Vinatoare neautorizata si afaceri cu cereale
Unul din scandalurile in care a fost implicat comisarul sef al Garzii Financiare s-a consumat in primavara anului 2004, cind a fost acuzat ca a participat la o vinatoare neautorizata, impreuna cu alte 17 persoane, oameni de afaceri si autoritati. Doi ani mai tirziu, prin rezolutia Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, s-a dispus scoaterea sa de sub urmarire penala, insa Marcel Constantin era cercetat si de procurorii DIICOT Galati, sub aspectul savirsirii infractiunilor de braconaj, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, abuz in serviciu, fals in inscrisuri, fals in declaratii si uz de fals.
In acelasi an, 2006, in care a scapat de dosarul de braconaj, comisarul a fost luat la verificari de Garda Financiara centrala, precum si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice, pentru inadvertentele din declaratia sa de avere. Punctele slabe ale documentului erau neevidentierea unei prime de la Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi, sumele record scoase din cultivarea cerealelor si faptul ca sotia sefului Garzii a asigurat asistenta financiar-contabila unor firme. Mai mult, la acel moment, Marcel Constantin se afla si in conflict de interese, deoarece avea firma acasa, pe Calea Calarasilor, potrivit Registrului Comertului, ce apartinea fiului acestuia, Mihaita Constantin. De altfel, atit el cit si fiul sefului Finantelor Publice au detinut, cu plata, functii de cenzori, administratori sau imputerniciti la mai multe societati comerciale din Braila. Pe muchia legii sau nu, cei doi functionari publici cu atributii de control asupra societatilor comerciale din municipiu au tinut de nas o serie de SA-uri, dar si SRL-uri, nu atit prin implicare directa, cit prin implicarea copiilor lor.
Imobile cumparate de la institutia pe care o conduce
Seful Directiei Generale a Finantelor Publice Braila a fost cercetat de Politie, Parchetul de pe linga Tribunalul Braila si Sectia Teritoriala Galati a Parchetului National Anticoruptie pentru inadvertentele din declaratia sa de avere si cea a sotiei - referent in cadrul aceleiasi institutii. Oamenii legii s-au sesizat cu privire la modul in care acestia au achizitionat mai multe bunuri, intre care un teren intravilan cu doar 61 milioane de lei, in suprafata de 434 mp, chiar de la Directia de Finante. Investigatiile jurnalistice intreprinse in acest caz au scos la iveala faptul ca terenul respectiv, situat pe Str. Marului nr. 2, intrase in proprietatea statului din lipsa de mostenitori - succesiune vacanta - iar Geta Deca l-a cumparat in 2001 in urma unei licitatii publice, desi, conform Registrului Comertului, la adresa respectiva figura sediul unei societati comerciale, firma care inchiriase spatiul de la ultimul proprietar avind, prin urmare, si drept de preemtiune.
De altfel, un alt subiect fierbinte a fost si faptul ca Deca si-a angajat la Finante toata familia, Daniel fiind noul new-entry, incadrat la sfirsitul anului trecut in urma unui concurs pe un post de functionar public. La Finante sint salariati acum, cu acte in regula, sotia, cumnata, fii si nurorile finantistului sef. La ora actuala, Ilie Deca este, din nou, pe picior de plecare de la conducerea DGFP Braila dupa ce, in ultimii ani, a detinut acest fotoliu in variantele "plin", "interimar" si "temporar". In vara anului 2005 el si-a dat demisia din functia de director executiv, ulterior revenind asupra deciziei, spunind ca a fost fortat sa demisioneze, insa instanta i-a respins solicitarea. Pina la concursul organizat pentru ocuparea functiei, concurs pe care de altfel l-a si cistigat, Deca a fost director temporar.
Averi de invidiat
Seful DGFP Braila si-a completat ultima declaratie de avere in martie 2007. Potrivit propriei declaratii, acesta detine 2 terenuri agricole si 6 intravilane, 3 apartamente, 6 case si un autoturism "Kia" din 2007. De asemenea, are un credit de peste 27.000 de euro si anul trecut a realizat venituri de aproape 80.000 lei.
Marcel Constantin nu si-a mai actualizat declaratia de avere din aprilie 2005, ceea ce inseamna, teoretic, ca de la acea data nu a achizitionat bunuri cu o valoare mai mare de 5.000 euro. Astfel, acum trei ani, seful Garzii Financiare avea un apartament, o casa, doua terenuri agricole si tot atitea intravilane si un autoturism "Dacia 1300" din 1983. Comisarul avea datorii de peste 8.000 de euro si de recuperat 11.000 de euro, pe care ii imprumutase unei persoane.