* consilierii municipali au aprobat, recent, o modificare a tarifelor percepute de SC ”Braicar” pentru transportul public de călători * nu este vorba despre vreo creștere sau micșorare a tarifelor, ci doar despre introducerea prețurilor pentru o nouă facilitate: biletul/abonamentul achiziționat online * acestea se vor putea achiziționa prin intermediul aplicației municipalității ”Brăila Transport Public”, care se poate descărca gratuit pe telefon * deocamdată aplicația nu permite cumpărarea de bilete, dar potrivit primarului Marian Dragomir, acest lucru va fi posibil undeva la începutul lunii ianuarie 2021 * subiectul a stârnit interesul consilierilor liberali în CLM, care au solicitat lămuriri suplimentare, ba au propus și micșorarea tarifului pentru încurajarea achiziției online, dar fără succes
Veste bună pentru brăilenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun: de la începutul lunii viitoare își vor putea achiziționa online bilete și abonamente pentru autobuz și tramvai. Ba mai mult, acestea vor fi disponibile pentru o călătorie, pentru o zi, o săptămână, dar și pentru 30 de zile de la momentul activării. Este ceea ce au stabilit membrii Consiliului Local Municipal Brăila, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare din data de 26 noiembrie. Mai exact, aceștia au aprobat o completare a unei hotărâri de CLM din iunie 2019 privind modificarea tarifelor serviciului de transport public local de călători prin curse regulate din Municipiul Brăila. Proiectul actual a venit la inițiativa consilierilor PSD Valentin Pătârlăgeanu și Daniel Tudose, membri în Adunarea Generală a Acționarilor la societatea ”Braicar” SA Brăila, iar în cadrul acestuia s-a stabilit, printre altele, că noile tarife sunt valabile începând cu 1 decembrie 2020.
Pe scurt, toate tarifele percepute de ”Braicar” până acum rămân valabile și în continuare, cu precizarea că au mai fost introduse câteva prețuri noi, care fac referire strict la biletele și abonamentele achiziționate online, prin intermediul aplicației ”Brăila Transport Public”, ce poate fi descărcată gratuit pe orice smartphone.
Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să acceseze aplicația pentru a achiziționa un astfel de bilet online, însă secțiunea ”Bilete” informează utilizatorul că va fi disponibilă ”în curând”. Contactat telefonic, primarul Marian Dragomir a precizat că noua facilitate va putea fi accesată undeva la începutul lunii ianuarie 2021. Precizăm că Primăria Brăila a anunțat prima dată achiziționarea acestei aplicații pentru transportul public de persoane în Municipiu, în luna noiembrie 2019, moment în care compania “Telelink”, care a dezvoltat ”Brăila Transport Public”, a punctat că se vor putea achiziționa și bilete prin intermediul acesteia, în ”următoarele luni”. A trecut mai bine de un an de atunci dar iată că lucrurile încep, în sfârșit, să se îndrepte în direcția bună.
Cum era de așteptat, subiectul a stârnit discuții în cadrul ședinței CLM Brăila, după ce consilierii PNL au solicitat explicații suplimentare despre aplicație, achiziția călătoriilor online, dar au propus și o micșorare a tarifului pentru biletele electronice, însă fără prea mare succes.
Ce variante vor avea brăilenii la achizițiile online și la ce prețuri
În hotărârea CA la SC Braicar SA Brăila din 13 noiembrie se arată faptul că societatea ”implementează prin aplicația on-line «Brăila Transport Public», pe lângă funcția de informare, o alternativă la sistemul clasic de achiziționare de bilete și abonamente, achiziția online”. De unde și propunerea privind completarea tarifelor din iunie 2019. Pe scurt, noutățile sunt: bilet de călătorie cu valabilitatea o oră pentru orice mijloace de transport în comun la prețul de 2 lei; bilet de călătorie cu valabilitatea o zi pe toate liniile, la prețul de 8 lei/zi; abonament lunar pentru autobuz sau tramvai valabil 30 de zile de la data achiziționării la același preț ca și cele eliberate în format fizic tipărit de la centrele de distribuție ale SC ”Braicar”, respectiv 65 lei; abonament cu valabilitate de o săptămână (7 zile pentru autobuz sau tramvai) de la data achiziționării, la prețul de 16 lei/săptămână.
Consilierii au aprobat cu această ocazie, lista propunerilor de tarife de transport urban de călători, actualizată. Așa cum am mai precizat, prețurile biletelor și abonamentelor valabile până la 1 decembrie rămân neschimbate.
Astfel, prețul de 2 lei/călătorie este în continuare valabil pentru transportul cu tramvaiul și pentru cel cu autobuzul și microbuzul în Brăila. Biletul de suprataxă în toate aceste variante rămâne de 30 lei. Nu se schimbă prețurile nici în privința abonamentelor lunare. Astfel, prețul unui abonament cu tramvaiul în oraș (Vidin - Castanului) este 65 lei, la Combinat (Vidin - Combinat) de 130 lei, la Lacu Sărat (Vidin - Lacu Sărat) este de 100 lei și Castanului - Lacu Sărat - 35 lei. În ceea ce privește transportul cu autobuzul și microbuzul, în oraș, pe toate liniile, un abonament lunar costă 65 lei. 115 lei pe autobuz și tramvai pentru beneficiarii legilor speciale, 44 lei pe toate cele trei mijloace de transport pentru elevi. De asemenea, 130 lei - transport cu toate vehiculele, în oraș, nominalizat, lunar; 58 lei - tarif abonament social lunar pe tramvai sau autobuz, după caz.
