreze (ISU, CUP “Dunărea”, Electrica, Mediu, DSP şi Drumuri Naţionale).

“Ştiţi foarte bine adresa la ordinul ministrului pentru PNDL 2. Acelea sunt proiectele. Sunt 99. Aproape fiecare localitate are cel puţin un proiect, unele mai au două - trei, în funcţie de priorităţile şi domeniile stabilite. Vreau să ştiu în ce stadiu sunteţi cu documentele. Faza DALI, proiect tehnic? Sper să nu îmi daţi veşti proaste şi să îmi spuneţi că sunteţi la toate abia la proiectul tehnic. Eu mi-aş dori foarte mult ca în septembrie - octombrie toată lumea, inclusiv Consiliul Judeţean, inclusiv Primăria Municipiului Brăila, noi toţi, să avem documentele foarte bine puse la punct, ca să fim printre primele judeţe care semnează contractele de finanţare. Să le avem pe toate puse la punct, trimise la Minister. Dacă aveţi nevoie de ajutor, v-am spus că uşa mea este deschisă şi că putem merge împreună. Toată lumea să aibă documentele depuse, astfel încât, în momentul când se vor semna contractele să fim printre primii. Asta este dorinţa mea şi sper să fie şi a dumneavoastră. Cu cât suntem mai rapizi şi mai eficienţi, cu atât putem să dăm drumul mai repede la partea de proceduri de achiziţie. Ştiu că foarte multe proiecte le aveţi în stadiu doar pe hârtie. Şi de aceea aş vrea să le trecem în revistă”, a declarat Chiriac.

După ce a aflat supărările primarilor, acesta i-a informat că va convoca o întâlnire de urgenţă cu cei care trebuie să îşi dea avizul pe proiectele investiţionale finanţabile prin PNDL 2, astfel încât lucrurile să prindă contur cât mai repede. De precizat că dintre toţi primarii prezenţi, 60% au punctat că sunt în stadiul de obţinere a avizelor necesare pentru demararea proiectului, iar ceilalţi că sunt în faza de obţinere a certificatului de urbanism sau chiar de proiectare, cu excepţia comunei Râmnicelu, care deja a depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării.

 

Şi la proiectele finanţate prin PNDL 1 mai sunt restanţieri

Tot cu această ocazie, Chiriac le-a solicitat primarilor care încă nu şi-au încheiat proiectele finanţate prin prima etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, să facă acest lucru până la finele anului.

“Săptămâna viitoare o să mă duc la Bucureşti şi o să cer iar lista de închidere a PNDL 1. Haideţi să închidem, că sunt lucrările făcute şi e vorba de una două hârtii de punctat acolo. Haideţi să dispară din lista aceasta pe care o am eu acum, proiectele care s-au încheiat. Vreau ca din aceste două pagini să rămân cu o singură pagină, să putem gestiona mai uşor situaţia. Aş vrea să facem astfel de şedinţe lunar, ca să vedem cum punctăm şi închidem din proiecte. Că asta e cel mai important, de acum începem PNDL 2, aşa că rugămintea mea este să discutaţi cu constructorii şi să puneţi presiune pe ei ca lucrările să se desfăşoare în termene. Pentru că dacă vă lungesc aşa şi intraţi în 2018, o să vină PNDL 2 peste dumneavoastră şi o să fie un talmeş-balmeş. Haideţi să închidem cât mai multe din proiectele pe PNDL 1!”, a conchis Chiriac.

Precizăm că, deşi majoritatea primăriilor din judeţ şi-au încheiat proiectele din prima etapă a PNDL, încă mai sunt cazuri în care lucrările fie sunt aproape finalizate, fie nu s-au efectuat deloc, fie informaţiile privind realizarea acestora nu au ajuns încă la Minister.

La întâlnirea de ieri, nu au participat primarii din oraşele Făurei, Ianca, Însurăţei şi comunele Ciocile, Măxineni, Siliştea, Tichileşti, Ulmu, Vişani.

Reamintim că, după mai multe amânări, Guvernul a publicat, în luna iulie, lista cu obiectivele care urmează să fie finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în perioada 2017 - 2020. Judeţul Brăila urmează să primească, prin intermediul acestui program, 645.623.831 milioane lei, adică vreo 6.450 miliarde de lei vechi, bani cu care vor fi finanţate în total 99 de proiecte de infrastructură, pe raza întregului judeţ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro