Mersul pe bicicletă revine la modă peste tot în lume, iar Brăila începe să se alinieze la această tendinţă chiar dacă, deocamdată, lucrurile se mişcă mai domol decât în alte oraşe mari din România. Un fenomen cu origini în New York-ul începutului anilor 2000, care a fost adoptat de oraşe precum Bucureşti, Iaşi sau Arad încă din 2009, prinde acum contur şi la Brăila. Astfel, iubitorii mersului pe două roţi se adună, în fiecare vineri de la sfârşitul lunii, pentru a face o tură de oraş pe bicicletă. Prima acţiune de acest gen a fost făcută de brăileni în ultima vineri din aprilie, anul în curs. Au participat doar vreo 30 de biciclişti, însă important este că s-a spart gheaţa, cum se spune. La a doua acţiune, cea de la sfârşitul lunii mai, îşi anunţaseră prezenţa circa 80 de persoane, însă adunarea n-a mai avut loc, din cauza vremii ploiase. Rămâne de văzut câţi participanţi vor fi la turul de vineri, 27 iunie. Dacă timpul va fi frumos, bicicliştii şi-au dat întâlnire în Piaţa Traian.
Nu există, până în momentul de faţă, un club al bicicliştilor brăileni sau o altă formă de organizare. Mobilizarea se face prin intermediul reţelelor de socializare şi poate participa oricine este interesat, cu orice tip de bicicletă şi orice fel de echipament. Pentru biciclişti este important să se întâlnească, să socializeze şi să împartă împreună bucuria de a pedala prin oraş. În plus, vor să atragă atenţia şoferilor şi autorităţilor că bicicliştii există şi au dreptul la fâşia lor de carosabil. De altfel, acţiunile din ultima vinere a fiecărei luni se fac sub egida "Noi nu blocăm traficul; noi facem parte din trafic", iar mişcarea bicicliştilor se numeşte "Masa Critică Brăila". De ce "masa critică"? "Pentru că, deşi acum suntem puţini cei care luăm atitudine, la un moment dat sperăm să fim suficient de mulţi pentru a nu mai fi ignoraţi de autorităţi", ne-a explicat unul dintre iubitorii pedalatului. Pistele pentru biciclişti - făcute la modul real, nu în glumă, cum este cazul aleii din Parcul Monument trasată cu nişte dungi şi denumită pompos "pistă pentru biciclete" -, adunarea câinilor de pe străzi şi mai mult respect din partea şoferilor, acestea ar fi doleanţele bicicliştilor brăileni.
Câinii răi şi şoferii tupeişti, spaima bicicliştilor
Până una-alta, dovadă că se simt bine împreună, bicicliştii nu se mulţumesc doar cu adunările de la sfârşitul lunii, ci caută şi alte motive pentru organizarea unor tururi prin oraş sau prin împrejurimi. De exemplu, în luna mai, câteva zeci de persoane au pedalat până la Vădeni, unde s-a derulat mitingul aviatic organizat de aerodromul "Aerial Club". O altă acţiune "extra" s-a derulat sâmbătă, 21 iunie, când bicicliştii au dat adunarea pentru a marca Ziua Universală a Iei, care se va serba pe 24 iunie, de Sânziene. "Cu ie sau pălărie" s-a denumit acţiunea de sâmbătă, iar numărul participanţilor a sărit binişor de 30 de persoane. Doar câteva doamne au respectat tematica, îmbrăcându-se cu ii tradiţionale, însă acesta nu a fost un motiv de supărare. Bicicliştii s-au adunat în Port, lângă Căpitănie, apoi au pedalat pe traseul Faleză - Calea Călăraşilor - Parcul Monument - Calea Călăraşilor - Bdul. Independenţei - Grădina Mare.
"Important este că ne adunăm şi facem aceste trasee în grup. Unii dintre noi merg zilnic cu bicicleta, până la serviciu, alţii au practicat ciclismul, dar sunt şi câţiva care, de obicei, nu aveau curajul să pedaleze în trafic, ci mergeau doar prin parcuri, în week-end. Aşa, cu grupul, îndrăznesc să se aventureze pe străzi, deci din punctul acesta de vedere acţiunile noastre sunt binevenite", ne-a spus unul dintre bicicliştii prezenţi. I-am întrebat care sunt problemele cu care se confruntă frecvent atunci când ies pe stradă. În top se află, aşa cum era de aşteptat, problema câinilor maidanezi. "Chiar în urmă cu două zile era să mă sfâşie o haită de câini, în zona Bazei Nautice de pe faleză. Vreo 20 s-au asmuţit pe mine, au ieşit dintre bărcile care sunt ţinute pe mal şi probabil că o păţeam serios dacă nu ar fi intervenit un paznic. Abia a reuşit să-i potolească, a trebuit să arunce cu tonfa după ei", ne-a povestit un biciclist. Un altul s-a plâns că era să fie muşcat de un câine chiar în zona Palatului Administrativ. "Poliţistul local care păzeşte intrarea în Primărie se uita nepăsător cum mă ataca animalul. I-am strigat «Fă, domnule, ceva, îl laşi aşa să mă muşte...». Mi-a zis că nu-i treaba lui. Păi dacă el, care e plătit să protejeze cetăţenii, nu intervine, atunci cine să o facă. Cine ne protejează de câinii aceştia care sunt din ce în ce mai mulţi pe străzi?!".
O altă problemă cu care se confruntă des bicicliştii e reprezentată de şoferii cu bani mulţi, maşini puternice, dar şcoală puţină. "În general, ăştia cu maşini de teren, cu Audi sau BMW şi cu lanţuri groase de aur la gât sunt cei care ar fi în stare să dea peste tine, dacă au impresia că îi încurci în trafic. Trebuie să ai grijă, să nu cumva să le spui ceva, că ai toate şansele să îţi iei bătaie", ne-a povestit un alt biciclist prezent la acţiunea de sâmbătă.
Cât priveşte tematica acelei acţiuni, "Cu ie sau pălărie", participanţii ne-au spus că, din păcate, nu au putut să poarte nici ie şi nici pălărie pentru că nu au aşa ceva acasă. Una dintre doamnele care au venit, totuşi, îmbrăcate în ie a recunoscut că un astfel de obiect de vestimentaţie este destul de scump. "Merită, totuşi, să cumperi o ie, măcar aşa, pentru a respecta tradiţia şi a-ţi aminti de unde vii şi care îţi sunt rădăcinile", ne-a zis doamna în cauză.