Dragomir: Aplicația va ajuta și la reducerea timpilor de așteptare
Subiectul legat de aplicația ”Brăila Transport Public” și achiziționarea călătoriilor online a stârnit atenția consilierilor. Reprezentanții PNL au solicitat mai multe informații despre modul de folosire al acesteia și efectuarea plății online, insistând totodată pe faptul că aplicația trebuie să fie ușor de folosit și accesibilă oricui. Astfel, primarul Marian Dragomir a dorit să ofere câteva detalii tehnice.
”Dacă intrați pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila, aveți la «Smart City» aplicația «Brăila Transport Public». De asemenea, în toate stațiile de autobuz în momentul de față există informații și codul acela QR care vă trimite exact către descărcarea aplicației, atât pentru sistemele Android, cât și pentru cele IOS. Iar de asemenea, avem varianta Google Play pentru Android și Apple Store pentru Apple. Mai mult decât atât, dacă descărcăm aplicația, putem să introducem locația în care mergem. Dau un exemplu acum: Hipodrom. Ne apare în cât timp ajunge autobuzul în prima stație din apropiere. La 1 minut de mers pe jos de aici (n.r. - Primărie). Autobuzul vine în 4 minute, al doilea autobuz în 19 minute și așa mai departe. În partea de jos, avem secțiunea de bilete. În momentul în care va da click pe secțiunea aceasta fiecare călător va avea posibilitatea să aleagă. Momentan aceasta nu este disponibilă, ci va deveni disponibilă după votul din Consiliul Local Municipal. Fiecare călător va avea posibilitatea să își rezerve biletul direct din aplicație. Iar aici venim și cu câteva elemente de noutate. Pe lângă o călătorie, deci un bilet de o călătorie, apare și noțiunea nouă cu biletul de călătorie valabil o zi, valabil o săptămână (7 zile), valabil 30 de zile din momentul rezervării, nu doar valabil pe o lună. Eu consider că, astfel, fiecare călător va avea posibilitatea să aleagă în funcție de opțiunea proprie biletul de călătorie pe o zi, pe o singură călătorie, pe o săptămână și pe o lună. Este o metodă foarte modernă, iar în plus, această facilitate, odată activată, ne va ajuta foarte mult în ceea ce privește reducerea timpilor de așteptare în stație pentru călători”, a declarat Dragomir.
Edilul-șef a precizat că atât aplicația cât și afișajul smart din stații, dar și computerele de bord ale autobuzelor sunt conectate, astfel că șoferii vor primi informații în timp real despre timpul pe care îl au de parcurs până în stație și vor putea să regleze deplasarea în funcție de asta, pentru a nu ajunge mai devreme sau mai târziu în stații și pentru a nu mai exista întârzieri.
Liberalul Cătălin Canciu a insistat că aplicația ar trebui să fie una mai ușor de folosit, astfel încât un număr cât mai mare de brăileni ”deci și oameni cu știință de carte mai puțină” să o poată accesa și înțelege. Dragomir a insistat că în prezent aplicația este cel mai mult folosită de elevi, de la cei de gimnaziu, până la liceeni. Mai mult, a punctat că este similară cu aplicațiile folosite de alte orașe din țară, dar și din Uniunea Europeană, prin urmare, nu ar trebui să prezinte prea multe dificultăți pentru brăileni. Viceprimarul Alexandru Jantea a ținut la rândul său să ”taxeze” replica lui Canciu și a precizat că el nu poate fi de acord cu opinia liberalului cum că brăilenii ”ar fi inculți” sau cu jignirea cetățenilor. Ulterior, Canciu a precizat că nu la așa ceva s-a referit. Ci la faptul că există mai multe categorii de oameni, unii educați, alții mai puțin educați, însă că municipalitatea ar trebui să îi deservească pe toți în mod egal.
La rândul său, Florin Gheorghiță (PNL) a insistat să i se transmită dacă validarea călătoriilor se va face la urcarea în mijlocul de transport sau în stație, iar potrivit răspunsului oferit de primar, aceasta se va face la urcarea în autobuz sau tramvai.
Liberalii au propus micșorarea tarifului pentru biletele online, dar fără succes
Tot consilierul Cătălin Canciu a insistat, în cadrul ședinței, ca prețul biletelor și abonamentelor achiziționate online să fie micșorate puțin, cu 10 bani măcar cu 5 bani, doar pentru ca oamenii să fie tentați să folosească mai mult această facilitate. Cu toate acestea, răspunsul venit din partea directorului ”Braicar”, Mihai Rusinoiu, a respins o asemenea variantă. Directorul a explicat că societatea deja plătește pentru utilizarea platformei, astfel că ar ieși în pierdere dacă ar face reduceri, indiferent cât de mici.
”Problema cu reducerea prețului la achiziționarea biletului online este puțin mai delicată, deoarece, din cei 2 lei, «Braicar» deja suportă un foarte mic procent ca și comision bancar. Dacă punem cei 10 bani propuși de dumneavoastră peste cei 10 bani pe care îi suportă «Braicar» deja, ne ducem la 20 de bani, ceea ce înseamnă 10% din valoarea biletului și e puțin cam mult”, a explicat Rusinoiu.
În cele din urmă, amendamentul lui Canciu nu a mai fost votat, iar proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.